- Superlav boliglånsrente lenge

Rentemarkedet vedder nå på at boliglånsrenten ikke vil overstige fem prosent før 2020. Men først skal renten opp - litt.

BILLIG? Slår rentemarkedes spådom til, kan boligkjøpet ditt finansieres med lav rente lenge. Foto: Sjur Jansen, Dine Penger

  • Günther Bache
Publisert:,

En ny undersøkelse gjennomført av InFact for VG i forrige uke viser at hele 40 prosent av de spurte mener at de tåler mer gjeld.
Dette til tross for at gjeldsbelastningen i Norge nå er høyere enn på slutten av 1980-tallet.

Les hele saken:

Vi har rekordhøy gjeld

Sjeføkonom i Terra, Jan Andreassen, påpekte overfor VG at gjeldsbyrden kan gjøre oss mer sårbare.
- I utgangspunktet er det ikke problematisk at norske husholdninger har mye gjeld. Men høy gjeldsbyrde gjør oss stadig mer sårbare for tilbakeslag i utlandet som vi ikke har kontroll over.
Men den finansielle uroen og gjeldskrisen i Europa og USA, fører paradoksalt til at norske boliglånskunder slipper billig unna de neste årene.

KALKULATOR:

Så mye kan du låne

Lav rente i ti år

Det profesjonelle rentemarkedet tror nå ikke at en vanlig boliglånsrente vil overstige 5 prosent for i 2020!
Dårlige økonomiske utsikter fører nemlig til at rentenivået holdes rekordlavt.
Selv med en ekstra risikopreme (bankene må betale litt ekstra for å låne penger), vil rentenivået bli behagelig lavt for alle med store lån.

SLIK TROR RENTEMARKEDET NÅ AT BOLIGLÅNSRENTEN VIL BLI

Grafen viser hva banker, finansinstitusjoner og store bedrifter tror den flytende boliglånsrenten vil bli flere år frem i tid.Grunnlag: 3 måneders FRA-renter om 12 måneder samt ettårige swaprenter fra 1 til 10 år, tillagt forventet rentepåslag i bankene, som gir forventet boliglånsrente. Kilde for swaprenter: SEB.

Denne spådommen står i sterk kontrast til hva rentemarkedet, Statistisk sentralbyrå og Norges Bank trodde bare for noen måneder siden.
Bare for noen måneder siden tilsa fremtidsrentene i pengemarkedet at boliglånsrenten ville doble seg om få år.
Og Statistisk sentralbyrå gikk enda lenger.
- Våre prognoser viser at vi i 2014 når en pengemarkedsrente på seks prosent. I løpet av det året vil vi nå en topp på mellom 7 til 7,5 prosent på utlånsrenten, sa forskningsleder Roger Bjørnstad i SSB til VG i mai i år.

Les saken:

Så mye dyrere blir lånet ditt

Den spådommen virker usannsynlig akkurat nå. Men både rentemarkedet, Norges Bank og SSB ser på fremtiden med tilgjengelig informasjon. Akkurat nå ser fremtiden mye mørkere ut enn for noen måneder siden.
Om et halvt år kan fremtiden igjen se helt anderledes ut - både mørkere og lysere. Skulle gjeldsproblemene i Europa og USA plutselig finne sin løsning, arbeidsledigheten falle markert og den økonomiske veksten skyte fart, vil renteforventningene igjen øke.
Så du bør ikke nå slå deg til ro med at boliglånsrenten vil være superlav i mange år og låne deretter. Skulle renten bli mye høyere enn du forventer, vil det i så fall gi deg en stygg privatøkonomisk smekk.

Superlav realrente

Dersom din boliglånsrente i gjennomsnitt blir 4,5 prosent de neste ti år, låner du i virkeligheten til en mye lavere rente. Justerer vi renten for skatt og inflasjon, blir realrenten fattige 0,74 prosent.
Det forutsetter at inflasjonen blir 2,5 prosent, slik Norges Bank jobber etter, og at skattefradraget utgjør 28 prosent av dine renteutgifter.

Renten skal opp

Selv om Norges Bank indikerer at styringsrenten ikke vil bli økt i høst, må du likevel regne med at flere banker vil sette opp sin rente - i hvert fall noe.
Pengemarkedsrenten (den renten bankene må betale for å låne av hverandre) har nemlig økt betydelig de siste månedene. Bare siden juni er renteoppgangen på 0,3 prosentpoeng, en renteoppgang som bankene foreløpig ikke har veltet over på sine kunder.
Dine Pengers statistikk fra 1998 viser at bankenes rentemargin (utlånsrente minus pengemarkedsrente) har falt de siste månedene, og nærmer seg nå det langsiktige gjennomsnittet.

Kilde: Dine Penger og Norges Bank

Dersom pengemarkedsrenten fortsetter å stige, og bankene i tillegg må betale en ekstra risikopremie på bakgrunn av krisen internasjonalt, vil bankene sende regningen til sine lånekunder. Det kan skje allerede i høst.

Les mer om dette:

Ingen renteøkning - boligrenten skal likevel opp

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Privatøkonomi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Rentejubel for norske husholdninger

  2. Du sparer 50.000 kroner på tre år

  3. Så lav blir lånerenten din

  4. Annonsørinnhold

  5. Høyere rente - like billig lån

  6. Olsen-beskjed får DNB til å mykne i rentesaken