Tror flere banker vil heve renten

Flere eksperter tror konkurrentene vil følge etter Nordea og heve boliglånsrenten.

ØKER RENTEN FOR NOEN: Men kriteriene som gjør at noen kunder nå får dyrere boliglån og andre ikke, ønsker ikke Nordea å si noe om.
Publisert:

– Dette er en gavepakke til DNB og de andre bankene, sier analytiker Bengt Kirkøen i Swedbank til Finansavisen.

Fredag varslet Nordea at de jekker opp boliglånsrenten for deler av sin kundemasse. For de kundene som blir berørt øker rentesatsen med inntil 0,2 prosentpoeng.

Beste veiledende listepris på boliglånsrente blir 2,09 prosent.

Kirkøen tror nå at flere banker vil følge etter, og begrunner det blant annet med at pengemarkedsrenten Nibor (tre måneder) har økt med 0,1 prosentpoeng den siste måneden og at Norges Bank i forrige uke lot være å senke styringsrenten.

– Positiv utvikling

Les også

Norges Bank lar renten ligge

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i den samme banken sier til Dagens Næringsliv at han er usikker på hvordan lånetakerne vil reagere på renteøkningen.

– Det er litt uventet å se at rentene blir satt opp. Det er jo en stund siden sist, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank. Han tror flere banker kan følge etter, men sier det ikke ligger an til ytterligere renteøkning hos Norges Bank eller i pengemarkedet.

Gjennomsnittlig gjeld i norske husholdninger er godt over dobbel årsinntekt. Til Finansavisen sier analytiker Joakim Svingen i Arctic Securities at renteøkningen er gode nyheter.

Les også

Nordea øker boliglånsrenten

– Forhåpentligvis har vi sett bunnen på norske boliglånsrenter. Meldingen fra Nordea er veldig positiv, og jeg tror flere banker kommer til å følge etter, sier Svingen.

Bankanalytiker Vegard Toverud i meglerhuset Pareto stemmer i: Til Dagens Næringsliv sier han at norske husholdninger må belage seg på høyere boliglånsrenter fremover.

– Jeg håper inntjeningen i norsk banknæring går opp på lengre sikt, sier han.

Hvor stort rentehopp tåler du? Stresstest din økonomi her! (NB: Krever abonnement)

DNB følger med

Hovedkonkurrenten ville i fredag ikke kommentere hvorvidt de vil følge etter og øke rentene selv.

– Vi følger med på markedet, men kan ikke si noe om vår egen rentesetting frem i tid, sa informasjonsdirektør Even Westerveld til E24 fredag.

– Finnes det logiske argumenter for å heve renta nå?

– Vi gjør våre vurderinger fortløpende, som vi alltid gjør. Men det er Nordea som må svare for bakgrunnen for det de har kommunisert nå, sa Westerveld.

Les også

Deutsche Bank-aksjen til værs på melding om forlik

Les også

Nordea gjør boliglån dyrere

Les også

Kronen styrkes etter oljefest på Børsen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om