Meglere: Hektiske sommermåneder i boligmarkedet

Få boliger å konkurrere om, i tillegg til at mange skal sikre seg leilighet før studiestart. Dette er faktorene som gjør at trykket holdes godt oppe gjennom feriemånedene.

KAMP OM LEILIGHETENE: En treroms i denne Torshov-bygården gikk for 800.000 over takst.
Publisert: Publisert:

Det er vanligvis sommerstille på boligmarkedet i juli, og tallene pleier å vise en klar nedgang i omsetning. Slik blir det etter all sannsynlighet denne gangen også, men inntrykket er at i enkelte områder holdes nå trykket mer oppe året rundt – inkludert i juli.

– Meglerne våre som holder til i Oslo sentrum øst opplever at det er travelt på leilighetsvisninger, og har merket seg spesielt gruppen med unge mennesker som er ledsaget av sine foreldre, forteller kommunikasjonsdirektør i meglerkjeden iHus, Maren Synnevåg.

Torshov-leilighet 800.000 over takst

Maren Synnevåg, kommunikasjonsdirektør i iHus.

Én som kan bekrefte at julimarkedet definitivt ikke er dødt i Oslo sentrum, er eiendomsmegler Anders Wekre i iHus Torshov. Denne uken solgte han en treroms på Torshov på 72 kvadratmeter til 3,6 millioner kroner – 800.000 over takst.

Boligen ligger i en høy førsteetasje uten balkong, ut mot trikkeskinnene og med et visst oppussingsbehov, men den ligger i et svært populært område.

– Det er et ekstremt lavt tilbud ute på Finn.no nå, og samtidig en stor etterspørsel etter sentrumsnære leiligheter, forteller Wekre.

Akkurat nå ligger det drøyt 1.300 Oslo-boliger ute til salgs på Finn.no, noe som er lavere enn normalt.

Les også

Større konkurranse om små, sentrumsnære leiligheter

– Kjøpesterke foreldre med tunnelsyn

På Torshov-leiligheten var det til slutt seks forskjellige budgivere, og det var en forholdsvis spredt gruppe, ifølge Wekre.

TRENGER OPPUSSING: Selv om Torshov-leiligheten trenger litt oppussing, gikk den for 800.000 over takst.

Blant annet var det flere som var på jakt etter en leilighet som med noen enkle grep kunne gjøres om til en utleieleilighet.

En annen gruppe som Wekre mener peker seg spesielt ut blant kjøperne av denne typen leiligheter nå i juli, er kjøpesterke foreldre som kommer utenbysfra på jakt etter bolig til sine unge, håpefulle som starter opp med studier i august.

– Denne gruppen er i Oslo et begrenset antall dager, vil ha kjøpet i boks før studiestart og begrenser gjerne jakten til områder i sentrum som de har hørt mye bra om. Da er det en viss fare for å få litt tunnelsyn, og man kan lett komme til å by 200.000-300.000 mer enn man har tenkt, sier Wekre.

Anders Wekre, eiendomsmegler i iHus.

– Smart å kjøpe i juli

Selv om det ikke er så lett å gjøre kupp på boliger i pressområdene, tror kommunikasjonsdirektør Synnevåg det kan være fordeler med å være på leilighetsjakt i juli:

– Jeg tror det er smart å kjøpe bolig nå. Selv om det er mye færre objekter å velge mellom, vil det være langt flere å konkurrere mot i august.

Les også

Ingen ville gi prisantydning for Oslo-leiligheten til Marit (40): – Veldig overrasket

Hard kamp om småleilighetene

E24 har snakket med flere meglere som selger leiligheter sentralt i flere av Norges største byer, og inntrykket er – med små unntak – ganske sammenfallende.

Også Thomas Kvalvik, Eiendomsmegler 1 på Torshov, har et godt eksempel på at det er kamp om leilighetene i sentrumsnære områder. Han solgte nylig en ettroms (som kan konverteres til toroms) på 39 m² på Torshov for 2,7 millioner kroner.

– Det var bra oppmøte på visning, cirka 35 stykker på liste, og mange av disse var unge med foreldre til stede. Dette er trenden for denne typen leiligheter som selges i området nå, sier Kvalvik.

Les også

Kjøpte sammen: - Hadde ikke kommet inn på boligmarkedet ellers

Sverre Tandberg, Eiendomsmeglerne i Aktiv på Sagene og Bjølsen har ikke opplevd noen hovedvekt av studenter på visningen hittil i sommer.

– Vår erfaring er at denne kjøpergruppen kommer noe senere på sommeren, og da spesielt etter at skoleopptaket er i boks. Når det er sagt: vi hadde vanvittig bra respons på de to siste visningene forrige helg.

I Bergen sentrum merkes noen av de samme tendensene som i Oslo.

– Det er fortsatt høy aktivitet i markedet i Bergen. I sommermånedene er det gjerne typiske studentleiligheter, sentrumsnære eller med sentral beliggenhet i forhold til de ulike utdanningsinstitusjonene, det er størst konkurranse om, forteller Stian Bruaas, eiendomsmegler i Eie Bergen.

Les også

Lot seg ikke skremme av Bolig-Siv – ga 2,3 mill. over takst

– Ingen feriestemning

Asbjørn Myrstøl, daglig leder i Garanti eiendomsmegling i Bergen, forteller at de begynner å merke et fint driv av studenter allerede i mai, fordi en del vil prøve å unngå juli- og augusthandelen.

– Det er likevel et oppsving av studenter med foreldre som kommer i juli for å kjøpe i stedet for å leie, sier Myrstøl daglig leder i Garanti eiendomsmegling Bergen.

– Her i Trondheim er det fortsatt god aktivitet, forteller daglig leder i Proa eiendomsmegling, Tore Resell.

Les også

Dette betyr regjeringens nye lånekrav for deg

Også i Tromsø er de unge boligkjøperne fortsatt avventende.

– Her er det ennå litt stille. Først når studentene vet sikkert at de får studieplass, regner vi med at det tar seg opp, sier Christoffer Strand, eiendomsmegler i DNB Eiendom Tromsø - studieopptaket kom nå rett ør helgen.

Strand legger til at de forventer et økt press når studentene inntar boligmarkedet.

– I fjor solgte én av våre meglere 15 boliger i juli, og det var på grunn av studentene.

E24 er eid av VG, som ligger under Schibsted-konsernet. Finn.no er også eid av Schibsted.

Publisert:

Her kan du lese mer om