Flere storbanker merker økt etterspørsel etter fastrentelån

Det er fortsatt få lånekunder som velger fastrente, ifølge flere av landets storbanker. Men siden i sommer er tallet doblet i Nordea. Også hos DNB har etterspørselen steget kraftig.

RENTEHOPP: Nordea er blant bankene som har justert opp de flytende rentene den siste tiden.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

De flytende rentene er på vei oppover.

DNB var først ut, deretter har flere banker i Sparebank 1-gruppen fulgt på, før Nordea og Sbanken slapp sine rentemeldinger tirsdag. Også andre banker har nå skrudd opp kundenes lånekostnader.

Nordmenn har historisk valgt lån med flytende rente. Ifølge Finanstilsynet var andelen av husholdningenes gjeld med flytende rente på 93 prosent ved utgangen av 2017.

Nå merker flere av de største bankene at flere vil ha fastrentelån, selv om nivået fortsatt holder seg lavt.

Les også: Gunnvor (70) var trofast kunde hos Sparebank 1: Betalte 4,23 prosent rente på boliglånet

Doblet siden sommeren

I storbanken Nordea har antallet kunder som har bundet renten blitt doblet siden sommeren. Økningen kommer imidlertid fra et lavt nivå.

– Vi har merket en tydelig økt interesse for fastrentelån, sier kommunikasjonsrådgiver Anja Lohne Holm i Nordea.

– Vi hadde ganske mange nye kunder som bandt renten i første kvartal, så var det en dalende interesse mot sommeren før det har vært en kraftig økning i september, sier hun.

Les også: (+) Hva hadde du gjort om Øystein Olsen hevet renten til over 10 prosent?

Ifølge Holm har det vært mest etterspørsel etter å binde renten i tre år, men også for fem og ti år er det nå økende interesse. I tillegg er det kunder som velger å spare differansen mellom fast og flytende rente.

DNB: Flere vil ha fastrente

Også DNB merker en endring.

Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB.

Foto: DNB

– Vi har sjekket august 2018 mot august 2017, og det var en dobling i etterspørselen etter fastrentelån. Men nivået er ikke veldig høyt i forhold til hva det har vært tidligere, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

Tradisjonelt har andelen fastrentelån i DNB ligget på rundt ti prosent, og vært stabil. Om etterspørselen har økt mer etter at den flytende renten ble satt opp er for tidlig å si, ifølge Westerveld.

Les også: Får skylden for rentehopp – er på samme nivå som sist renten økte

I Danske Bank er også etterspørselen økende.

– Vi merker en betydelig økning etter fastrentelån fra kunder. Det begynte å ta seg opp før Norges Bank hevet styringsrenten, antatt på grunn av medieoppslag. Etter at Norges Bank hevet styringsrenten har pågangen økt ytterligere, skriver forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i en e-post.

Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank.

Foto: Danske Bank

Liten del av lånene

Kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre i Handelsbanken forteller at fastrente utgjør en svært liten del av lånene til bankens kunder.

– Det har vært noe økt interesse fra kundene i 2018 gitt forventninger om at rentebunnen var nådd, men de færreste velger dette, skriver han i en sms.

SpareBank 1 Østlandets kommunikasjonssjef, Bjørn Inge Haugan, opplyser at de ikke har sett noen økende trend i etterspørsel etter fastrentelån siste seks måneder, men en liten økning den siste måneden.

Les også: – Det dummeste du kan gjøre, er å akseptere dette

– Gevinsten er liten

Om man burde velge fastrente avhenger av den enkeltes økonomiske situasjon, påpeker Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

– Det man må ta som utgangspunkt er sin egen økonomiske situasjon. Hvis man har en økonomi som ikke tåler de økte rentene man venter kan komme, må man vurdere fastrente, sier han.

– De fleste av oss vil klare oss fint uten fordi gevinsten er liten, men det gjelder ikke alle. Spesielt de som ikke tåler en økt uforutsigbarhet i økonomien bør vurdere det seriøst, sier han.

Jensen oppfordrer også kundene til å sjekke bankenes tilbud.

– Det er fortsatt forskjell i prisingen blant bankene, sier han.

Les også

Får skylden for rentehopp – er på samme nivå som sist renten økte

Les også

Advarer mot boliglån med opptil fem prosent rente

Les også

Sparebanker setter opp boliglånsrenten

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. DNB
 3. Nordea

Flere artikler

 1. Undersøkelse: 1 av 5 vurderer fastrente

 2. Flere vil binde renten

 3. – Bankene er tydelig interesserte i å konkurrere på fastrentelån

 4. En av ti vurderer å binde renten

 5. Betalt innhold

  Fastrentene stiger kraftig: Geir Brunsvik går ut av én fastrente for å binde på nytt.