Sverige spås verste boligmåned siden finanskrisen

Boligprisene i Sverige falt tre prosent i november alene, tror Nordea Markets. Torsdag kommer skjebnefasiten som kan utløse store kronebevegelser.

VARSLER PRISRAS: Boligprisbonanza har brått snudd til korreksjon hos «söta bror», og den er slett ikke over, ifølge Nordea Markets, som tror november ble den mørkeste boligmåneden siden 2008. I markedene er spenningen i taket før fasit på torsdag.
  • Karl Wig
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

Det franske ordet «noir» hentes gjerne frem når den enkle oversettelsen, nemlig «svart», ikke er svart nok.

Det kan være regntunge filmer blottet for moralsk kompass, fulle av kyniske karakterer som lusker rundt i dårlig belyste omgivelser og dolker hverandre i ryggen.

Det kan være mørkbrent kaffe.

Det kan også, ifølge Nordea Markets, være måneden som gikk i det svenske boligmarkedet.

I en prognose som har fått tittelen «November noir» varsler storbanken den mørkeste enkeltmåneden for Sveriges boligpriser siden finanskrisen.

Spår tre prosents prisras

Boligprisutviklingen i Sverige måles løpende av meglerbransjen, men også gjennom den såkalte HOX-indeksen. Det er sistnevnte som nå spås nord og ned av Nordea Markets:

November-indekstall førstkommende torsdag vil vise et sesongjustert boligprisfall på hele tre prosent, spår de.

– Dette vil være det største fallet siden oktober 2008, skriver Nordeas svenske sjefanalytiker Andreas Wallström i prognosen.

HOX-indeksen, som egentlig heter (hold deg fast) Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index, bruker regresjonsanalyse for å kvalitetsjustere tallene.

Slikt kan økonomer like, og indeksen følges da også tett i markedet.

Markant omslag

Wallström forventer regionale sprik, hvor boligprisene faller mest i store svenske byer. Dette er i tråd med utviklingen i foregående måneder. I Stockholm forventes nå en negativ tolvmånedersvekst på seks prosent.

Prognosen følger et nylig omslag i det svenske boligmarkedet, hvor årelang prisbonanza brått ble forvandlet til måneder med markant korreksjon denne høsten.

VISER OMSLAGET: HOX-indeksen viser at Sveriges boligprisgalopp tok brått slutt for noen måneder siden. Nordea Markets tror november ble den svakeste boligmåneden på mange år.

Prisfallet skyldes særlig en tilbudsboom som traff markedet etter sommeren, mener Wallström.

Andre har ment korreksjon var uunngåelig etter en boligprisvekst som i lang tid har gått lønnsveksten i Sverige en høy gang, dopet på negativ styringsrente.

– Kan ha stor effekt på kronen

Uansett hersker det nå enorm spenning rundt den videre utviklingen, ikke minst etter at Sveriges regjering strammet inn lånekravene ytterligere i slutten av november – til tross for at boligprisene allerede hadde falt i flere måneder.

Les også

Deutsche Bank: Norsk boligboble en av truslene i 2018

– Det er helt klart en bekymring for det svenske boligmarkedet nå, sier forvalter Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

– Utviklingen følges veldig tett av markedet. Det får stor oppmerksomhet, og større enn vi er vant med. Nå venter alle på torsdagens statistikk, legger han til.

Wilhelmsen mener også at boligpristallene fra Sverige bør følges med argusøyne også her i Norge, og viser til at den kjølige utviklingen hos våre naboer i øst har svekket kronekursen.

– Tallene kan ha stor effekt på det norske valutamarkedet, sier Wilhelmsen.

Allerede priset inn?

Etter regjeringens siste innstramming frykter flere at bolignedturen kan bli mørkere enn Sverige har godt av.

Men det er slett ikke sikkert, sier Carl O. Geving. Han er direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og har fulgt utviklingen tett.

Les også

Investormogul shorter svensk boligaksje: – Kan trigge andre til å kaste seg på

Geving bemerker at forrige gang regjeringen strammet inn på utlån i 2016, ga det ingen nevneverdig knekk i boligprisutviklingen. Derimot falt prisene i månedene før innstrammingen, mens spekulasjoner og forventninger bygget seg opp.

Historien gjentar seg, tror Geving.

– Jeg tipper noe av prisfallet er tatt ut i forkant denne gangen også, slik som i forrige runde i 2016, sier han.

Tilbudseksplosjon

I byen som har vært Sveriges store boligprisdriver, nemlig Stockholm, har tilbudssiden eksplodert: I november var det 49 prosent flere bostedsretter til salgs enn i samme måned i fjor, ifølge tall fra Hemnet som SvD Næringsliv har omtalt.

Bostedsrett er en eieform med visse restriksjoner, slik man for eksempel har i borettslag.

Byggebransjen klarer imidlertid ikke å se noe betydelig fall i den svenske boligetterspørselen fremover, viser en undersøkelse fra den Sveriges sentralbanken som ble publisert onsdag.

I undersøkelsen bekrefter bransjen at usikkerheten rundt boligmarkedet like fullt har økt denne høsten, og sier de merker at det tar noe lengre tid å selge, melder Reuters.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Sveriges boligprisras fortsetter

  2. Derfor fnyser ekspertene av Sveriges boligras

  3. Største fallet i svensk boligmarked på seks år

  4. 2017: En boligodyssé

  5. Vi deler boligprisfallet med svenskene. Eksperter tror de vet hvorfor