Forbrukerrådet advarer mot renteøkninger: – Boliglånskundet betaler 200.000 kroner for mye i renter

De største bankene har boliglånsrenter som gjør at kunder betaler rundt 200.000 kroner for mye på et standard boliglån, viser beregninger fra Forbrukerrådet.

Publisert:

– Derfor må du ikke godta renteøkning nå, sier Elisabeth Realfsen, fagansvarlig i Forbrukerrådets tjeneste Finansportalen.

Flere frykter at bankene vil benytte seg av muligheten til å øke fortjenesten enda mer med rentehevinger på boliglån når Norges Bank trolig setter opp styringsrenten torsdag.

Forbrukerrådet går nå ut og advarer bankene mot å heve renten.

De viser til at de fleste boliglånskundene allerede betaler for mye i boliglånsrenter – og at Norges Banks renteøkning torsdag sannsynligvis allerede er priset inn i bankenes innlånskostnader.

Rentebeslutningen fra Norges Bank kommer torsdag klokken 10.

Tre prosent rente

Bankene er lovpålagt å rapportere alle sine rentesatser til Forbrukerrådets tjeneste Finansportalen.

Den laveste boliglånsrenten akkurat nå er på 1,89 prosent fra Sparebanken Øst for lånebeløp på over to millioner kroner med maksimalt 50 prosent belåningsgrad (se tabell nederst i saken).

For de mest vanlige boliglånene (inntil to millioner kroner i lån for inntil 75 prosent av markedsverdien) er laveste rente nå på 2,28 prosent fra Skagerrak sparebank.

Men storbankenes vanligste lån ligger over disse nivåene.

DNB er på over tre prosent, Danske Bank og Nordea like under. Også flere av de store sparebankene er på over tre prosent. Trønderske Sparebank 1 SMN har effektiv boliglånsrente til nye kunder på hele 3,29 prosent.

Les på E24+

Snart kommer rentedommen: Kan denne grafen redde boliglånet ditt fra rentehopp?

Sparebank 1 SMN bekrefter overfor E24 at de fleste har de høye veiledende rentene.

– Veiledende rente er nettopp veiledende, og hver kundes rentevilkår avhenger av betalingsevne, betalingsvilje og sikkerheten for lånet. Ved ny gjennomgang med kunden får noen justert renten, men kun en mindre andel, sier kommunikasjonsdirektør Hans Tronstad i Sparebank 1 SMN.

Sparer over 200.000 kroner

For et vanlig boliglån på 1,5 millioner kroner med 20 års nedbetalingstid blir utslagene slik:

Renteforskjellen mellom de største bankene og de billigste utgjør cirka 9000 kroner i året, eller rundt 175.000 kroner over en nedbetalingsperiode på 20 år.

Viser en fersk verdivurdering at lånet ditt utgjør under 50 prosent av verdien, kan du spare opptil 220.000 kroner på å flytte fra de største bankene til de billigste.

Fagansvarlig Elisabeth Realfsen i Finansportalen i Forbrukerrådet er sjokkert over hvor høye boliglånsrentene er i de største bankene.

– Betaler du tre prosent rente viser våre beregninger at cirka én prosent går til å dekke bankenes innlånskostnader. Resten – to-tredeler av det du betaler i rente – går til drift, fortjeneste og utbytte til aksjonærene. Det er svært mye penger, sier hun til E24.

Les også

Renterådet tror oljemotoren vil øke farten i norsk økonomi

– Lånekostnadene sank

Mens styringsrenten til Norges Bank ikke har økt siden 2011, er det bare to år siden flere av bankene satte opp boliglånsrentene.

Den gangen ble det begrunnet med økte lånekostnader for bankene.

– Men det motsatte skjedde. Bankenes innlånskostnader sank og ble lavere, sier Elisabeth Realfsen – og viser til at tremåneders NIBOR-rente sank gjennom 2017.

Nå er den på samme nivå igjen som i 2016.

Les på E24+

Hva hadde du gjort om Øystein Olsen satt renten til over 10 prosent?

Likevel har syv av de ni største bankene økt rentene med 0,1 eller 0,2 prosent for standard boliglån fra høsten 2016 til august 2018.

Forbrukerrådet har med utgangspunkt i NIBOR-renten regnet seg frem til at fortjenestemarginen for alle de ni største bankene også har økt minst like mye – med opptil 0,3 prosent.

– Bankene har hatt en langvarig rentefest på husholdningenes bekostning, konstaterer Realfsen.

Hadde selv høy rente

Hun mener den varslede renteøkningen fra Norges Bank allerede er bakt inn i bankenes innlånskostnader, og at bankene for lengst har oppfylt Finansdepartementets krav om mer kapital i reserver.

– Derfor kan ikke bankene argumentere hverken med økte bufferkrav fra myndighetene eller økte innlånskostnader dersom de nå hever boliglånsrenten, sier Realfsen, som oppfordrer boliglånskundene til å prute på renten, eller skifte bank.

Selv har hun nylig reforhandlet eget boliglån ned med cirka ett prosentpoeng.

– Vi betalte tre prosent i rente men fikk det i vår ned i cirka to prosent.

– Hvorfor hadde du av alle en så høy rente?

– Jeg har ikke vært bevisst nok, og det tror jeg gjelder mange boliglånskunder.

Bankene avviser

Både landets største bank, DNB, og Sparebank 1 SMN, som har den høyeste boliglånsrenten av de ni største i Forbrukerrådets oversikt, avviser at de har høye marginer.

– Regnestykket til Finansportalen er helt feil og gir et usant bilde av bankenes marginer på boliglån. Våre marginer var i forrige kvartal mindre enn en tredjedel av det Forbrukerrådet hevder. Marginene er dessuten fallende og har ikke vært lavere siden høsten 2016, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

Sparebank 1 SMN hevder rentemarginen deres er på et historisk lavt nivå.
Begge storbankene hevder også at de har konkurransedyktige vilkår og at de får stadig flere boliglånskunder.

– Vi er og kommer til å være konkurransedyktige også på renter, sier Westerveld.

Les også

Nå starter renteøkningene: Eksperter beroliger bekymrede nordmenn

Les også

Slik har storbankens mål påvirket boliglånsrenten

Les også

Slik finansierer bankene boliglån

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om