Ribbe billigere enn Grandiosa

Årets største festmåltid - ribbemiddagen på julaften - kan koste deg mindre enn en halv Pizza Grandiosa.

VARIERER: Prisforskjellen på julematen er stor mellom matkjedene. Foto: Knut Erik Knudsen
Publisert:

Også pinnekjøtt og kalkun er nærmest blitt billigmat, viser tall fra VGs julematbørs og en sjekk i førjulsannonsene fra matvarekjedene.

Rema 1000 vinner

årets julematbørs. Handlekurven der kostet 1088,46 kroner, knapt 32 kroner mindre enn hos Kiwi.

Rimi kniper tredjeplassen.

Varene kostet drøyt 48 kroner mer enn hos Rema, men tre kroner mindre enn hos Coop Prix. Handler du julemiddagen i de billigste butikkene vil en porsjon med en kvart kilo tynnribbe, to medisterkaker, julepølse, poteter og surkål koste så lite som 18 kroner.

Les også

:

Gjør lekekupp til barna

Det er to kroner mindre enn en halv Pizza Grandiosa med biff og løk - og nøkkelhullmerke. Men billigribba er slett ikke dårlig, ifølge kjøttgiganten Gilde.

Sjekk prisforskjellen her

HANDLELISTEN er satt opp av VGs journalister. VARENE er i all hovedsak kjøpt inn i Frogn og Ås i Akershus og i Oslo 1. desember. UTGANGSPUNKTET er vareutvalget på kjøpsdagen. Om nødvendig har vi handlet i flere butikker i samme kjede. Tilbudsvarer er tatt med. 11 AV 29 PRODUKTER er merkevarer, altså nøyaktig like. I de andre tilfelle har vi valgt billigste produkt. PRISEN som er oppgitt, er basert på kassakvittering. Der varen har vært utsolgt er pris hentet fra hyllekant. ALLE VARENE er, så langt det har vært mulig, kjøpt i butikk og betalt av VG. Prisene er hentet inn uten kjedenes medvirkning. FATTIGHUSET i Oslo har fått julematen.

- Sunnere

- Vi bruker mye ressurser på å gjøre dette kjøttet både sunnere og magrere, forsikrer kommunikasjonsdirektør i Nortura, Nina Sundqvist.
De billigste tynnribbene kostet under 25 kroner kiloen i forrige uke. I 1982 var kiloprisen på tynnribbe 53 kroner, ifølge Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk forskning.
Det tilsvarer 137 kroner per kilo i dagens pengeverdi.
Kjøttbransjens kommunikasjonsdirektør mener at priskrigen på ribbe gir folk feil inntrykk av bondens arbeid, industriens foredling og ribbas reelle verdi:
- Derfor er det trist at selveste julemiddagen - måltidet som virkelig har et samlende høytidspreg over seg - snart er det billigste i hele julen, mens hundrelappene ellers flyr med lynets hastighet, sier Sundquist.

LES OGSÅ:

Prisforskjell på 209 prosent

Halvparten spiser ribbe på julaften, 35 prosent pinnekjøtt. Heller ikke pinnekjøttet risikerer du å blakke deg på.
En kilo pinnekjøtt får du til drøyt 90 kroner. Til en voksen går det ca. 400 gram kjøtt. Med hjemmelaget kålrabistappe og poteter får du festmiddagen til under femtilappen.

Kroner 20 per tallerken

Du trenger heller ikke spare lenge for å få råd til kalkunen på nyttårsaften.
Kiloprisen på en hel fugl er 29,90 kroner. Regner du 500 gram til en voksen, får du en tallerken til 20-25 kroner, avhengig av tilbehøret du velger.
Stabburet har fått utført en rekke undersøkelser de siste årene som viser at mellom 110.000 og 165.000 nordmenn spiser Pizza Grandiosa i løpet av julaften...

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Ica Norge.

- Koster å være minst

Rimi mener at dårligere betingelser fra leverandørene forklarer at de er litt dyrere enn Rema og Kiwi.
- Det koster enormt mye å være minst, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Ica Norge, som eier Rimi-kjeden.
Han sier at leverandører som Rieber, Kraft, Unilever og Tine uttrykker et ønske om at det bør være fire lavpriskjeder, for å opprettholde konkurransen i dagligvaremarkedet
- Men denne holdningen kommer ikke til uttrykk, når vi sitter og forhandler innpriser. Vi vet at vi får ca. tre prosent dårligere betingelser enn større konkurrenter, sier Friis.

LES OGSÅ:

Kjøp julegaver smart på nett

Pressesjef i Coop Norge, Kristin Paus.

Han understreker likevel at Rimi skal være blant de billigste kjedene.

Fra Coop Norge er tonen den samme:

- Vårt mål er at Coop Prix skal være blant de billigste dagligvarekjedene, noe alle undersøkelser viser at vi er, sier pressesjef i Coop Norge, Kristin Paus.
På VGs julematbørs i fjor lå Kiwi fem prosent bak erkerivalen Rema. I år er forspranget halvert.

Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy

- Det går rette veien. Målet vårt er å bli billigste. Derfor må vi bare knytte piggskoene enda hardere og jobbe videre, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy.

Publisert:

Her kan du lese mer om