Økonom-nestor advarer mot boligboble på Østlandet

Den profilerte økonomiprofessoren Knut Anton Mork har snudd. Han mener nå boligmarkedet ligner farlig på en boble som kan sprekke.

FRYKTER BOLIGBOBLE: Økonomiprofessor Knut Anton Mork har endret sitt syn på de stigende boligprisene i Norge. Nå frykter han at vi kan stå midt oppi en boligboble.
Publisert:

I en kronikk i Dagens Næringsliv skriver den tidligere seniorøkonomen i Handelsbanken, som nå er økonomiprofessor ved NTNU, hvorfor han nå er bekymret for en boligboble.

Han skriver også at han har skiftet mening. Dette etter å i mange år ha sagt at fundamentale forhold som befolkningssammensetning, inntektsforskjeller og rentenivå kan forklare den enorme boligprisveksten i hovedstaden.

«Nå heller jeg imidlertid mer i retning av at vi faktisk har med en boble å gjøre, i alle fall på Østlandet», skriver Mork i kronikken.

I Oslo er boiligprisene opp 16 prosent siden august i fjor.

Les også

Boligbyggelag ser voldsom vekst i medlemstall

Stort sprik mellom leie og kjøp

Mork, som også sitter i Norges Banks hovedstyre, mener det viktigste argumentet for at en boble er på gang, er spriket i prisutvikling mellom kjøp og leie.

«Jeg lar meg ikke overbevise av påstanden om at det bygges for lite, for da skulle leiemarkedet ha steget i takt med kjøpemarkedet.», skriver Mork.

Flere eiendomsmeglere, økonomer og akademikere har fremehvet et manko på ledige boliger i forhold til antall som vil kjøpe, som hovedårsak til prishoppet.

Med sin kronikk blir Mork neste økonom i rekken av de som advarer mot en norsk boligboble. Blant disse er sjeføkonom i Eika Gruppen Jan Ludvig Andreassen og sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken:

– Hvis mange nok spekulanter kaster seg på i Oslo, hjelper det ikke lenger å bygge. Da har boliger blitt til frimerker, og vi er på vei mot 200.000 per kvadratmeter. Det kan bli en selvforsterkende, spekulativ boble, sa Andreassen til E24 i mai.

– Forventningen i seg selv kan gjøre at det drives videre oppover. Det spekulasjonselementet mener jeg man kan være bekymret for, sa Morks tidligere kollega, Due-Andresen, til E24 nylig.

Reagerer på boble-snakk

Blant dem som stiller seg helt avvisende til pratet om en norsk boligboble er, kanskje ikke uventet, meglertopp Carl O. Geving.

– Jeg tror en del av disse økonomene har begrenset kunnskap om boligmarkedet, sa Geving, som er direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), til E24 mandag.

Meglertoppen har sett seg lei på alt boligboblesnakket om boligmarkedet i Oslo.

– Det spekuleres i hytt og vær fra sjeføkonomer og akademikere. Vi bør gå fra boblesnakk til å se på realitetene: De mange fundamentale driverne som sammen forklarer den bratte prisveksten, sa han.

Les også

– Begriper virkelig ikke hvor hun tar det fra

Les også

Sterkeste august-vekst i boligprisene på ti år

Les også

Venstre snuser på boligskatt

Les også

– Dessverre tror folk boligen er verdt det de kjøper den for

Publisert:

Her kan du lese mer om