Ny og gammel regjering debatterer onsdag klokken 13.30: Kan skattefradrag  hindre svart arbeid?

En av fem handler svart. Regjeringen vil vurdere fradrag for oppussing i hjemmet etter svensk modell for å få flere til å handle hvitt. I dag debatterer nåværende og tidligere arbeidsminister svart arbeid og tiltakene.

Hva virker? Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP) møter i dag tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til debatt om kampen mot svart arbeid, og om ROT-fradraget kan være et godt virkemiddel.

 • Carsten Henrik Pihl
Publisert: Publisert:

Vil vurdere. I samarbeidsavtalen mellom Høyre, FrP, Venstre og KrF slås det fast at Regjeringen Solberg vil utrede det såkalte ROT-fradraget. Dette er et skattefradrag for oppussing i hjemmet. Fradraget er innført i Sverige.

Dette kan det bety for deg: Med 27 prosent fradrag og 50.000 i utgifter, blir skattefradraget 13.500 kroner.

I Sverige fungerer ordningen slik at fradraget gis direkte til den som kjøper hvite håndverkertjenester. Håndverkeren kan gi fradraget som rabatt, og får tilbake pengene fra staten senere.

– Opplagt et system med klare fordeler og effekt i det svarte markedet, men i Sverige har man også møtt betydelige utfordringer, forteller Tom Staavi, økonomikommentator i VG. I ettermiddag skal han lede en paneldebatt om temaet.

Paneldebatt i dag

Onsdag klokken 13.30 debatteres problemstillingene. Norges nye arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP) møter tidligere arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (A).

Debatten vil dreie seg om konsekvensene av svart arbeid i Norge, samt hvilke virkemidler som bør iverksettes. Ordningen med ROT-, og RUT- fradrag vil være blant debattens temaer. Debatten arrangeres av Mitt Anbud, og håndverkerbransjen er med i panelet.

Du kan følge debatten live her, komme med kommentarer og stille spørsmål til Dine Pengers skatteekspert!


Stor svart økonomi

En av fem nordmenn har kjøpt svart arbeid, viste en stor undersøkelse fra 2011. Dette er hele befolkningen sett under ett, ikke bare de som var i markedet for kjøp av slike tjenester.

Undersøkelsen ble gjennomført av Opinion for sammenslutningen Samarbeid mot svart arbeid. I denne sammenslutningen er Skatteetaten, LO, NHO, KS, Unio og YS representert.

Dette kjøper vi mest av:

Undersøkelsen om svart arbeid er den siste store som er gjennomført, og den viser at blant de som har kjøpt svart arbeid, har de kjøpt følgende:

 • Renhold og vask: 46 prosent
 • Andre tjenester i hjemmet (snørydding, hagearbeid): 32 prosent
 • Malertjenester: 28 prosent
 • Dagmamma: 23 prosent
 • Murer: 21 prosent
 • Snekker 19 prosent
 • Elektriker og rørlegger ligger under 10 prosent

Mest «populær»: Maling er den håndverkertjenesten flest vil betale svart for.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Kort eller kontant? I dag er det en regel som sier at betalinger til næringsdrivende over 10.000 kroner skal betales elektronisk.

Kontantbetalinger over 10.000 kroner medfører at de som kjøper tjenestene kan bli ansvarlige for håndverkerens eventuelle skatte- og momsregning.

De som driver næringsvirksomheten vil heller ikke kunne få fradrag for utgiftene knyttet til disse kontante inntektene.

Les mer:Betalte steinleggere kontant, må nå betale flere tusen i moms

Derfor er det kanskje ikke så rart at 80 prosent av de som har kjøpt svart, har kjøpt for under 10.000 kroner.

Les mer:Du finner hele undersøkelsen her (PDF)

Fakta: Slik fungerer ROT-fradraget

Det svenske fradraget for oppussing i hjemmet gir den som handler hvitt lavere priser på regningen.

I Sverige har de innført et fradrag for oppussing i hjemmet kalt «ROT-fradraget» for rehabilitering, oppussing og tilbygg. Fradraget fungerer slik:

 • Ordningen går ut på at den som kjøper en hvit tjeneste får rabatt på timene som faktureres for arbeidet.
 • Håndverkeren får det samme beløpet utbetalt av skattemyndighetene.

I Sverige er det også innført et RUT-fradrag for Rengjøring, Underhåll og Tvätt. Altså for vask, arbeid i hus og hage og dagmammaer. Et tilsvarende fradrag er ikke foreslått innført i Norge.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. Vil innføre skattefradrag for oppussing

 2. Virke mener at et skattefradrag for arbeid i hjemmet bør innføres snarest: - Et skattefradrag vil gi staten økte inntekter

 3. - Et skattefradrag vil gi staten økte inntekter

 4. - Ikke alt man har lyst på, som man får til

 5. – Vi var nok litt naive