Skal du på visning? Dette må du huske å sjekke

På travle visningsrunder gjelder det å være fokusert. Her er syv viktige ting du bør prioritere.

PÅ SJEKKLISTE-TOPPEN: Dårlige el-anlegg er en vanlig kilde til boligtvister, og på visning bør sikringsskapet få ekstra oppmerksomhet. Hvor gammelt er det, og er det nok kurser til å tåle dagens store strømforbruk?
Publisert:

- Mange legger trolig mer tid i kjøp av ny TV enn bolig, sier Christer Vikebø, mangeårig megler og forfatter av Boligboken til Dine Penger.

- Jeg overraskes fortsatt av at man kan være på visning i en bolig i ti minutter, og så by fem millioner neste dag.

For de fleste av oss er boligkjøp den største handelen vi gjør i livet. Det er også en handel med få garantier: Bruktboliger selges i utgangspunktet «som de er».

Dermed er det lurt å vite så mye som mulig om hvordan boligen faktisk er, før du slenger millionene på bordet.

Feil og mangler du finner i ettertid kan koste flesk å utbedre – og sende totalprisen langt over det du egentlig var villig til å gi.

Les også:Budet kom ikke frem – André tapte titusener

Haste-visninger. Silje Nesteng Andersen er advokat, fagansvarlig for boligkjøperforsikring i Help og ekspert på feil og mangler som gir tvister etter boligsalg.

Hun påpeker at boligkjøpere ofte har kort tid på visning og at viktige sjekkpunkter kan gå i glemmeboka.

Advokat Silje Nesteng Andresen i Help

- Vi vil gjerne rekke fire visninger på én time en søndags formiddag. Da er det ekstra viktig å ha avklart hva du skal sjekke eller spørre megler om i forkant. Skaff deg så mye info som mulig før visningen! oppfordrer Andresen.

Megler og forfatter av Boligboken Christer Vikebø. Foto: Privat

I dag har du som boligkjøper alle forutsetninger til å møte godt forberedt. Etter at en ny bransjenorm for boligsalg trådte i kraft ved nyttår, skal alle prospekter nå kunne lastes ned direkte fra boligannonser på nett når det er under 48 timer til første visning.

Fersk oversikt:Sjekk boligprisene i din by nå

Finn sjekkpunktene. Les igjennom prospektet i ro og mak hjemme, og noter ned alt som kan tyde på feil eller skader – og alt du trenger mer informasjon om, råder Andersen.

- Står det for eksempel at badet er «nylig oppusset» og ikke noe mer? Da trenger du mer informasjon. «Oppussing» kan bety en ren kosmetisk oppgradering. Er hele badet lagt på nytt? Når skjedde dette, og hvem utførte jobben? Og finnes det skriftlig dokumentasjon?

Også Vikebø mener du bør snu så mange steiner som mulig før visningen, inkludert takst, plankart og egenoppgaven som er vedlagt prospektet.

- Det skader heller ikke å kontakte megler i forkant med det du lurer på. I utgangspunktet skal de kunne svare på de fleste relevante spørsmål. Hvis ikke bør megleren tilby seg å finne svaret, sier han.

Les også:Mener flere boligkjøpere bør advares mot å gå til retten

Spør - men få det skriftlig. Men ekspertene advarer mot å la viktig informasjon forbli en telefonprat.

Help-advokaten mener det er lurt å sende megler en epost som oppsummerer det du er blitt forfalt.

- Hvis informasjonen ikke står i prospektet, er det viktig at du har det skriftlig dokumentert et sted, sier hun.

- Er svaret avgjørende for handelen bør du enten få svaret skriftlig eller ta det inn som et forbehold i budet, istemmer Vikebø.

Vær konkret. Skal du gi bud med forbehold, kan du for eksempel legge til følgende tekst: «Budet er gitt med forbehold om at ingen vinduer i huset er punktert». Da må selger betale for jobben, hvis det viser seg at de faktisk var punkterte på kjøpstidspunktet.

