Flest unge som ikke sjekker selvangivelsen

Lørdag er siste frist for å levere selvangivelsen. Blant dem som ikke titter på den engang, er det en stor andel unge. Og jo eldre folk er, desto flinkere mener de selv de er med skatten.

ELDRE ER FLINKERE: Flere eldre enn yngre skattebetalere svarer at de sjekker selvangivelsen og sørger for at alle fradrag er med.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Ifølge en ny undersøkelse fra Ipsos MMI, gjennomført for DNB, er det flest over 60 år som sier de sjekker at informasjonen i den forhåndsutfylte selvangivelsen er riktig. Det er også flest eldre som sier de sørger for å få med seg fradragene de har krav på og at de skjønner grunnlaget for skatteberegningen sin.

– Det overrasker meg ikke om de eldste vet mest, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NTB.

Hele 97 prosent av dem over 60 sier de sjekker den forhåndsutfylte selvangivelsen, mens 81 prosent av de mellom 18 og 29 år svarer det samme. Blant de eldre svarer 93 prosent at de skjønner hvorfor de får baksmell eller får igjen penger på skatten, mens 73 prosent av den yngste gruppa svarer det samme.

Les også

Skatteetaten varsler økt kontroll ved salg og utleie av bolig

Alder eller lønn

Sandmæl tror de eldre har en fordel i at de i flere tiår måtte fylle ut selvangivelsen for hånd:

– Det er flott at selvangivelsen har blitt elektronisk, men forenklingen har blitt en sovepute for mange. For å forstå selvangivelsen må det erfaring til.

Sandmæl etterlyser bedre opplæring i privatøkonomi på skolen.

Mariken Holter, kommunikasjonsdirektør i skatteetaten, forklarer aldersforskjellene på en annen måte:

– Vi har ikke funnet noe som tyder på at erfaring med å ha fylt ut selvangivelsen for hånd påvirker. Våre analyser viser snarere at folks økonomiske forhold og inntekt påvirker om man åpner selvangivelsen eller ikke.

De unge representerer en stor andel av dem som ikke ser på selvangivelsen, men hovedsammenhengen er ifølge Holter at de enten ikke har inntekt eller tjener under frikortgrensen. Når unge får sin første jobb hvor de enten tjener over frikortgrensen eller mer enn 200.000 kroner i året, blir de interessert i skatt. Da åpner over 9 av 10 av dem selvangivelsen.

– Tilsvarende bilde ser vi blant de eldre, jo enklere økonomiske forhold, jo færre er det som åpner selvangivelsen, sier Holter

Les også

Selvangivelsen: Dette sjekker Skatteetaten ekstra grundig i år

Ikke ferdigutfylt

I fjor var det likevel 426.000 lønnstakere og pensjonister som ikke sjekket de forhåndsutfylte opplysningene i selvangivelsen ved fristens utløp 30. april. Skattedirektør Hans Christian Holte spurte da i en kronikk i Dagens Næringsliv om det er blitt for enkelt å la selvangivelsen bli levert automatisk.

Nå svarer skatteetaten selv på spørsmålet:

– Vi har heller ikke funnet noe som tyder på at det er blitt så enkelt at forhåndsutfylling og leveringsfritak fører til en svekkelse av skattyters rettigheter. Vi tror heller at gode grunnlagsdata og god informasjon styrker rettighetene til skattyterne. At selvangivelsen blir stadig mer forhåndsutfylt, gjør det langt enklere å sjekke den. Men siden den ikke er ferdigutfylt, må hver og en sjekke at alt er riktig. Det budskapet presiserer vi i alle kanaler, uavhengig av alder og erfaring, sier Mariken Holter.

Les også

Skatteetaten: Dette er de ti vanligste selvangivelsefeilene

Les også

Dette sjekker Skatteetaten ekstra grundig i år

Les også

Delingsøkonomien skal inn i selvangivelsen

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
  2. Selvangivelsen

Flere artikler

  1. Sjekk selvangivelsen på 1-2-3

  2. Syv tips til deg som skal sjekke skattemeldingen på leveringsfristen

  3. Dette er postene Skatteetaten gransker ekstra grundig i år

  4. Annonsørinnhold

  5. Skattemeldingen på 1-2-3

  6. Folk kan tape store summer på glemte fradrag