Siri Heggebø har tatt rentegrep: – Musikk i mine ører, sier forbrukerøkonom

Nullrenten er historie og strømprisene stiger. For Siri Heggebø og familien på fire, kan dette føre til store økte utgifter. Men familien har en plan.

FØRE VAR: Da Norges Bank satte ned renten i fjor valgte Siri Heggebø å beholde terminbeløpet på boliglånet og samtidig sette ned betalingstiden for å ha en buffer.
 • Malene Emilie Rustad
Publisert:

Torsdag ble det klart at den rekordlave renten settes opp til 0,25 prosent. Norsk økonomi er på vei opp etter gjenåpningen av samfunnet, og hvis Norges Bank følger planen vil renten være 1,75 prosent i 2024.

Det kan føre til store omveltninger i privatøkonomien. En gjennomsnittlig familie kan måtte gå ut med 24.000 kroner mer i året, ifølge Forbrukerrådet.

Siri Heggebø er en av dem som har tatt grep. I fjor da Norges Bank satte ned renten, valgte hun og samboeren å beholde terminbeløpet på boliglånet samt sette ned betalingstiden som en slags forsikring.

– Da kan vi heller sette opp betalingstiden igjen hvis vi føler for det, sier Heggebø til E24.

Med et annuitetslån vil terminbeløpet normalt bli lavere når renten settes ned, med mindre man aktivt velger å endre det.

Les også

Dette betyr rentehoppet for deg

Siri Heggebø utenfor huset i Fetsund. Hun har fulgt med på styringsrenten og sett hvilke grep som kan gjøres i løpet av det siste halvannet året.

Byttet varmepumpe og etterisolerte

Sammen med samboeren kjøpte Siri Heggebø en enebolig i Fetsund på 155 kvadratmeter i 2018. Siden de flyttet inn, har familien tatt flere grep som nå kan vise å lønne seg.

For samtidig som renten heves, galopperer strømprisene opp til nye rekordnivåer.

Heggebø er derimot ikke bekymret, men følger nøye med på prisene.

– Det viktigste er at vi har en bra strømavtale, og det vil jeg si vi har, sier Heggebø, som til daglig jobber med pensjonskasser.

Til daglig jobber Siri Heggebø med pensjonskasser. Hun innrømmer at det er hun som er privatøkonomen i familien.

I huset har familien også etterisolert en trapp og skiftet ut den gamle varmepumpen med en ny. Det merkes på strømregningen.

– Den gamle varmepumpen kunne fryse til is, noe som førte til mye oppfølging i hverdagen. Den nye er mye mer effektiv. At den nye sparer strøm og klima er en fin bonus, sier Heggebø.

Videre vil familien vurdere flere tiltak som å etterisolere deler av gulvet samt bytte ut noen vinduer.

Boliglån: Bruk vår rentekalkulator og se om du kan få billigere lån - Penger.no

Hyller grepene

Forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank roser grepene til Heggebø.

– Dette er musikk i mine ører, og akkurat slike grep som kan være svært fornuftig å ta, sier hun.

Forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank råder alle til å gå gjennom økonomien så raskt som mulig. Det kan lønne seg å forhandle med banken om boliglån eller bytte strømavtale.

Olsen mener det er lurt å nettopp nedbetale ekstra på lån i perioder hvor renten er lav.

– Grepene denne familien har gjort med oppgraderinger av egen bolig, er også smart. Det er en god og langsiktig investering å isolere huset bedre, sier hun.

Forbrukerøkonomen råder alle til å sette seg inn i rentehevingen som kom i dag, og se på hvilke konsekvenser det kan få for privatøkonomien.

Forbered deg, sier Forbrukerrådet

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, forteller at flere ringer inn med bekymringer knyttet til økte strømpriser. Han råder nordmenn til å gå gjennom budsjetter og forberede seg på økte utgifter, både når det gjelder boliglån og strømavtaler.

– For et nokså normalt boliglån kan en husholdning forvente at utgiftene knyttet til boliglånet stiger fra 14.000 - 15.000 kroner til 16.000 - 17.000 i måneden, sier Jensen.

Utgangspunktet for dette regnestykket er et lån på 3,5 millioner kroner med rente på 1,5 prosent som øker til det dobbelte.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, råder nordmenn til å forhandle med banken om boliglån og sjekke de ulike strømprisene som finnes i markedet.

– Du bør utøve din forbrukermakt og allerede i dag begynne dialogen med banken din om vilkårene på boliglån. Det samme gjelder strømavtalen din – i en tid med høye priser bør du sikre at du i alle fall har den rimeligste avtalen på markedet, sier fagdirektøren.

Les også

Sjeføkonom om renteheving: – De er redd for å ta i for mye

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Strøm
 3. Forbrukerrådet

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Mange mente jeg ikke burde binde renten

 2. Vil at bankene skal pålegges å offentliggjøre boliglånsrentene

 3. Dette betyr renteøkningen for deg

 4. Tror flere vil binde renten: – Ikke velg det for å slå markedet

 5. Banker øker utlånsrenten mer enn innskuddsrenten