Julehandelen

Ny statistikk: Markant flere smartklokker under juletreet i år

Nordmenn kjøper stadig flere smartklokker, viser Statistisk sentralbyrås undersøkelse av importen av julevarer. Snøbrett og høyttalere opplever derimot en stor nedgang i år.

Statistisk sentralbyrå har laget en oversikt over importen av julegaver for 2019, en tradisjon de har holdt på med i mange år.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

Statistisk sentralbyrå (SSB) har, i likhet med foregående år, undersøkt importen av en rekke varer som trolig vil finne plass under juletreet. Statistikken begynte i 2004.

Den viser at det er smartklokken som sto for den kraftigste importøkningen. Det samme skjedde også i fjor. SSB skriver at 112.000 smartklokker fant veien til Norge i oktober og november, ifølge byråets beregninger.

Det er en økning på hele 44 prosent fra i fjor, da også denne varen toppet listen. 2018-tallene viste en samlet import av smartklokker på omkring 93.000 eksemplarer.

Mobiltelefoner er svært populært under juletreet. Hele 444.000 har blitt importert før jul, noe som er en liten nedgang på to prosent.

Det ble importert rundt 20 prosent færre høyttalere. Samlet sett ble det hentet inn 230.000 stykker i løpet av oktober og november.

Det blir importert mindre snøbrett i år. Her fra alpinanlegget Tryvann i Oslo.

Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Kjøper færre snøbrett

Nordmenn har handlet mindre vintersportsutstyr, ifølge statistikken. Nedgangen gjelder et stort utvalg av varene, men spesielt snøbrett og monoski, ifølge SSB. Importen er faktisk halvert siden i fjor.

SSB skriver at alpinski er mer populært enn snøbrett. Tallene viser at det har blitt importert 67.000 ski – en kraftig nedgang fra fjorårets 120.000.

Den samlede importen av alle typer ski steg imidlertid svært mye i 2018.

56,2 milliarder

Nordmenn vil bruke hele 97 milliarder kroner for årets julefeiring, var anslagene fra Oslo Handelsstandsforening i forkant av årets julehandel.

Utgiftene til julegaver står for rundt 6.600 kroner per person i gjennomsnitt, eller 56,2 milliarder til sammen, ifølge beregningene. Det vil i så fall bety en vekst på to prosent fra 2018.

En analyse fra Kvarud, utarbeidet for interesseorganisasjonen Virke, viser at omsetningen i kjøpesenterbutikker har falt med 1,2 prosent i årets julehandel sammenlignet med samme periode i fjor. Størst nedgang var det i butikker som selger sko, klær og vesker – der fallet var på 5,9 prosent.

– Vi har opplevd noe nedgang i desember sammenlignet med i 2018. Totalt vil nok ikke omsetningene bli like høy som i fjor på kjøpesentrene, men vi har sett en betydelig økning i handel på nett, uttalte Virke-direktør Bror Stende i en melding, og pekte også på at vi får en ekstra handledag før jul i år.

Nordmenn handler julegaver for 6.600 kroner per person, anslo Oslo Handelstandsforening i forkant av julehandelen.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
Les også

Gamestop bekrefter nedleggelse: Stenger alle de 27 norske butikkene i løpet av 2020

Les også

Venter strammere marked: – Tror vi har sett bunnen på juletreprisene

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Julehandelen
 2. Statistisk sentralbyrå
 3. Varehandel
 4. Jul
 5. Smartklokke

Flere artikler

 1. Prognose: Nordmenn vil bruke nærmere 100 milliarder kroner på julehandelen

 2. Selgerne bekymret over storekjeders inntog i juletremarkedet

 3. Venter strammere marked: – Tror vi har sett bunnen på juletreprisene

 4. Kraftig nedgang i julehandelen

 5. Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom