Foreldre kjøper sportsutstyr på kreditt: Kan låne gratis i halvparten av kommunene

Foreldre bruker mer og mer penger på idrettsutstyr til barna. Mange steder kan man låne utstyr gratis. – Problemet er at folk ikke kjenner til oss, sier daglig leder Monica Vogt i Bua.

GRATIS UTLÅN: Med tilskudd fra Gjensidigestiftelsen og Nav på 13,6 millioner kroner har Bua utviklet verktøy og tjenester som skal gjøre det enklere for kommuner, lag og foreninger å drive utlån av sport- og fritidsutstyr.

Foto: CF Wesenberg
  • Hans Jordheim
Publisert:

– Buaordningen er for alle. Man trenger ikke være fattig for å synes at det er dyrt å kjøpe utstyr til barn som vokser ut av alt hele tiden, sier daglig leder Monica Vogt.

Torsdag omtalte E24 en undersøkelse som viser at foreldre bruker stadig mer penger på utstyr i barneidretten – og at 10 prosent forteller at de har måttet handle på kreditt for å ha råd.

– Det er derfor vi finnes og det er derfor det offentlige bevilger så mye penger. Dette er et stort behov, både fordi barnefattigdommen øker, men også fordi ungdom beveger seg for lite, sier Vogt.

Utstyrsbibliotek

Undersøkelsen som Respons Analyse har gjort for Sparebank 1 viser at foreldre med barn mellom 13 og 18 år bruker over 15.000 kroner i året på sportsutstyr. For mange er det for mye.

Som et alternativ til å kjøpe nytt hvert år, kan man heller låne oftere, mener Vogt.

– Det er jo langt mer bærekraftig, i stedet for at alle skal ha hver sine ski. Hos oss kan man komme og prøve og se hva man liker, sier hun.

Bua låner ut vinter- og sommerutstyr, sykler og ski, soveposer og rulleskøyter – for å nevne noe. På nettsidene kan man se hva som er tilgjengelig hvor.

– Det er som et utstyrsbibliotek. Bortsett fra at enn så lenge kan man ikke reservere utstyr, sier hun.

33 millioner i år og i fjor

Bua er en paraplyorganisasjon som per dags dato dekker 64 av landets utstyrsordninger som låner ut aktivitetsutstyr til barn og unge.

Det vites imidlertid ikke nøyaktig hvor mange slike ordninger som finnes rundt om i landet.

Les også

Denne typen butikker har vokst raskere enn netthandelen

Vogt forteller at de selv har startet på en kartlegging, og kommet til tallet 155 etter å ha kontaktet litt over halvparten av landets kommuner.

I 2017 og 2018 er det gitt tilskudd på til sammen 33 millioner kroner til totalt 150 utstyrssentraler.

Da Bua ble opprettet i 2014 var det for å jobbe for å gjøre dette tilbudet bedre kjent og mindre stigmatiserende.

– Det er ikke sånn at Bua kun er for fattige. Én måte å bruke tjenesten på er å teste ut utstyr før man går til innkjøp. Da reduserer man risikoen for at rulleskøytene man kjøpte til barnet blir liggende og støve fordi det ikke var så gøy likevel, sier Vogt.

Nytt utstyr

Utstyrsordninger er noe kommunene kan søke om midler til. Monica Vogt forteller at disse ofte får mellom 300.000 og 400.000 kroner.

Av de pengene kjøpes det splitter nytt utstyr.

Bua har ikke tidligere ført særlig til statistikk, men kan opplyse om at det hittil i år er registrert omtrent 75.000 utlån.

– Og nå kommer vintermånedene, hvilket helt klart er høysesong for vår del.

Flere artikler

  1. Foreldre kjøper sportsutstyr på kreditt

  2. Foreldre frykter barnas økonomiske fremtid

  3. I fjor måtte over halvparten av de ansatte gå etter omsetningssvikt – nå styrer de mot tidenes år

  4. Annonsørinnhold

  5. Datatilsynet slår alarm om IT-sikkerhet i skolene

  6. Betalt innhold

    De laget oljebransjens svar på Airbnb: - Helt nødvendig