Leieprisene stiger: - Sett opp studentbusser ut av sentrum

Leieprisene fortsetter å stige, men nesten bare i sentrumsnære strøk. - Ved å bruke ti minutter på t-banen kan du spare mange tusen i leieutgifter, sier Nicolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Utenfor sentrum: Prisene på leieboliger stiger stadig, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. - Studenter kan spare mye på å leie en bolig litt utenfor bykjernen, sier Nicolaos Farmakis kommunikasjonssjef i Utleiemegleren.
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert: Publisert:

Stiger. Totalt steg leieprisene på landsbasis med 0,3 prosent fra 1. til 2. kvartal i år, viser den ferske Leiemarkedsundersøkelsen fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Den største økningen kom på ettromsboliger, som steg med 0,6 prosent i perioden.

Les også: Slik unngår du hybelfellene

Liten økning utenfor byene. Forskjellene i pris mellom by og land øker stadig. I Oslo og Bærum koster en leiebolig 9008 kroner i snitt. Det er en økning på 0,5 prosent fra 1. kvartal.

Til sammenligning koster en leiebolig i de mindre tettstedene 4730 kroner i snitt, og prisene her har kun økt med 0,2 prosent. Det er altså nesten dobbelt så dyrt i byene.

Prisforskjellene blir særlig tydelig om man ser på leieboliger som ligger midt i byen og de som ligger i utkanten.

– Det er enorme forskjeller i pris på å leie i sentrum og i utkanten av byen. Du kan spare mange tusenlapper på å bruke ti minutter på T-banen, sier kommunikasjonssjef i Utleiemegleren Nicolaos Farmakis.

Les også:Eie eller leie bolig?

Få ledige leieboliger. Dine Penger har gjort noen søk på nettsteder som Finn.no og Hybel.no og sett hva du får for pengene i sentrum kontra noen minutter unna med kollektivtrafikk. Både pris og kvalitet varierer, men til tross for at det er svært få ledige utleieboliger for tiden, er det mye å spare på å leie noe som ligger utenfor bykjernen:

4300: Et av to rom i denne leiligheten på 50 kvadratmeter på Besserud/Holmenkollen i Oslo kan leies for 4300 kroner i måneden.
4200: Dette rommet i en sokkelleilighet i Voksenlia i Oslo koster 4200 kroner i måneden, og ligger i første etasje på en villa med hage. Bussen bruker 15 minutter til Oslo Sentrum.
10.000: I Bergen kan du få med deg en venn og leie denne underetasjen på 113 kvadratmeter på Nesttun for 10.000 kroner i måneden.

Sentrumsnært. Likevel ønsker de aller fleste studenter å bo sentralt i byen, nærme studiestedet og «der det skjer».

Dine Penger har tidligere skrevet om det store presset på leieboliger i de største byene.

4000 studenter står for øyeblikket på venteliste for å få studentbolig i Oslo, mens 2000 står på venteliste i Trondheim og Bergen for å få leie en av de attraktive hyblene.

På det private leiemarkedet er det også stor kamp om objektene. På Hybel.no er det langt flere som nå annonserer etter ledige hybler enn antall annonser for ledige leieboliger.

Les også:Ny trend: Unge lokker boligeierne med bilde

– Hvorfor vil studentene bo i sentrum?

Lars Aasen i Leieboerforeningen

– Det er mange grunner til det. Når man leier for en periode tenker kanskje noen at de i hvert fall skal bo sentralt, så kan de heller flytte ut av byen når de skal kjøpe bolig. Når man kjøper blir man mer tvunget til å kjøpe i det området man har råd til, sier Farmakis.

– Studentene klarer å betale det det koster å bo i sentrum ved å klumpe seg sammen i bokollektiver, sier Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen.

– Men også bokollektiver stiger mye i pris. Rom på mellom 5-10 kvadratmeter koster over 5000 kroner i måneden enkelte steder, sier Aasen.

Les også:Slik vinner du utleieboligen

– Hva skal til for at studenter leier utenfor sentrum?

– Jeg tror dette er en utvikling som vil gå av seg selv, det er ihvertfall det vi ser fra andre storbyer. Når det blir for dyrt å bo i de mest populære områdene, blir man tvunget ut av bykjernen, sier Aasen.

Nicolaos Farmakis mener det kan gjøres tiltak for å få flere studenter til å velge utkantstrøk:

– En ting som kanskje kan hjelpe er å sette opp egne studentbusser i rute til steder utenfor sentrum for å avlaste presset, gjerne gratis, mener Farmakis.

– Et annet tiltak er å gi bedre informasjon til utenbysstudenter som ikke har lokalkunnskap om de ulike delene av byen. På den måten blir det bedre kjent med alternativene og terskelen for å flytte ut av sentrum blir lavere.

Skal du leie ut bolig?Les rådene i Utleieskolen på DP+!

Gjennomsnittlige priser for leiebolig fra SSBs Leiemarkedsundersøkelse:

Obs! Ikke markedsleie. Leiemarkedsundersøkelsen (LMU) omfatter både etablerte og nye leiekontrakter. Resultatene fra LMU vil derfor ikke være direkte sammenlignbare med undersøkelser som i all hovedsak bygger på nye leiekontrakter (såkalt markedsleie).

Usikre tall. Det norske leiemarkedet karakteriseres av store forskjeller i leien med hensyn til geografisk beliggenhet, fysiske kjennetegn ved boligen, relasjoner mellom leietaker og utleier samt leieforholdets lengde. Gjennomsnittsleiene i undersøkelsen må derfor tolkes med en viss varsomhet.

Har du spørsmål? Onsdag 22. august kl 13.00 svarer Dine Pengers eksperter på spørsmål om unge og boligøkonomi. Send inn spørsmål nå!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Leiemarkedet ute av kontroll, mener Leieboerforeningen: Stor kamp om leieboliger

  2. Cecilia (19) har startet studieåret på et nedlagt aldershjem: Sover sammen med 50 andre boligløse studenter

  3. Ferske tall fra Leiemarkedsundersøkelsen: Dyrere å leie to-roms boliger

  4. Her koster det mest å leie bolig

  5. – Rekordmange utleieleiligheter står tomme