Undersøkelse: Hver tredje Oslo-boer vil flytte

Hver tredje innbygger i Oslo ønsker å skaffe seg et nytt liv på landet. Mindre enn 10 prosent ønsker å gå motsatt vei, viser en undersøkelse som Sentio har laget for Nationen.

GÅRDSLIV: Ravi har en billedlig drøm om et liv på lande. Denne høsten leder han TV3-programmet «Småbruket».
Publisert:

Et harmonisk liv utenfor byen, med stort hus og bedre tid, er det som lokker én av tre oslofolk, skriver Nationen.

Blant folk som i dag bor i en landsbygd, et tettsted eller en by mellom 5.000 og 50.000 innbyggere, ønsker henholdsvis bare 6, 9 og 10 prosent å flytte til storbyen, ifølge undersøkelsen.

Lager TV-underholdning

Denne høsten går startskuddet for realityserien «Småbruket» på TV3. Programleder Ivar Ravi Johansen følger fire familier som flytter til to forskjellige bygder i Norge. En i Kalvåg ved Bremanger på Vestlandet, og en i Feda ved Kvinesdal på Sørlandet.

Familiene må integrere seg i bygdelivet, tilegne seg kunnskap om småbruk, og løse oppgaver underveis.

Da TV3 så en undersøkelse fra statistisk sentralbyrå som viser at hele 800.000 nordmenn drømmer om et harmonisk liv på landet, bestemte de seg for å lage en realityserie hvor de hjelper familier med å oppnå den drømmen.

Vanskeligere enn ventet

Til Nationen forteller Ravi at han selv har prøvd å etablere seg med et småbruk.

- Det var drømmen om å ha et prosjekt som lå bak. Om å bli en praktisk fyr, skape en tilværelse på landet med to tomme hender og det man hadde, sier han.

Men livet på landet ble ikke langvarig. I dag er Ravi tilbake i Oslo.

- Erfaringen gjør at jeg står og ser på deltagerne med både ydmykhet og respekt. Overgangen fra by til land er ikke bare solskinnsdager, den byr også på utfordringer, sier Ravi til avisen.

Ann Merete Furuberg

Bekymret

Norsk Bonde- og Småbrukarlag gleder seg over folks ønske om å bo utenfor byen, men leder Ann Merete Furuberg er bekymret over småbruk som brukes som ferieboliger og ikke som fast bosted.

- Det jeg frykter er at mange av disse ønsker å kjøpe småbruket og kun disponere det som deltidsbosted om det ikke er for lang avstand fra by. Det fører i så fall til at jorda ikke blir drevet, sier Furuberg.

Mange flytter

E24 skrev i juni om hvordan tall fra SSB viser at antall etniske nordmenn er på vei ned i Oslo.

I en ny rapport kommer det frem at 22.239 etniske nordmenn flyttet ut fra Oslo til andre norske kommuner i 2011. Samtidig flyttet 21.594 etniske nordmenn til Oslo fra andre norske kommuner.

Oslo hadde dermed en netto utflytting av etniske nordmenn på 745 personer i 2011.

Les mer: Etnisk norske flytter ut av Oslo

Gjennomgang av tilsvarende tall fra tidligere år viser at dette er en trend som har pågått en stund. I 2010 var det en netto utflytting av 1.216 etniske nordmenn fra Oslo og i 2008 var det 804 flere etniske nordmenn som flyttet ut av Oslo enn de som flyttet inn til hovedstaden.

Mye å spare

En gjennomgang av boligprisene rundt hovedstaden viser at det er mye å spare for dem som vil flytte på seg, og man trenger ikke flytte langt.

Prisstatistikken fra juli viser at Oslo fortsatt er det dyreste stedet å bo i Norge. Der må du ut med 42.500 kroner kvadratmeteren, og i den populære bydelen Frogner ligger prisen på hele 57.900 per kvadratmeter for en leilighet.

Er du derimot villig til å flytte ut av byen, er det adskillig lavere priser. Med unntak av Asker (35.700) og Bærum (40.100), viser en oversikt fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) at du får mye mer for pengene kun en halvtime utenfor byen.

Halv pris

Nedre Romerike rommer blant annet Lillestrøm, Lørenskog, Nittedal og Fet, og gjennomsnittlig kvadratmeterpris ligger på 29.100 kroner. I Follo går boligene for 31.200 kvadratmeteren, og i Drammen 26.200.

Les mer: Så langt må du dra for dobbelt så stor bolig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om