KrF skeptisk til e-sigaretter med nikotin: – Skal ikke bli «den nye snusen»

Snart kan e-sigaretter med nikotin selges i Norge. – KrF er opptatt av at e-sigaretter ikke skal bli «den nye snusen» blant unge, sier nestleder Olaug Bollestad.

SVÆRT POPULÆRT: E-sigaretter med nikotin som Juul har blitt svært populære blant unge i USA, og KrF er bekymret over at disse produktene blir tillatt å selge i Norge neste år. Partiet ber regjeringen følge med på bruken for å unngå at e-sigaretter med nikotin blir «den nye snusen».
Publisert: Publisert:

I 2019 vil Norge tillate salg av e-sigaretter med nikotin. I USA har slike sigaretter blitt så populære blant unge at landets helsemyndigheter kaller det en «epidemi».

Unge i USA har omfavnet produkter som Juul, som har rundt 70 prosent av markedet og tilbyr fordampere med populære smaker som mango, agurk og crème brûlée.

På videregående skoler i USA har bruken økt med nær 80 prosent det siste året, til hver femte elev, viser en årlig nasjonal undersøkelse fra USA.

Les også: (+) Den store emu-boblen i Texas

I en høring i 2016 applauderte mange norske storrøykere planene om å åpne for e-sigaretter med nikotin, som regnes som mindre skadelige enn tradisjonell tobakk.

Blant dem som var kritiske til e-sigaretter da Stortinget åpnet for dem i 2016 var KrFs nestleder Olaug Bollestad. «Epidemien» i USA har ikke dempet bekymringen.

BEKYMRET: KrFs nestleder Olaug Bollestad.

– Utviklingen blant unge i USA bør bekymre oss og jeg vil stille helseministeren et skriftlig spørsmål om hvordan han vil forholde seg til dette. KrF er opptatt av at e-sigaretter ikke skal bli «den nye snusen» blant unge, sier Bollestad til E24.

Bekymret for risikogrupper

Forskningen på e-sigaretter er fremdeles i en tidlig fase, og kunnskapsgrunnlaget er svært begrenset. KrF frykter at Norge skal gjenta erfaringene med unges bruk i USA, og mener det mangler kunnskap.

– KrF har vært og er skeptisk til å tillate et produkt vi ikke har tilstrekkelig kunnskap om skadevirkningene av, eller hvorvidt det vil ha innvirkning på nyrekruttering og røykeslutt, sier Bollestad.

– Jeg er spesielt bekymret for økt bruk av e-sigaretter i risikogrupper, særlig blant unge, og dersom salg av e-sigaretter tillates i Norge, må regjeringen overvåke utviklingen i bruk blant unge og andre risikogrupper for å avdekke om produktet bidrar til nyrekruttering, sier hun.

Hun peker på at regjeringens forslag til endringer i tobakksskadeloven fra 2016 la vekt på at innføring av e-sigaretter kan bidra til skadereduksjon ved at flere brukere går fra tobakk til e-sigaretter.

– Så dersom ny kunnskap viser at e-sigaretter rekrutterer en rekke nye unge brukere, mener KrF at endringer i lov og forskrift og ytterligere tiltak må vurderes, sier Bollestad.

Les også

Domstol sier nei til «økologisk snus»

Ønsker restriktiv politikk

KrF frykter følgene for folkehelsen, og skulle gjerne ha visst mer om hvor skadelig e-sigaretter med nikotin kan være for folkehelsen.

– Uansett er en restriktiv politikk på dette området helt avgjørende, sier Bollestad.

Hun mener at andre land i Europa ser til Norge for å få bukt med sine utfordringer når det gjelder bruk og misbruk av alkohol, tobakk og andre rusmidler.

– Om nye avhengighetsskapende produkter tillates i Norge, er det nødvendig at regjeringen gjennomfører en årlig kartlegging av utviklingen innen nikotinholdige produkter som snus og e-sigaretter, sier Bollestad.

Blir tillatt i 2019

Regjeringen har bekreftet overfor E24 at det blir lov å selge e-sigaretter med nikotin i Norge i 2019, når EUs tobakksdirektiv innlemmes i EØS-avtalen, og dermed blir gjeldende i Norge.

Stortinget vedtok i desember 2016 å oppheve forbudet mot salg av e-sigaretter med nikotin, etter at en rekke høringsinstanser støttet dette.

Les også

Statsbudsjettet: Foreslår å justere opp alkohol- og tobakksavgiftene

Tall fra USA viser rask økning i unges bruk av e-sigaretter med nikotin. Helsemyndighetene, Food & Drug Administration (FDA), har truet med å forby noen av de smakstilsatte nikotinholdige væskene som de unge liker å dampe på, nettopp fordi de tiltrekker de unge.

– USA står overfor en epidemi av ungdoms bruk av e-sigaretter, som truer med å fange en ny generasjon i nikotinavhengighet, sa USAs helseminister Alex Azar nylig.

Stiller krav

Når disse produktene blir tillatt, vil Norge stille klare krav til nikotininnhold og merking.

Produktene skal blant annet registreres hos Legemiddelverket. Dette gjelder både e-sigaretter og gjenoppfyllingsbeholderne som inneholder fordampingsvæsken med nikotin og andre stoffer.

– Før en e-sigarett og gjenoppfyllingsbeholder kan plasseres på markedet i Norge må produsent eller importør søke om registrering hos Statens legemiddelverk. Dette må gjøres minst seks måneder før planlagt plassering på markedet», sier jus-rådgiver Elise Liverød i Legemiddelverket til E24.

Les også

Snusgigant ser «ubetydelig» effekt av nøytrale bokser

Begrenset nikotinstyrke

Importører og produsenter må dokumentere ingrediensene i produktene og innhold og opptak av nikotin, samt beskrive produksjonen og produktets deler, ifølge Legemiddelverket.

– Blant annet er det begrensning i nikotinstyrke på 20 milligram nikotin per milliliter, sier Liverød.

I tillegg skal gjenoppfyllingsbeholdere ha et volum på maksimalt 10 milliliter, og engangspatroner skal høyst ha et volum på 2 milliliter.

Det er også krav til gjenoppfyllingsmekanismen for å hindre lekkasje, og produktene skal ha barnesikring, norsk bruksanvisning og merkes med ingredienser og helseadvarsel.

Publisert:

Her kan du lese mer om