Lavere rente i bankene: Her får du billigst boliglån

Bankenes utlånsrenter har falt de siste månedene, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå. Sjekk hvor du får lavest rente nå.

Lavere rente: Ved å bytte til en bank med lavere rentebetingelser kan du spare mange tusenlapper hvert år.

Kilde: Dine Penger og Finansportalen
Publisert:,

Rentene på lån har falt noe i løpet av årets tre første måneder. Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at den gjennomsnittlige utlånsrenten fra banker og kredittforetak falt med 0,12 prosentpoeng, til 4,91 prosent, fra 4. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012.

Boliglånsrenten som gis til husholdninger har falt bittelitt med 0,03 prosentpoeng i perioden. Den gjennomsnittlige boliglånsrenten i bankene er nå 4,20 prosent. Det er imidlertid 0,37 prosentpoeng høyere enn for ett år siden.

Billige rammelån. «Vanlige nedbetalingslån» har den høyeste gjennomsnittlige renten på 4,28 prosent, mens rammelån i snitt har en rente på 3,99 prosent, ifølge SSB.

Se oversikt over alle bankene i Dine Pengers nye boliglånskalkulator her.
Få tilbud direkte fra bankene på Penger.no. (Penger.no er en tjeneste levert av FINN og Dine Penger.)

Lønner seg å bytte bank. Du kan spare mye penger på å flytte boliglånet ditt til en bank som har lavere rente.

De dyreste bankene i Dine Pengers kalkulator har en effektiv rente på langt over fem-tallet for lån på 2,5 millioner.

Om du bytter til en bank med to prosentpoeng lavere rente, vil det utgjøre nærmere 50.000 kroner i året i sparte renter på et lån på 2,5 millioner kroner.
Les også: Spar 2000 kroner i året på lønnskontoen

Her får du billigst boliglån nå:

Under ser du de ti bankene med lavest effektiv rente for et lån på 1,5 millioner innenfor 60 prosent sikkerhet, og lån på 2,5 millioner innenfor 80 prosent sikkerhet. Nedbetalingstiden er satt til 20 år. Vi har holdt rammelån og førstehjemslån utenfor.

Beste banker med lån på 1,5 millioner, innenfor 60 prosent:

Obs! Enkelte av bankene krever at du kjøper produktpakker eller at du bor i nærheten for at du skal få de beste lånebetingelsene. Med forbehold om feil i prisene. Tallene er hentet fra Finansportalen der bankene selv er ansvarlig for å legge inn riktig informasjon.

Kilde: Dine Penger og Finansportalen

Beste banker med lån på 2,5 millioner, innenfor 80 prosent:

Obs! Enkelte av bankene krever at du kjøper produktpakker eller at du bor i nærheten for at du skal få de beste lånebetingelsene. Med forbehold om feil i prisene. Tallene er hentet fra Finansportalen der bankene selv er ansvarlig for å legge inn riktig informasjon.

Kilde: Dine Penger og Finansportalen

Ikke for alle. Best rente får du nå, som vanlig, hos Statens Pensjonskasse for lån innenfor 60 prosent. Denne renten er det imidlertid ikke alle som kan få. Du må blant annet være ansatt i Staten. Den nominelle renten hos Statens Pensjonskasse har ligget stabilt på ca. 2,75 prosent siden høsten 2010. Les mer om lån i Statens Pensjonskasse her.

Les også: Spar titusener på eget rentekutt

Surnadal sparebank har den laveste effektive renten på 3,52 prosent for boliglån på 1,5 millioner innenfor 60 prosent. Navnet på lånet er noe misvisende Terra Boligkreditt, men det er likevel ikke noe vanlig rammelån.

For høyere lån med sikkerhet innenfor 80 prosent, er det Sparebank 1, Oslo og Akershus som har den beste renten på 3,65 prosent. For å få lånet forutsettes det at du kjøper produktpakke i banken.

Finn din bank i kalkulatoren og se om du kan bytte til en billigere bank!

Hvor mye tåler du å låne? Skal du kjøpe bolig men lurer på hvor langt du kan tøye lånestrikken? Hvor mye du får låne avhenger i hovedsak av fire faktorer:

1. Inntekter
2. Utgifter
3. Egenkapital
4. Lånesikkerhet
Andre faktorer som også spiller inn, er hvor sikker jobben din er, kundeforhold i banken, om du kjøper bolig i et tilflyttings- eller fraflyttingsområde, og eventuelle tidligere betalingsanmerkninger.

Les også: Vi drar kortet for 175.000 kr i året

Bankene tjener mer på lån. Tallene fra SSB viser at utlånsmarginen for banker og kredittforetak har økt med 0,51 prosentpoeng til 2,16 prosent i årets tre første måneder. Dette er tredje kvartal på rad med økte marginer på utlån. Ser vi kun på utlånsmarginen overfor husholdninger har den imidlertid falt marginalt med 0,01 prosentpoeng.

På innskudd har rentemarginen i banker falt med 0,58 prosentpoeng i samme periode.

Renten på innskudd fra husholdningene har holdt seg stabil på 2,58 prosent de siste to kvartalene, ifølge SSB.

Kilde: SSB

Her kan du lese mer om