Økonom-nestor advarer mot boligboble på Østlandet

Den profilerte økonomiprofessoren Knut Anton Mork har snudd. Han mener nå boligmarkedet ligner farlig på en boble som kan sprekke.

FRYKTER BOLIGBOBLE: Økonomiprofessor Knut Anton Mork har endret sitt syn på de stigende boligprisene i Norge. Nå frykter han at vi kan stå midt oppi en boligboble.

Nils Bjåland VG
  • Geir Molnes
Publisert:,

I en kronikk i Dagens Næringsliv skriver den tidligere seniorøkonomen i Handelsbanken, som nå er økonomiprofessor ved NTNU, hvorfor han nå er bekymret for en boligboble.

Han skriver også at han har skiftet mening. Dette etter å i mange år ha sagt at fundamentale forhold som befolkningssammensetning, inntektsforskjeller og rentenivå kan forklare den enorme boligprisveksten i hovedstaden.

«Nå heller jeg imidlertid mer i retning av at vi faktisk har med en boble å gjøre, i alle fall på Østlandet», skriver Mork i kronikken.

I Oslo er boiligprisene opp 16 prosent siden august i fjor.

Les også

Boligbyggelag ser voldsom vekst i medlemstall

Stort sprik mellom leie og kjøp

Mork, som også sitter i Norges Banks hovedstyre, mener det viktigste argumentet for at en boble er på gang, er spriket i prisutvikling mellom kjøp og leie.

«Jeg lar meg ikke overbevise av påstanden om at det bygges for lite, for da skulle leiemarkedet ha steget i takt med kjøpemarkedet.», skriver Mork.

Flere eiendomsmeglere, økonomer og akademikere har fremehvet et manko på ledige boliger i forhold til antall som vil kjøpe, som hovedårsak til prishoppet.

Med sin kronikk blir Mork neste økonom i rekken av de som advarer mot en norsk boligboble. Blant disse er sjeføkonom i Eika Gruppen Jan Ludvig Andreassen og sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken:

– Hvis mange nok spekulanter kaster seg på i Oslo, hjelper det ikke lenger å bygge. Da har boliger blitt til frimerker, og vi er på vei mot 200.000 per kvadratmeter. Det kan bli en selvforsterkende, spekulativ boble, sa Andreassen til E24 i mai.

– Forventningen i seg selv kan gjøre at det drives videre oppover. Det spekulasjonselementet mener jeg man kan være bekymret for, sa Morks tidligere kollega, Due-Andresen, til E24 nylig.

Reagerer på boble-snakk

Blant dem som stiller seg helt avvisende til pratet om en norsk boligboble er, kanskje ikke uventet, meglertopp Carl O. Geving.

– Jeg tror en del av disse økonomene har begrenset kunnskap om boligmarkedet, sa Geving, som er direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), til E24 mandag.

Meglertoppen har sett seg lei på alt boligboblesnakket om boligmarkedet i Oslo.

– Det spekuleres i hytt og vær fra sjeføkonomer og akademikere. Vi bør gå fra boblesnakk til å se på realitetene: De mange fundamentale driverne som sammen forklarer den bratte prisveksten, sa han.

Les også

– Begriper virkelig ikke hvor hun tar det fra

Les også

Sterkeste august-vekst i boligprisene på ti år

Les også

Venstre snuser på boligskatt

Les også

– Dessverre tror folk boligen er verdt det de kjøper den for

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Boligmarkedet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Begriper virkelig ikke hvor hun tar det fra

  2. Meglertopp frykter ny prisbonanza

  3. Handelsbanken: – Ikke starten på et krakk

  4. Annonsørinnhold

  5. Handelsbanken: Sterke boliginvesteringer veier opp for oljesvikt

  6. Frykter boligpris-spiral i høst: – Spenn fast setebeltene