Siv Jensen: – Vi kan stramme inn ytterligere

Dette er et signal om at vi følger utviklingen tett, sier finansminister Siv Jensen om boligpakken. Samtidig utelukker hun ikke ytterligere innstramminger.

LA FREM BOLIGPAKKE: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, finansminister Siv Jensen og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne.

Cornelius Poppe
  • Johan Nordstrøm
Publisert:

Da finansministeren mandag la frem boligpakken, varslet hun at det kan komme flere innstramminger for boliglån.

– Dette er først og fremst helsekost. Dette er svært forsiktig og forebyggende. Men det går å stramme til ved behov, sier Siv Jensen (Frp) til E24.

Finansministeren understreker at den nye boligstrategien er et blinkende trafikklys.

– Dette er et signal om at vi følger utviklingen tett. Veksten i boligpriser og gjeld gir grunn til bekymring, sier Siv Jensen.

Les også

Her er Sivs boligpakke

Finansministeren poengterer at det mest alvorlige ved veksten i boligpriser og gjeld er at dette kan ramme alle som har bolig. Hun peker på et historisk eksempel fra slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet, da mange havnet i en vanskelig situasjon.

– På grunn av et kraftig fall i boligmarkedet satt man med en høyere gjeld enn det boligen var verdt. Dette brukte mange lang tid på å ta seg ut av. I verste fall kan en slik situasjon få makroøkonomiske konsekvenser som også kan påvirke arbeidsmarkedet, sier Jensen.

Les også

– Dette vil slå ut i boligprisene

Paradoks

I den nye strategien for boligmarkedet ble det klart at regler for boliglån blir festet i forskrift.

I forskriften står det at det kun vil være 10 prosent av nye boliglån som får gis med mindre enn 15 prosent egenkapital.

– Er det ikke et paradoks at du sier at dere ønsker flere unge inn i boligmarkedet, samtidig som dere begrenser boliglån for dem som ikke kan stille med 15 prosent egenkapital?

– Jeg har vært opptatt av at vi skal ha nok fleksibilitet slik at unge med god betjeningsevne som ikke har nok egenkapital, fortsatt skal kunne få lån. Jeg mener at det er viktig. Men så er det viktigste vi gjør for ungdommen i årene som kommer, å sørge for at boligprisene ikke blir så høye at de ikke vil få lån uansett hvor mye egenkapital de har, sier Jensen.

– Skal det fortsatt være mulig for unge å få avdragsfrihet?

– Det ligger rom for fleksibilitet for dette i det bankfaglige arbeidet i den enkelte banken, sier Jensen.

Les også

Regjeringen trosser Forbrukerrådet og DNBs råd: Nå vil de ha privat gjeldsregister

Alternativet er mye verre

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier at det regjeringen gjør nå, er å sette forsiktige bremser på.

– Rammer ikke dette unge?

– Alternativet er mye verre, og gjør at det over tid blir mye vanskeligere for unge. Det at vi bremser nå kan gi positiv effekt. Det at vi bremser på lån kan gi en positiv effekt for unge boligkjøpere, og det er bedre med innstramming nå som renten er lav, sier Sanner til E24.

– Hva er det viktigste tiltaket dere presenterer i dag?

– Noe av det viktigste vi vil gjøre noe med for å stagge boligprisene, er raskere planprosesser, fordi dette fordyrer boligbyggingen, sier Sanner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Her er Sivs boligpakke

  2. Jensens boligpakke får dommen fra Finanstilsynet om én måned

  3. Nå kommer Sivs boligpakke

  4. Annonsørinnhold

  5. Regjeringen øker bostøtten

  6. – Dette styrker ikke Finanstilsynets argumenter