Milliardkostnader etter økning i lynnedslag

Høysesongen for lynnedslag er her. I helgen mistet flere i Østlands-området strømmen, som følge av lyn. Forsikringsselskapene mener kostnadsbildet er økende.

KOSTNADER: Kraftige lynnedslag er ikke uvanlig på denne tiden av året. I fjor ble det registrert 90.000 lyn her i landet, noe som koster dyrt.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Ida Bing
Publisert:

De seneste tre årene har nordmenn fått utbetalt omlag én milliarder kroner i erstatning etter lynnedslag, ifølge estimater fra Gjensidige Forsikring. Tallene gjelder for alle forsinkringsselskap i bransjen.

Bare i fjor ble det registrert over 90.000 lynnedslag her til lands.

Skadene fra lynnedslag er ofte kostnadstunge, med et gjennomsnitt per skade på 15.000 kroner, ifølge organisasjonen Nelfo.

– Overordnet er lynnedslag noe vi vil se mer av over tid. Det har sammenheng med klimaendringene, som gir utslag i denne typen hendelser, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Han mener erstatningskostnadene er økende.

Øker i omfang

– Kostnadene går oppover, sier Rysstad til E24.

Les også

Statoil: Umiddelbare tiltak trengs

I fjor høst gjennomførte selskapet beregninger, hvor de kom frem til at alle utbetalingene til erstatning, som følge av lynnedslag, lå opp mot en milliard kroner.

Tall fra Finans Norge viser til utbetalinger på nærmere to milliarder kroner i løpet av de siste ti årene.

Saken fortsetter under bildet.

Rysstad i Gjensidige peker på at 2014 var et «toppår» i antall skader som følge av lyn.

– Vi har sett en utvikling hvor det lyner mer hele året igjennom, hvor det før har vært flest tilfeller i sommermånedene.

Han mener det er et klart trekk at flere vil oppleve skader fra lynnedslag, også i vintermånedene. Særlig peker Rysstad på Vestlandet som et utsatt området, da nedbørsmengden der er stor.

– Det vil bli mer nedbør og varmere vær. Tallene for hvor mange som opplever skader vil variere fra år til år, men mer nedbør og varmere klima fører til flere hendelser, sier han til E24.

KRAFTIG: I helgen forsvant strømmen til over 30.000 husstander i Oslo etter et voldsomt vær.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Bransjen ser en endring

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If, er helt enig i Gjensidiges vurdering av at skadeomfanget nå er økende.

– Det er også en tendens vi ser, som har sammenheng med klima- og værendringer her i Norge. I forsikringsbransjen ser vi også en sammenheng med faren for styrtregn, som er størst denne sesongen, sier Clementz.

Han viser til styrtregnet 6. august i fjor, som preget Østlandet, særlig i Asker og Bærum.

– Det vi så for ett år siden var at det i januar var lynnedslag i Hordaland, midt på vinteren. Det er ikke så vanlig, og er dermed et varsel om at vi må forberede oss enda bedre på værforandringene vi går i møte. Det er særlig regnvær som kommer til å bli en stor utfordring for Norge.

– Hva tenker du om kostnadsbildet for skader fra lynnedslag?

– Det er høye tall (en milliard i utbetalinger på tre år, journ. anm.), men det er heldigvis tiltak folk kan gjøre for å eliminere sjansen for at hjem og innbo blir skadet av lyn.

Les også

Juli er toppmåned for lynskader

Den siste uken har forsikringsselskapet fått henvendelser fra Sørlandet og Vestlandet, hvor det var tilfeller av nedbrente hus som følge av lynnedslag.

– Skader på hus kan variere veldig. Det kan være alt fra en fryseboks som går, til at huset brenner ned. Hvis man har den minste mistanke om at lynet har påvirket det elektriske anlegget i huset, må man kontakte en elektriker som kan gjøre målinger med en gang, understreker han.

Forsikringsselskapet har sett gjennom skadestatistikken for flere år, og mener bransjen ser en endring.

– Vi i bransjen ser endringer i værtypen i Norge, og det har vi sett gjennom flere år nå, sier Clementz.

Les også

Legeforeningen: – Forsikring kan føre til overbehandling

Les også

Ny undersøkelse: – Bilforsikringer er sterkt overpriset

Les også

Ny naturskadeordning fra nyttår

Her kan du lese mer om

 1. Forsikring
 2. Gjensidige
 3. SFK Lyn
 4. Klima

Flere artikler

 1. Gjensidige og If har allerede 100 skadesaker etter styrtregn

 2. Forsikringsselskapene venter skademeldinger i flere uker etter ekstremværet

 3. Forsikring kan bli dyrere på grunn av mer ekstremvær

 4. Annonsørinnhold

 5. Skaderush for Gjensidige – 440 bilskader på ett døgn

 6. Stormens økonomiske følger: Strømmangel og forsikringskrav