Slik utnytter du den lave svenskekrona

Med en rekordlav svensk krone i forhold til den norske, er det mye å spare på å legge handleturen over grensen. Sjekk regler og hva du kan spare her.

KJÖTTBULLAR: Svenskekronen er lav og gir deg 30 prosent mer i lommeboken. Foto: Scanpix.
Publisert:

Har du 100 norske kroner å handle for i Sverige kan du handle for en vare for nesten 130 svenske kroner. Lommeboken blir derfor hele 30 prosent tykkere når du passerer svenskegrensen.

Maks 3.000 kroner på harrytur

Dine Penger har sett på et knippe varer som mange nordmenn kjøper i Sverige.
Er du på handletur over grensen må du passe på at du ikke handle over måte. Er du bare på dagstur, kan du nemlig ta med deg varer til en samlet verdi på inntil 3.000 norske kroner.
Har du imidlertid være borte i mer enn 24 timer, økes handlegrensen til 6.000 kroner.

Betal i lokal valuta

Flere butikker langs grensen gir deg ofte valget om du vil betale i norske kroner. Ikke gjør det! Vekslingskursen er ofte elendig. Tommelfingerreglen er: Betal alltid i lokal valuta.

Les mer her

Penger å spare

Dine Penger har sjekket et knippe varer for å se hva du sparer på å handle varene i Sverige.

Prisenen er hentet inn 26. og 27. februar 2009.

Kjør på rødt

Har du likevel handlet for mer enn 3.000 (eller 6.000 kroner), så er det ikke det noe problem. Alt du må gjøre er å stoppe på grensen og melde fra hva du har handlet for.
For å gjøre dette må du huske å si fra i butikken du handler at du skal ha med varene til Norge.
Da får du et skjema fra butikken og når du stopper på tollstasjonen viser du kvitteringen eller fakturaen for hva du har kjøpt.
- Det tar ikke lang tid å stoppe på tollstasjonen for å gjøre dette. Det er en liten papirmølle, men det går fort. Etter at man har vist kvitteringen fra den svenske butikken, beregnes den norske merverdiavgiften og så betaler man det. Du vil så få tilbakebetalt den svenske merverdiavgiften fra butikken, forteller kontorsjef på grensestasjonen på Svinesund Wenche Fredriksen, til Dine Penger.

Taper ingenting

I og med at merverdiavgiften er på 25 prosent både i Norge og i Sverige, så taper du ingenting på å gjøre dette. Tapet ved å ikke gjøre dette kan bli atskillig større.
- Kjører du på grønt og blir stoppet med for store verdier i bilen, mister du ikke bare varene, men du får også en bot, forteller Fredriksen.
Fredriksen forteller at mange kjører på rødt for å betale den norske merverdiavgiften.
- I og med at den svenske kronen er så lav, så er det mange som gjør dette, og det er for det meste elektriske artikler som TV-er, DVD-spillere og møbler som nordmenn tar med seg over grensen, Fredriksen.

Mye mat og drikke?

Det er ikke bare på alkohol og tobakk det er restriksjoner på hvor mye du kan ta med inn i landet.
Du kan maks ta med 10 kilo til sammen av kjøtt og kjøttvarer, ost og fôrvarer med unntak av hunde- og kattemat, fra land i EØS.
Når det gjelder alkohol, så må du betale toll- og alkoholavgifter hvis du tar med mer en kvoten.

Sjekk her hva det koster og hvor mye du kan ta med.

Betjent stasjon

Fredriksen påpeker at skal du deklarere varer så må du stoppe på en grensestasjon som er betjent.
- Grensestasjonen på Svinesund er åpent 24 timer i døgnet, forteller Fredriksen.

Her finner du oversikt over alle grensestasjonene i Norge

.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om