- Vær hundre prosent sikker på at forbeholdet er konkret og bare kan tolkes på én måte. Og husk at selger alltid kan avvise et bud, selv om det er høyest. Bud med forbehold kan være mindre attraktive, sier Vikebø.

Øyne og nese. På selve visningen råder Help-advokaten deg til å ta i bruk nesen, sansene - og tiden.

- Det er viktig å ikke la seg blende av en hyggelig atmosfære som følge av at boligen er ryddig, vasket og pyntet for visning. Forsøk å danne deg et inntrykk av boligens tekniske tilstand og generelle slitasje, sier Andersen.

Synlig, generell slitasje er gjerne ikke beskrevet i detalj i prospektet, og er noe du dermed bør merke deg. Samtidig er det lett å bli for opphengt i hvordan det ser ut på overflater:

- Et nytt malingsstrøk her og der er tross alt billig. Det er de kostbare feilene og oppussingsbehovene du bør konsentrere deg om, sier Andersen.

Dine Pengers boligkjøperskole:Taksmannens grundige gjennomgang – trinn for trinn med bilder (for abonnenter av DP+)

Bad, vann, el-anlegg. Det er vann- og fuktskader, dårlige bad og elektriske anlegg som utløser flest tvister etter bolighandler.

Har du dårlig tid, er det også disse tingene du bør sjekke først, mener Andersen.

- Her kan feil og mangler være vanskelig å få øye på, spesielt for el-anlegg. Og dette er ting som kan bli fryktelig kostbart å fikse, sier hun.

Når du finner kostbare utbedringsbehov, betyr det ikke at du skal styre unna. Men du bør ta det med i beregningen for hvor hva du skal by.

- Undervurderer du behov for vedlikehold, kan boligkjøp raskt koste mer enn det smaker, sier Vikebø.

Syv viktige ting du bør sjekke på visning

Her er noen av tingene som kan bli dyrest å utbedre etter boligkjøpet, og dermed ekstra viktig at du sjekker på visning.

1. Test vanntrykket ved å skru vannkranene på bad og kjøkken på full guffe samtidig. Dårlig trykk kan tyde på fortettede rør. De er dyre å skifte ut.

2. Bad koster flesk, så sjekk det ekstra grundig. Se etter sprekker i flisene, at sluk ser greie ut, og at det er fall fra dusj til sluk. Test om vannet i dusjen renner unna. Sørg for at du vet når badet sist ble lagt, og at det ble gjort av en fagperson – med dokumentasjon. Hør med megler hvis noe er uklart.

3. Sjekk skapet under vasken på kjøkkenet. Kjenn etter fukt og se etter skjolder og svell i gulvet foran vask, oppvaskmaskin og kjøleskap. Vannskader kan bli dyre og omfattende å fikse.

4. Bruk også ekstra tid i rommet som eventuelt ligger rett under badet. Finnes det fuktmerker i taket som kan tyde på vannskader?

5. Har boligen kjeller, er dette et sted du både bør sette øyne og nese i arbeid. Spesiell lukt tyder på fuktproblemer eller muggsopp. Ta med lommelykt og sjekk hjørnene gulv og vegger for mørke eller hvite skjolder – det kan være saltutslag og tegn på fukt.

6. El-anlegg er dyrt å skifte, og kan være eldgammelt selv om stikkontaktene er nye. Ta en titt i sikringsskapet – finner du skrusikringer, er anlegget av eldre dato. Tåler det dagens høye strømforbruk? Spør om når anlegget er gjort, og be om å få se samsvarserklæring fra elektriker Alle elektriske installasjoner gjort fra 1999 skal ha dette.

7. Sjekk at vinduene ikke er punkterte. I så fall får de et gråskjær i kantene. Sjekk også datostemplingen – vinduer vil ofte punktere innen de blir 25 år gamle, og det kan bli dyrt å bytte alle vinduene i en bolig.

Kilder: Advokat og fagansvarlig for boligkjøperforsikring i Help Silje Nesteng Andersen, Dine Penger boligkjøperskole, taksmann Helge Jensen

Publisert:

Her kan du lese mer om