Marianne og Thomas kjøpte «praktfull» funkisbolig: Nå får de 2,9 millioner i erstatning

Kort tid etter at Marianne og Thomas bladde opp 6,7 millioner for en «praktfull» funkisbolig, kom den første vannlekkasjen. Det var bare begynnelsen.

GLADE: Marianne Fjeldsend og Thomas Bjørnstad trodde de kjøpte en funkisbolig i perfekt stand. Nå er de tilkjent 2,9 millioner kroner, men tror de må spytte inn ekstra for å utbedre alle feilene.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Nå er ekteparet tilkjent over 2,9 millioner kroner i erstatning i en dom fra Agder lagmannsrett, etter en årelang strid om Sandefjord-boligen de kjøpte i 2014.

– Vi er veldig glade. Det har vært en lang og tung prosess, sier Marianne Fjeldsend til E24.

Funkisboligen ble nyoppført i 2008 av en entreprenør som i dag er konkurs, med eksklusive løsninger og materialvalg.

Les også: (+) Utleiere får svi for lavere arbeidsinnvandring

Og megleren sparte ikke på kruttet: I salgsoppgaven ble det omtalt som en «praktfull» funkisbolig hvor «ingenting er overlatt til tilfeldighetene».

– Det var store og fine ord, og takstrapporten hadde ingenting negativt å si. Huset var jo nesten nytt, og alle overflater hadde kjempeflott finish, påpeker Fjeldsend.

Må grave opp

Hun og ektemannen Thomas Bjørnstad flyttet inn sommeren 2014. Det skulle bare gå et par måneder før boligdrømmen begynte å slå sprekker.

– Det startet med en lekkasje. Det begynte å regne igjennom taket på verandaen. Så kom en ny lekkasje i garasjen. Deretter oppdaget vi sprekkdannelser i veggen i en av stuene. Da skjønte vi at noe var alvorlig galt, sier Fjeldsend.

Og problemene ballet på seg.

De siste årene har ekteparet hatt hyppige besøk fra takstmenn og andre sakkyndige. Fagfolkene har avdekket alvorlige byggefeil som har ført til store skader, blant annet «sprekkdannelser i hele 1. etasje», og en grunnmur som ikke klarer å motstå trykket fra tilbakefylte jordmasser.

IKKE GODKJENT: Takstmannen ekteparet hyret inn mener selve grunnmuren er deler av problemet, da det mangler tilstrekkelig fuktinformasjon. Totalt vurderte han alle nødvendige utbedringer til å koste 2.789.906 kroner.

Lagmannsretten har nå dømt Protector, selgerens forsikringsselskap, til å betale ekteparet 2.591.050 kroner, som skal dekke omfattende og kostbare utbedringer.

Blant annet må det graves opp rundt hele huset slik at grunnmuren kan fuktisolertes på nytt, en trapp og veranda må rives, yttervegger må legges om igjen, og store setningsskader i første etasje må utbedres.

– Skal bruke hver krone

– Vi er ikke enig i resultatet, sier advokat og talsmann Tommy Ravndal i Protector til E24.

I tillegg får ekteparet dekket utgifter for sakkyndige, slik at den totale erstatningen blir på 2,9 millioner – før forsinkelsesrenter.

Les også

Skal du på visning? Dette må du huske å sjekke

Tingretten fant også at boligen hadde mangler, men satte erstatningsbeløpet mye lavere, og ekteparet valgte derfor å anke – et valg som nå gir god uttelling.

– Hver krone skal brukes til å gjøre dette huset i topp stand. Men vi må definitivt legge en del penger på bordet i tillegg, sier Fjeldsend.

Allerede før runden i tingretten erkjente eierskifteforsikringsselskapet at boligen hadde mangler. Men de nektet ikke gå god for omfanget og utbedringskostnadene:

Selv tilbød de 500.000 kroner i et tidligere forlikstilbud.

Overfor lagmannsretten protesterte selskapet på flere av de kostbare utbedringene, blant annet behovet for å rive trappen og etterisolere muren.

De ble ikke hørt.

– Vi mener det er påberopt mangler som ikke er sannsynliggjort. Det var retten uenig i, og det er selvfølgelig skuffende, sier Ravndal.

MÅ RIVES: Fagfolk reagerte på manglende beslag og fuktsikring mellom trapp og vegg. Nå må trappen rives.

– Enormt kostnadskrevende

Gitt at Høyesterett krever at saker skal reise prinsipielle spørsmål, sier han at de neppe vil forsøke å anke.

– I utgangspunktet blir denne stående, sier Protector-advokaten.

Fjeldsend sier de har vært heldige:

– Bare utgiftene til advokater og sakkyndige er på halvannen million. Heldigvis hadde vi boligkjøperforsikring. Mange har ikke det og må bruke enorme summer til advokater og sakkyndige, sier hun.

Ekteparets advokat Ketil Krohn Venås opplyser at Protector må punge ut 4,9 millioner kroner når disse advokatutgiftene medregnes.

Fjeldsend sier hun skjønner at mange boligselgere gir opp.

– Dette fører til at folk går tomme for penger eller ikke tør å ta risikoen ved å kjøre saken fullt ut. De ender opp med skadde boliger uten penger til utbedringer. Slike saker mot selskaper som Protector er enormt kostnadskrevende, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Forsikringsselskap tapte i Høyesterett – advokat reagerer på forsøket

  2. Boligselger anker milliondom i skjeggkre-sak

  3. Meglertopp etter skjeggkre-søksmål: – Tilløp til hysteri

  4. Mangler rundt 400.000 kroner for å ta hyttesak til Høyesterett: – En prinsippsak for oss alle

  5. Betalt innhold

    Borettslag i Fyllingsdalen med millionseier i retten