Nye meglertall: Her er boligprisveksten størst så langt i år

– Boligkjøpere i Oslo har hoppet ned fra gjerdet, sier Eiendom Norge-sjefen. Men i områder på Vestlandet pekte pilene nedover i årets tre første måneder.

BEST 2018-START: Vestre Aker har den sterkeste prisveksten i Eiendom Norges kvartalsstatistikk. Her fra Holmenkollen.
Publisert: Publisert:

Det viser syv ferske rapporter om boligprisutviklingen rundt om i landet i første kvartal, fremlagt av meglerforeningen Eiendom Norge tidligere denne uken.

De nye kvartalsrapportene avslører for første gang hvor boligprisene har tatt veien på en rekke steder som ikke kommer med i de månedsvise boligtallene.

Etter et fjorår med den svakeste boligprisutviklingen i Norge siden finanskrisen, viser tallene at boligprisene steg de fleste steder i første kvartal – men ikke like mye som vanlig, ifølge Eiendom Norge.

– En oppgang er normalt for kvartalet, men prisutviklingen er svakere enn vanlig, og også negativ i enkelte områder, kommenterer kommunikasjonssjef Erik Lundesgaard.

Historiske tall viser at boligprisene pleier å stige mest i årets første måneder, fulgt av utflating eller svakt prisfall i andre halvår.

Sjekk prisutviklingen i første kvartal på ditt bosted nederst i saken!

Les også

Tror boliglånsforskriften videreføres: – Opphever man den nå, er det grunn til å tro at det vil fyre opp prisene

Stiger mest

Sterkest prisvekst hadde Vestre Aker, bydelen i Oslo hvor blant annet Holmenkollen inngår. Her steg prisene 3,6 prosent i første kvartal, sammenlignet med fjerde kvartal 2017.

Også andre områder i og rundt Oslo hadde solid prisvekst i kvartalet, etter en markant korreksjon i 2017.

– Oslo skiller seg veldig ut i positiv forstand. Usikkerheten som preget fjoråret er nå mer eller mindre borte. Boligkjøpere har hoppet ned fra gjerdet, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer til E24.

– Jeg tror bunnen i Oslo-markedet er nådd, fortsetter han.

MINDRE REGIONER: Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer viser frem regionale tall på sine månedlige presentasjoner om boligprisene, men kun for de største byene og områdene. Nye kvartalstall viser utviklingen på en rekke mindre områder.

Faller mest

Bunnen ser derimot ikke ut til å være helt nådd i flere områder rundt Norges «oljehovedstad», som har fått den dårligste starten på året.

I Stavanger Vest sank boligprisene med 0,8 prosent i første kvartal.

Sandnes fikk tilsvarende prisfall.

Men regionsjef Jan Einar Thesen i Eiendomsmegler 1 Sandnes ser ingen grunn til å sutre.

Les også

Analytikere tror pilene snur igjen: Varsler bolignedtur til 2020

– Det tar fremdeles lang tid å selge boliger her, nesten 90 dager i snitt, og markedet er slett ikke friskmeldt. Men vi synes starten på året har vært veldig bra. Det er mer positivitet i markedet nå, sier han til E24.

– Kvartalsrapporten fra Eiendom Norge viser prisnedgang?

– Ja, men det har blitt lettere å selge boligene. Allerede denne måneden har vi 30 solgte objekter her på kontoret, og det er bra. Flere objekter selges nå kjapt etter visning, noe de ikke gjorde tidligere. Samtidig fortsetter arbeidsmarkedet å bedre seg, sier Thesen.

Under kan du sjekke prisutviklingen i første kvartal på en rekke områder i Norge fordelt etter syv regioner.

Agder og Rogaland

Innlandet

Midt-Norge

Nord-Norge

Vestfold / Telemark

Vestlandet

Viken/Oslo

Publisert:

Her kan du lese mer om