I denne norske byen har boligprisene steget mer enn i Oslo

Tromsø har vokst raskest i landet de siste tre årene.

HER HAR PRISENE ØKT MEST: Siden dette bilde ble tatt i 2013 har prisene på eneboliger i Tromsø økt med i gjennomsnitt 29,5 prosent.
Publisert:

E24s beregninger, med grunnlag fra Eiendom Norges historiske boligprisstatistikk, viser at den høyeste prisveksten for boliger i Norge de siste tre årene ikke har funnet sted i Oslo – slik mange kanskje tror – men i «Nordens Paris».

Fredag klokken 11.00 legger Eiendom Norge frem ferske tall som viser utviklingen i boligprisene i mai måned. Du kan følge pressekonferansen liver her på E24!

Prisene på leiligheter i Tromsø har økt med i gjennomsnitt 28,7 prosent de tre siste årene.

Det betyr at en leilighet som for tre år siden kostet 2.175.000 kroner har økt med i snitt 625.000 kroner til 2.800.000 kroner.

På annenplass og tredjeplass i prisvekst–toppen finner vi Oslo-bydelene Grünerløkka (opp 24,4 prosent) og Gamle Oslo (opp 24,0 prosent).

– Ville budrunder

Daglig leder Wenche Odden Kvamme i Eiendomsmegler 1 i Tromsø har på nært hold observert hvordan prisene har økt de siste tre årene.

– Det har vært noen ville budrunder der de mest populære objektene har gått langt over takst, sier Odden Kvamme til E24.

Dette etter et kraftig prisfall noen år tidligere. I 2007 og spesielt i 2008 stupte prisene i Tromsø.

– Prisfallet i Tromsø var kraftigere enn ellers i Norge i forbindelse med finanskrisen, da det tok lengre tid før boligmarkedet begynte å fungere normalt igjen, sier Odden Kvamme.

Hun mener at noe av årsaken til det ekstra store prisfallet i Tromsø var at det hadde blitt bygget mange borettslagsprosjekter med lavinnskuddsleiligheter og høy fellesgjeld.

– Mange kastet seg på fordi de forventet videre prisoppgang og planla å selge videre. Da prisene kollapset valgte mange å si opp boretten, og da ble borettslaget sittende med gjelden. Noen borettslag gikk konkurs og leilighetskjøpere tapte egenkapital, sier Odden Kvamme.

Hun viser til at etter dette lå prosjektsalg nede i Tromsø.

(saken fortsetter under grafen.)

Prisutviklingen på leiligheter i Tromsø, Oslo og Norge siste tre år

I 2010 ble nye lavinnskudds-borettslag i praksis forbudt. Og i 2011 ble det innført regler som forebygger problemer med eksisterende lavinnskuddsboliger i borettslag med høy fellesgjeld.

– Så begynte det å løsne for tre-fire år siden, og utbyggere begynte å realisere prosjekter, sier Odden Kvamme.

Slipper plenklipping

HAR SETT VILLE BUDRUNDER: Daglig leder Wenche Odden Kvamme i EiendomsMegler 1 i Tromsø.

Hun peker på at det nå er et økende antall voksne i 50- og 60-årene som nå velger å selge eneboligen sin, da den er blitt for stor etter at barna har flyttet ut.

– Disse voksne kjøper store leiligheter i Tromsø, og slipper plenklipping og vedlikehold av hus, sier Odden Kvamme.

Samtidig er det mange som flytter inn fra distriktene til Tromsø. I Tromsø er det mange offentlige arbeidsplasser og fiskeindustrien har stor betydning.

– Vi har ikke merket av noen særlige ringvirkninger av nedturen innen oljeindustrien her i Tromsø. Det ikke er noe som tyder på at pilene skal peke nedover fremover, sier Odden Kvamme.

(Saken fortsetter under videovinduet fra VGTV:)

Den høyeste prisveksten for eneboliger i Norge de siste tre årene har også funnet sted i Tromsø (opp 29,5 prosent). På annenplass finner vi Hamar (opp 28,1 prosent).

Den høyeste prisveksten for delte boliger i Norge de siste tre årene har funnet sted i Tromsø (opp 30,5 prosent), i Oslo-bydelen Bjerke (opp 30,0 prosent) og på Hamar (opp 27,3 prosent).

I samme periode har prisene på delte boliger i Norge sett under ett økt med 12,2 prosent.

Les også

Her vokser boligprisene raskest i verden

Størst prisfall i Stavanger og Sandnes

Leilighetene som har falt mest i pris siste tre år finner vi i Sandnes (minus 9,8 prosent) og i Stavanger (minus 9,6 prosent).

Av alle byer i Norge er det Stavanger og Sandnes som har hatt det største fallet også i priser på eneboliger de siste tre årene med henholdsvis minus 6,4 prosent og minus 4,8 prosent.

Det største fallet i priser på delte boliger siste tre år finner vi også i Stavanger (minus 9,6 prosent) og Sandnes (minus 7,3 prosent).

Les også

Økonomer frykter boligboble i Oslo

Les også

– Fra dette perspektivet er boligprisene i Oslo lave

Les også

Singel sykepleier på boligjakt i Oslo: – En umulighet

Publisert:

Her kan du lese mer om