Identitetstyveri

Må svare Stortinget om kodebrikke-saken

En ny lov kunne forhindret Shadi Maleki Ghozlos milliongjeld, etter at hun ble utsatt for id-tyveri. Et nytt lovforslag har ligget i Justisdepartementet i over to år. Nå krever SVs Petter Eide svar fra justisministeren – og trekker paralleller til Nav-skandalen.

SV vil ha svar fra justisministeren om når ny finansavtalelov skal være på plass i Stortinget.
 • Leila Feratovic
 • Karl Wig
 • David Bach
Publisert:

– Nå som denne saken har fått oppmerksomhet, skal vi følge opp med et skriftlig spørsmål til justisministeren, sier stortingsrepresentant for SV, Petter Eide, til E24.

Lørdag skrev E24 om Shadi Maleki Ghozlo (33), som ble utsatt for identitetstyveri. Nå sitter hun med milliongjeld og bankene krever gjelden tilbake – fra henne.

Stortingspolitikeren trekker en parallell til fjorårets store skandale:

– Det ligger et slags Nav-skandale-perspektiv i dette, slår han fast.

Kan bli «rettsskandale»

Eide sitter i justiskomiteen på Stortinget. Han er kjent med E24s saker om id-svindel og hvordan ofre for identitetstyveri ofte står igjen som erstatningsansvarlige.

Han mener det haster med ny finansavtalelov. Det nye lovforslaget har ligget hos Justisdepartementet i over to år.

– Tiden går og flere blir dømt. Dersom det går enda lengre tid før vi får på plass en ny lov, kan vi risikere at flere som egentlig er uskyldige, blir dømt, sier han.

SV-politikeren tror Stortinget potensielt kan sitte med en «form for rettsskandale» i fanget – etter at den loven kommer på plass.

– Når loven forhåpentligvis en dag kommer på plass, har kanskje flere hundre personer blitt dømt og måttet betale erstatning. Da blir det naturlig å spørre hva vi burde gjøre for alle de som egentlig er uskyldig, sier han.

SV-representant Petter Eide frykter at flere kan bli uskyldig dømt innen en ny finansavtalelov er på plass.

Senterpartiet: – Trist at regjeringen ikke har større ambisjoner

– Dette handler om livene til mange enkeltmennesker. Dette kunne vært unngått med et regelverk, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge fra Senterpartiet til E24.

Klinge, som også sitter i justiskomiteen, er ikke fornøyd med regjeringens arbeid med loven.

– Nå er vi utålmodige med regjeringen. Jeg skjønner at de vil ha en grundig prosess, men nå handler det om at de bare er trege, sier hun.

Lovforslaget innebærer blant annet strengere krav til tjenester og avtaler som banker og finansinstitusjoner tilbyr sine kunder.

– Det er trist at regjeringen ikke har større ambisjoner.

Høyres Peter Frølich tror lovforslaget vil være på plass i Stortinget i løpet av 2020.

Høyre: – Ikke «Fjordland-jus» på 1–2–3

– Det er en komplisert lov som må utformes riktig, sier stortingsrepresentant for Høyre, Peter Frølich, til E24.

Frølich er derimot klar på at Høyre stiller seg bak en ny lov.

– Det er deler av loven som er kontroversielle og kompliserte, og høringsinnspillene er omfattende og til dels sterkt negative. Så det er ikke «Fjordland-jus» på 1-2-3 dette, sier han.

Lovforslaget fikk 67 høringssvar i 2017. Mest kritisk til forslaget var Finans Norge, som skriver i sitt høringssvar til nytt lovforslag at det ikke er nødvendig for større endringer i gjeldende lov enn å implementere de nye EU-direktivene.

– Dette er ikke en lov som kan hastebehandles, sier Frølich.

Han mener SV misbruker Nav-saken:

– Dette er ingen rettsskandale. Hvis noen ilegges erstatning etter gjeldende, gyldige rettsregler, blir ingen uskyldig dømt. SV må ikke tømme ordet «rettsskandale» for innhold.

Les også

Regjeringen refses for lov-sommel

Har sendt to spørsmål til justisministeren

I 2018 sendte Klinge et skriftlig spørsmål til daværende justisminister Tor Mikkel Wara for å høre om prosessen med den nye loven. Da svarte Wara at den nye loven skulle være på plass til behandling i Stortinget i løpet av 2019. Det skjedde ikke.

Hun gjorde det samme i september 2019. Da svarte justisminister Jøran Kallmyr at «det tas nå sikte på å legge frem en proposisjon tidlig i 2020».

Jenny Klinge (Sp) lurer på hvorfor Justisdepartementet somler med ny finansavtalelov.

– Jeg har ingen grunn til å stole på svaret fra justisministeren, sier Klinge.

– Når opposisjonspartiene har fremmet lovforslag om finansreguleringer, har regjeringspartiene stemt ned forslagene med bakgrunn i at det snart kommer en ny finansavtalelov. Men loven har ikke kommet ennå, sier Klinge.

Les også

Jusekspert mener sakene om ID-svindel viser et systemproblem

– Alle må ta ansvar for lånene de tar opp

EU-direktivet PSD2 (Revised Directive on Payment Services) er grunnlaget for den nye finansavtaleloven. PSD2 trådte i kraft januar 2016, og medlemslandene hadde to år på å implementere det nye regelverket. Direktivets formål er å sikre forbrukere trygge betalingstjenester på nett.

– I et moderne samfunn trenger vi nye former for forbrukerbeskyttelse, sier han.

Men Frølich er usikker på nøyaktig når en ny lov vil være på plass.

– Jeg er optimistisk på at en ny lov vil være klar til behandling i Stortinget i løpet av året, sier Frølich.

På spørsmål om hvorvidt bankenes utlån- og innkrevingspraksis bør regulerers ytterligere, svarer Frølich følgende:

– Alle må ta ansvar for lånene de tar opp, og staten skal ikke sy puter under armene på folk. Samtidig må vi skjerpe kravene til både banker og inkassoselskapene for å slå ned på urimelige og aggressive metoder. Nye lovregler er på vei.

Les også

Professor mener ID-svindel kan være lønnsomt for bankene

Departementet: – Dette er et omfattende lovarbeid

– Justis- og beredskapsdepartementet er i sluttfasen av arbeidet med en proposisjon om ny finansavtalelov, som det tas sikte på å fremme i vårsesjonen, skriver departementet i en e-post.

– Dette er et omfattende lovarbeid, og det har kommet inn mange og omfattende høringsuttalelser som det har tatt tid å vurdere, fortsetter departementet.

De avslår å kommentere innholdet i lovforslaget som er på vei, og vil ikke svare nærmere på kritikken om tidsbruken. E24 har også forsøkt å få kommentar fra justisminister Jøran Kallmyr uten hell.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Identitetstyveri
 2. Jenny Klinge
 3. EU-direktiv
 4. Finans Norge
 5. Svindel
 6. Høyre (H)
 7. ID-tyveri

Flere artikler

 1. Regjeringen refses for lov-sommel

 2. Kommentar: Finansnæringens mangel på selvransakelse

 3. Ny undersøkelse: Over 100.000 utsatt for ID-tyveri siste to år

 4. Svindelofre kan få bedre beskyttelse. Tirsdag startet BankID-sak i Høyesterett.

 5. Rajeh tok ID-svindleren på fersken