Boligtallene for 2013

Det ble billigere å kjøpe bolig i Norge i fjor.

STERK DESEMBER: Det ble boligprisnedgang gjennom året, men en sterk desember, fortalte Christian V. Dreyer i Eff på formiddagens pressekonferanse.

Foto: Heiko Junge
Publisert:,

Boligprisene her i landet var ved utgangen av desember 0,6 prosent lavere enn prisene var ved utgangen av 2012.

Det er første gang siden 2009 at prisutviklingen er ned i løpet av et år siden 2009.

- Det vi har sett er et trendskifte i 2013, sier Christian Vammervold Dreyer til E24.

- Vi merket det i april eller mars i fjor da vi så at tilbudssiden økte. Det skyldes først og fremst at det var mange nyboligprosjekter som ble ferdigstilt, sier den administrerende direktøren i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) videre.

I løpet av desember måned alene falt prisene 0,9 prosent fra måneden før. Korrigert for sesongvariasjoner er desemberprisene 0,2 prosent opp (se faktaboks).

Billigere å kjøpe

Det har med andre ord blitt billigere å kjøpe bolig i Norge det siste året. Spesielt har boligprisene har hatt en negativ utvikling gjennom høsten.

Eff presenterte i formiddag data om at markedet endret seg i april/mai, etter dette tidspunktet var det flere som ville selge før de kjøpte. Det førte til færre salg enn normalt i andre halvår i 2013.

Dermed var det mange som skulle flytte i ny bolig, og mange brukte boliger kom på markedet. Eff mener også en del ferdigstilte boliger ble videresolgt.

- Vi har ikke vært vant til at boligprisene går ned i dette landet, derfor får vi litt usikkerhet i markedet. Men jeg er ikke bekymret. Dette er en moderat utvikling, sier Dreyer.

Selv om prisene gikk ned i 2013 sett under ett, er gjennomsnittsprisene for boliger i 2013 4,9 prosent høyere enn snittprisene i 2012.

Høyt antall solgte boliger

Eiendomsmeglerne oppfordrer media under pressekonferansen til også å ta med de gode nyhetene.

Et av lyspunktene er antall boliger som ble solgt, ifølge Eff:

Totalt ble det i 2013 solgt nesten like mange boliger som i 2012. Boligsalget gikk ned med tre prosent, selv om høsten viste fallende priser.

I tillegg ble desember en sterk måned hva omsetning angår:

- Salgsvolumet i desember viser en oppgang på 16 prosent fra desember i 2012, forteller Christian Dreyer.

Tror på aktivitet

Selv om boligprisene går ned, tror bransjeorganisasjonen på god aktivitet og en liten oppgang.

- I første kvartal 2014 vil vi nok få en oppgang, men vi forventer at det blir mer moderat enn tidligere. Dette skyldes at vi nå på starten av året har et større tilbud av boliger enn vi har sett de siste årene, kommenterer Dreyer.

Eiendomsmeglertoppen forteller at de regner med tilbudsiden, det vil si antall boliger som legges til salgs, vil være vedvarende høyt.

Bolignedgangen høsten 2013

I november var nedgangen 1,3 prosent i reelle priser, mens den sesongjusterte nedgangen (se faktaboks) var 0,9 prosent sammenlignet med oktober - som også var en negativ måned.

I oktober falt de reelle boligprisene med 1,5 prosent, og 0,8 prosent om man ser på de sesongjusterte prisene.

Nyboligsalget mest utsatt

Spesielt i nyboligsalget har man sett at bremsen har vært kraftig:

I oktober viste salgstallene at det ble solgt 31 prosent færre nye boliger enn samme måned året før. Nedturen ble dypere måned den etter.

- Salget er ned 39 prosent i november i år mot samme tid i fjor. Akkumulert ligger det an til et fall på ni prosent i 2013, sa administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening, 16. desember i fjor.

Les også

Selvaag presser entreprenørene: - Prisene må ned til 2007-nivå

Les også:

Kraftig nedgang for boligbygger i desemberSelvaag-salget ned nær en milliard i 2013Nå kommer boligpris-tallene for novemberNyboligsalget halvert i OsloSalget har nesten stoppet opp - bygger likevel nytt i BjørvikaNorsk inflasjon faller kraftig

Her kan du lese mer om