Megler om Oslo-markedet: – Ikke sikkert at vårslippet kommer i år

Normalt kommer det flust av nye Oslo-boliger ut på markedet etter påske. Ikke i år.

POPULÆRT: Sørenga er et nytt populært område i Oslo ved Operaen.
Publisert:

– Det store vårslippet har ikke kommet, og det er ikke sikkert det kommer heller i år, sier Daniel Aronsen, eiendomsmegler i Nordvik og partners i Oslo.

Han sier videre at boligmarkedet aldri har vært bedre i hovedstaden.

Han får støtte fra andre Oslo-meglere:

– Den siste uken har det startet å løsne litt, men det er fortsatt et langt lavere tilbud av boliger enn normalt, sier Selma N. Thorkildsen på vei til visning til E24.

Thorkildsen er eiendomsmeglerfullmektig og siviløkonom ved Obos eiendomsmeglere.

– Det har blitt litt mer aktivitet her på Nordstrand, men det er fremdeles litt trått, sier Anya Martinsen til E24, eiendomsmegler i DNB Eiendom.

Hedda K. Ulvness, administrerende direktør i Eie, tegner et litt annet bilde og forteller at det etter påsken kom godt med oppdrag inn.

– Vi merker en stor økning, og jeg tror det vil fortsette fremover. Det har betydning når påske kommer, og vårslippet vil jo da starte så smått, og øke fremover. Det er ingenting som tyder på at noe annet er i gjære, sier hun til E24.

Historisk har boligmarkedet bydd på langt flere boliger i ukene etter påske enn ukene forut. Den sterke veksten i tilbudet blir omtalt som vårslippet.

Eiendomsmegler Daniel Aronsen

Det økende tilbudet har som regel bidratt til å dempe den kraftige boligprisveksten gjennom januar og februar.

Les saken: Her er det blitt solgt leiligheter for 5 mrd. siden 2009

Prispresser

– Det store vårslippet lar vente på seg. Kommer det ikke i år?

Eiendom Norge-sjef Christian V. Dreyer

– Vi ser ikke det store utbudet av boliger ennå. Den tidlige påsken gjør at tilbudet av boliger vil spre seg mer utover i månedene fremover. Det vil komme flere boliger ut, sier Martinsen.

– Den høye etterspørselen etter boliger kombinert med rask omsetningstid i Oslo har gjort at lageret ikke har fått bygd seg opp, sier Christian V. Dreyer til E24, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Han viser til at tilbudet er økt i Bergen, Tromsø, Stavanger og Kristiansand, men at det fremdeles er et lavt tilbud av boliger på Østlandet.

– Er det lave tilbudet i Oslo med på å presse boligprisene?

– Ja, det lave tilbudet bidrar til prisveksten samtidig som arbeidsmarkedet ikke er så svakt. Kjøp av bolig sees fortsatt som trygt i hovedstaden, sier Dreyer.

Det historisk lave tilbudet av boliger i hovedstaden har ført til en meglerkrise med en hard kamp om oppdragene og kutt i honorarene.

Ulvness forteller at den tøffe konkurransen om oppdraget ikke er noe nytt.

Det blir færre store foretak og flere meglere. Kombinert med få boliger til salgs i første kvartal, er det en hard kamp om objektene. Det er en konkurranseintensiv bransje, og meglere som yter høyeste service og kompetanse vinner, sier hun.

Les også

Meglertopp til unge boligjaktere i Oslo: – Flytt til Drammen!

Kjøperne er i flertall

Men hvordan er står i Norges nest største by, Bergen? Har det store vårslippet kommet til byen mellom de syv fjell?

– Bergen hadde i år vinterferie uken etter påske, det har utsatt vårslippet. Antall nye boliger helgen etter vinterferien tyder på at de mulig ikke blir en vesentlig økning, sier Christer Vikebø til E24, eiendomsmegler og partner i Privatmegleren Vikebø og Jørgensen.

Eiendomsmegler Christer Vikebø

–Hva tenker du om utviklingen i boligmarkedet fremover?

– Jeg håper vi får en avdempet prisvekst som står i forhold til den øvrige økonomien. Jeg tror derimot at enkelte områder, drevet av press og psykologi kan oppleve vesentlig økning. Som mange har påpekt før meg, det blir store regionale forskjeller. Bergen får mulig en vekst som tilsvarer 2015, sier Vikebø.

SELGERS MARKED: Bergen var sammen med Oslo den byen der omsetningstiden var raskest i mars måned. Tilbudet er lavere enn etterspørselen og det blir dermed selgers marked i byen.

Christian V. Dreyer tror på utflatning i boligprisene og mulig fall i enkelte regioner fra og med mai.

Stavanger: – Mange kommer ned fra gjerdet

Så til Stavanger og byen som har vært hardest rammet av oljebremsen og som har opplevd boligprisfall i nærmere tre år.

Les også

Solid boligprisoppgang i mars

Faglig og daglig leder i Eie Stavanger (Espen Eide & Partnere AS), Espen Eide, forteller at meglerne opplever flere objekter på markedet, samtidig som det er flere besøkende på visning enn tidligere i år.

Daglig leder og fagansvarlig Espen Eide ved Eie eiendomsmegling i Stavanger.

– Den generelle opplevelsen av boligmarkedet nå er at det er betydelig større interesse for eiendommer enn det har vært på lenge. Om det betyr at markedet er i ferd med å snu, det vet jeg ikke. Men første tegnet på bedring er at interessen øker, sier han til E24.

Han tror en del som har sittet på gjerdet og ventet på at usikkerheten skal avta, har begynt å tenke at det er på tide å komme seg ut i markedet allikevel.

– Plutselig ser det ut som mange har kommet ned fra gjerdet, sier han.

Boligprisveksten i mars for Stavanger var på 0,4 prosent.

– Det er tegn til utflating. Og utflating kan være forstadiet for økning. [...] Selv om oljeprisen fortsatt har lav, så har folk penger når renten er lav. Det er også mange som ikke er berørt av det som skjer, sier Eide.

Les også

Her blir rentene høyere: – Kan få skremmende konsekvenser for norsk næringsliv

Les også

Stor guide: Her er bud-knepene du kan møte på boligjakt

Les også

300.000 tåler ikke høyere boligrente

Publisert:

Her kan du lese mer om