Du får låne mindre enn før

Færre får lån, og du får låne mindre i forhold til inntekten. Det er konklusjonen i Norges Banks nyeste utlånsundersøkelse. Finanskrisen får skylden.

Publisert:

Bankene fortsatte å stramme inn sin kredittpraksis overfor husholdninger og foretak i tredje kvartal 2008, skriver Norges Bank i sin utlånsundersøkelse for 3. kvartal.
Særlig kredittpraksisen overfor husholdninger ble endret mye, i følge rapporten.
I fjerde kvartal 2008 forventer bankene ytterligere innstramming i kredittpraksis overfor foretak og husholdninger.

Får låne mindre

Når renten øker, vil bankene, kanskje naturlig nok, redusere hvor mye du kan låne i forhold til inntekten din. For to-tre år siden, da renten fortsatt lå nede på 3-tallet, kunne du betjene et voldsomt mye større lån enn i dag. De beste boliglånsrentene ligger nå på ca 7%.
Men bankene har også økt avdragsfriheten og maksimal nedbetalingstid. Det hjelper nok noen lånekunder til å klare de månedlige betalingene akkurat nå.

Strammer enda mer til

I 4. kvartal forventer bankene å øke utlånsmarginen samt redusere maksimal gjeld i forhold til inntekt og i forhold til boligens verdi, skriver Norges Bank i rapporten
Det betyr i klartekst at forskjellen mellom innskuddsrenten og utlånsrenten skal øke. Det er denne forskjellen bankene tjener mye av sine penger på.
Du må også regne med at bankene vil stramme enda mer inn på hvor mye du får låne i forhold til inntekten.
Fallet i etterspørselen etter lån var større enn det bankene hadde forventet, heter det i rapporten. Lavere bolig- og bilomsetning bidro til fallet i etterspørselen.
Bankene forventer at husholdningenes etterspørsel etter alle typer lån vil fortsette å avta i 4. kvartal 2008. Særlig etterspørselen etter førstehjemslån og andre sikrede nedbetalingslån (billån, båtlån osv.) vil bli rammet, skriver Norges Bank.

Ingen endring

Banker Dine Penger snakket med i går, sier at de ikke har forandret sine lånebetingelser.
- Vi har ikke endret vår kredittpolicy. Vi tar de samme hensyn med tanke på betalingsevne og sikkerhet nå, men makrovariablene rundt oss har blitt endret, sa informasjonssjef i Nordea, Thomas Sevang, til Dine Penger i går.
Heller ikke Sparebank1 SR-Bank har gjort om sine utlånsrutiner.
- Vi stiller ikke andre krav til våre nye lånekunder enn hva vi gjorde for 12 måneder siden. Kravene som vi stiller, gjør jo at med et høyere rentenivå vil færre tåle den ekstra rentebufferen på 3% som vi legger oppå. På den måten har nåløyet blitt trangere, uttalte konserndirektør for marked og kommunikasjon i Sparebank1 SR-Bank, Thor-Christian Haugland, til Dine Penger i går.

Les hele saken:

Vanskeligere å få lån

Publisert:

Her kan du lese mer om