Krangler om hvorfor Oslo-boligene er så dyre: - Utbyggerbransjen må skjerpe seg

Kjipe politikere eller trege utbyggere som hauser opp prisene? Ekspertene krangler om hvorfor det er så dyrt å kjøpe bolig i hovedstaden.

- BYGGES FOR LITE: Det må bygges mange prosjekter på en gang i Oslo, mener Baard Schumann, adm. dir. i Selvaag. Her ser vi fra den eksklusive Sørenga-utbyggingen.
  • Astrid Dalen
Publisert:

Også i mai økte boligprisene i Oslo.

Selv om prisene på landsbasis i snitt gikk tilbake med 0,3 prosent i mai, hadde Oslo en boligprisvekst på 0,2 prosent.

Utbyggergiganten Selvaag mener boligmangel er hovedårsaken, og ber politikerne gjøre det lettere og raskere å sette i gang byggeprosjekter.

– Det er altfor få nye boligprosjekter. Det må gjøres grep både i Oslo, men også i nabokommunene Bærum, Asker og på Romerike, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bygg.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen, peker på sin side på trege utbyggere og opphaussing av prisene.

– Jeg mener utbyggerbransjen må skjerpe seg. Oslo kommune har til enhver tid tusenvis av tomter som utbyggerne kan bygge på, men det går for tregt med byggingen.

– Én av de tregeste

Baard Schumann, adm. dir. i Selvaag.

Administrerende direktør Schumann i Selvaag tror vi kommer til å se en liten utflating av boligprisene i Oslo gjennom sommeren, men at det så kommer et løft igjen til høsten.

Han er bekymret for det han mener er en boligmangel.

– Det bekymrer meg at varelagrene er nesten all-time-low i hovedstaden. Det er noe galt når Sandnes og Stavanger slått sammen nesten er på nivå med Oslo

Han påpeker at det må pågå mange prosjekter samtidig i hele byen, fordi ett enkelt prosjekt kan ta fire-fem år å få ferdig.

Schumann mener videre at det i dag bygges for mange store leiligheter, og at det må bygges flere av de boligene som faktisk etterspørres og blir solgt raskt, nemlig toroms og treroms.

– Det er dessuten et problem at vi stadig får nye krav som gjør at ting tar lengre tid, og ikke minst at det tar altfor lang tid med byggesaksbehandling her til lands, sier Schumann, og viser til en fersk rapport fra DNB Eiendom.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen.

– Mens det i Norge tar i snitt 210 dager å få byggetillatelse, tar det ti dager i Finland og 60 dager i Sverige

Les også

Professor ønsker forsikring mot boligprisfall

– Hauser opp prisene

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen er likhet med Schumann bekymret over at prisene i Oslo siste 12 måneder har steget mye, men har en litt annen oppfatning av hva som er problemet.

– Jeg mener utbyggerbransjen må skjerpe seg. Oslo kommune har til enhver tid tusenvis av tomter som utbyggerne kan bygge på, men det går for tregt med byggingen. For eksempel tar utbyggingen av Ensjø femten år, sier Bartholdsen.

Forbrukerråd-fagdirektøren sier seg heller ikke uten videre helt enig i premisset som utbygger Schumann legger til grunn – nemlig at det er for lite utbygging i Oslo som er årsaken til boligprisveksten:

– Utbyggingen av boliger sentralt i Oslo de siste ti årene har vært enorm og er langt fra ferdig, og kommunen jobber nå med planer om flere titalls tusen boliger i områdene ovenfor Tøyen, Sinsen og Vålerenga, sier Bartholdsen og legger til:

– Utbyggerne og eiendomsmeglerbransjen har en sterk felles interesse i at salgene skal gå raskt til høy pris, og den psykologiske effekten gjør at det faller dem lett å uttale seg på måter som bidrar til opphaussing av prisene.

Les også

Til kamp mot boligkupping

– Forstår ikke markedet

Schumann mener at Forbrukerrådet ikke forstår boligmarkedet, når de sier at utbyggerne er for trege.

– Det tar fysisk fire år å bygge 400 boliger, i tillegg skal vi også ha solgt 60 prosent av boligene før vi kan sette i gang med prosjektet. Og siden vi har krav på oss til å bygge minst 40 prosent fireroms leiligheter, som er vanskeligere å selge enn mindre boliger, går salget tregere, sier Schumann.

Selvaag-direktøren avfeier videre at utbyggerne er opptatt av å hausse opp boligpriser.

Partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye

– Høye boligpriser skaper bare et ustabilt marked, og det er ikke vi tjent med. Vi er mer tjent med et flatt marked, og en boligprisøkning som følger lønnsveksten. Men så lenge tilbudet ikke møter etterspørselen, vil prisene fortsette å øke, mener Schumann.

– Mangler 3.000 nye boliger i året

Partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, mener det trolig er tilfeldigheter som gjør at det ble en prisvekst i Oslo for mai, men mener at årsaken til den vedvarende boligprisveksten er åpenbar: Det bygges for lite i hovedstaden.

– Det er lagt opp til en sterk befolkningsvekst, men det mangler 3.000 nye boliger per år. Det er klart at det gir et press, sier Øye.

Han mener at boligproduksjonen i Oslo er for ustabil, og at dette først og fremst er et politisk ansvar.

– Lokalpolitikerne er for passive i dag, og har tilsynelatende heller ingen klare mål med utbyggingen, mener Øye.

Han er også enig med Schumann i at byggesaksbehandlingen er for treg.

– Vi er dårligst i Europa på det. Én ting er at det tar over 200 dager å få gjennom en vanlig byggesøknad, men fra man begynner planlegging til man får startet opp med et byggeprosjekt kan det i dag ta mer enn fem år, avslutter Øye.

Les også

Tøyen-bolig solgt for én mill. over takst før fellesvisning

Les også

Derfor er dagens boligtall ekstra spennende

Les også

- Ser ut som boligprisveksten er i ferd med å avta

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Direktør: – Jeg sutrer ikke! Jeg er forbanna

  2. Dette tømmerhuset trenger oppussing, men budgiverne sendte prisen 1,75 mill. over takst

  3. – Prisveksten i Oslo kan bli tre ganger så høy som resten av landet

  4. Forbrukerrådet ber boligbyggere slutte å sutre

  5. Boligforsker: – Kostnadsnivået i byggenæringen er for høyt