– Anmeldelsene er en del av etterforskningen av Haxi

Politiet i Stavanger ønsker foreløpig ikke å si hvor mange Haxi-sjåfører som har blitt anmeldt i saken, men forteller at det er en del av etterforskningen av selskapet bak nettjenesten de har brukt.

AVHØR: Som en del av etterforskningen av selskapet Haxi har politiet i Stavanger anmeldt flere sjåfører som bruker tjenesten.

Kent Skibstad
  • Sigrid Moe
Publisert:

Tirsdag fortalte Haxi-sjef Aleksander Soeder at flere av hans sjåfører hadde blitt anmeldt og kalt inn til avhør hos politiet i Stavanger.

– Det stemmer, sier politiadvokat Stian Eskeland til E24.

Han ønsker ikke å si hvor mange sjåfører det dreier seg om av hensyn til etterforskningen, som er pågående.

– Vi kan ikke utelukke flere anmeldelser, sier Eskeland.

Brukte Haxi

Haxi-gründeren sier at det minst dreier seg om fire-fem sjåfører.

– Fellesnevneren for sjåførene som er anmeldt er at de har tilbudt transport av personer mot vederlag ved å bruke haxi.no og Haxi-appen, sier Eskeland.

Les også

Haxi-kjørers advokat: – Som å skyte spurv med en kjempekanon

Avhørene har vært tirsdag og onsdag denne uken, og foreløpig er ikke alle sjåførene avhørt.

Eskeland forklarer at dette er en del av etterforskningen av selskapet Haxi, som tidligere har blitt anmeldt.

– I etterforskningen av Haxi har vi innhentet opplysninger om sjåfører som kjører gjennom Haxi, og så har det blitt opprettet saker individuelt på sjåførene, sier Eskeland.

Selskapet har ikke vært inne til avhør.

Politi i sivil

To av sjåførene som skal være anmeldt har fortalt E24 at det var en politimann i sivil som satt på med dem i slutten av september. Eskeland bekrefter fremgangsmåten, og forteller at etterforskningen har strukket seg over flere uker i høst.

Ingen av sjåførene ønsket å ha navnet sitt på trykk, men begge fortalte at de i avhør hadde fått et forelegg på 8000 kroner og tre måneders bruksforbud på bilen de brukte til den aktuelle kjøringen.

E24 har snakket med advokaten til en sjåfør som er anmeldt, og han forteller at klienten kun har brukt Haxi den ene gangen han fikk politimannen som passasjer.

– Han lastet ned Haxi-appen og var nysgjerrig på den. Han har kun foretatt kjøring én gang, og det var tilbake i september. I går fikk han en telefon av politiet, og han har vært inne til avhør i dag, sa advokat Ove Landa til E24 tirsdag.

Anmeldelser

To Haxi-sjåfører har tidligere blitt anmeldt av taxinæringen. En ble anmeldt tidlig i år, og den andre sto frem i Aftenposten og fortalte om det å være Haxi-sjåfør i august.

Les også

Haxi: Flere sjåfører anmeldt i Stavanger etter politiaksjon

Torsdag i forrige uke skrev E24 at Haxi i desember lanserer en betalingsløsning, Haxi Pay, som gjør at passasjerene kan velge å betale sine Haxi-turer gjennom appen.

De pålegger ikke passasjerene å bruke betalingsløsningen, slik at passasjer og sjåfør fremdeles kan velge at turen skal være gratis.

I forrige uke valgte løyvemyndigheten i Oslo, Oslo kommune, å anmelde en lignende tjeneste, Uber.

Næringen er fornøyd

Samferdselssjef i Rogaland fylkeskommune, den lokale løyvemyndigheten, Gottfried Heinzerling, sa tirsdag at de ikke har anmeldt Haxi i Rogalang, men at de er oppmerksom på utviklingen.

Norges Taxiforbund, som har vært i møter med Justisdepartementet og Samferdselsdepartementet om tjenester som Uber og Haxi, er fornøyd med at politiet i Stavanger tar grep.

– Vi synes det er kjempebra de tar ordentlig tak i dette. Vi har sagt hele tiden at dette er ulovlig kjøring, sa styreleder Knut Thomassen.

Les også:

Forhatt Uber alt - taxitjenesten som har blitt møtt med anmeldelser, demonstrasjoner- og jubel– Dette er svart kjøring satt i systemKontroversiell skysstjeneste lanserer betalingsløsningMå svare på hva han egentlig mener om politianmeldte UberNye skatteplaner gir dyrere buss og taxiSlik svarer Uber: mener de har sitt på det tørre- Jeg mener fortsatt at dette er nyskapning vi burde har rom for i Norge

Flere artikler

  1. Haxi: Flere sjåfører anmeldt i Stavanger etter politiaksjon

  2. Haxi vil hjelpe anmeldt sjåfør med å ta saken for retten

  3. Anmeldte Haxi-sjåfører er taxisjåfører

  4. Annonsørinnhold

  5. Politiet: Haxi er fremdeles under etterforskning

  6. Statens vegvesen vil at du skal betale 20 kr for samkjøring