Nå kommer «Street View» også til fjells: Bjørn (46) går Norge på langs og tvers for Google

– Jeg hadde selv stoppet opp om jeg så en mann med en stor kule på ryggen i den norske fjellheimen, sier Bjørn Heidenstrøm (46).

«SELFIE»: Bjørn Heidenstrøm (46) samarbeider med Google for å dokumentere norsk natur gjennom 360 graders bilder. På ryggen bærer han en kule hvor det er installert 15 kameraer med en total vekt på 22 kilo.

Bjørn Heidenstrøm
  • Christian Høie Lie
Publisert:

Det er ikke en person uten turerfaring Google har valgt å samarbeide med, når de nå skal utvide «Street View» fra asfaltbelagte gater til også å omfatte norsk natur.

Bjørn Heidenstrøm (46) gjør jobben som «Google-bil», og går til fots i naturen for å dokumentere norske turmål med 360 graders bilder.

Han har selv vært i 40 land på ekspedisjoner, og blant annet syklet fra Norge til Sør-Afrika - og padlet fra Sveits til Svartehavet.

I en kule på ryggen til Heidenstrøm er det installert 15 kameraer med en total vekt på 22 kilo. Hvert kamera tar flere bilder i sekundet og blir samtidig samkjørt med GPS for at du skal kunne sitte hjemme i stuen å oppleve turer du kanskje har drømt om eller aldri visste om.

– Det er selvfølgelig mange som stopper opp og lurer på hva dette er for noe, men det er ikke så rart. Jeg hadde selv stoppet opp om jeg så en mann med en stor kule på ryggen i den norske fjellheimen, sier Heidenstrøm til E24.

Det var Telemarksavisa som først omtalte saken. Den er også omtalt i Nettavisen.

– Dugnadsprosjekt

Heidenstrøm tok selv kontakt med Google for omkring ett år siden for å høre om deres «Street View» kunne være interessant å anvende også i norsk natur.

For en stund tilbake ringte Google tilbake for å fortelle at de var interessert i et samarbeid.

– Det er et dugnadsprosjekt fra både Google og min sin side der begge parter har et ønske om å fremme norsk natur. Min oppfatning er at selv den store IT-giganten stiller opp med mye hjerte og varme, og ikke bare tenker kommersielt når det gjelder denne saken.

(saken fortsetter under bildet)

UTSIKTSPUNKT: – Jeg har vært i 40 land på ekspedisjon og opplevd mange fine steder, men Norge er fortsatt vakrest. Jeg er sikker på at det er minst 1.000 turmål i Norge som bør visualiseres gjennom Google, mener Bjørn Heidenstrøm. Her står han på en fjelltopp i Sauherad kommune i Telemark med «kula» fra Google på ryggen. Bildet er tatt med en selvutløser.

Bjørn Heidenstrøm

Google stiller med kamerat til en verdi av 400.000 kroner, mens kommunene i prosjektet dekker reiseutgiftene.

– Jeg tjener nok ikke mer enn 15 kroner i timen for denne jobben med Google. Heldigvis har jeg foredragsvirksomhet hvor jeg kan ta 20.000 kroner per time, sier Heidenstrøm til E24.

Les også

Eide Google.com i ett minutt

To konsekvenser

Heidenstrøm mener det er to åpenbare effekter av å visualisere flotte turmål gjennom levende bilder.

– Den første er bedret folkehelse for innbyggerne i kommunen fordi de blir inspirert til å gå på tur, mens den andre er at kommunen settes på verdenskartet, sier Heidenstrøm.

Per i dag har han et samarbeid med en håndfull kommuner, deriblant Lier, Sauherad og Eidsberg kommune.

– Jeg tror det blir superkult å kunne gå en tur i norsk natur, mens man sitter i Tokyo. Det tror jeg vil inspirere flere til å få øynene opp for hva Norge har å tilby.

Les også

Da syklisten og Google-bilen møttes i krysset, ble det full forvirring

Vil forhindre redningsaksjoner

Heidenstrøm har sendt en e-post til Google med forslag om å klatre opp Trolltunga med «kula» på ryggen. Samtidig med å vise frem en flott og populær tur, er målet hans å bevisstgjøre turgåerne om hva en slik tur krever.

– Det er en flott tur, men mange glemmer hva som kreves av fysikk og utstyr for å gjennomføre. Mange har bare sett bilder på Instagram hvor turister og andre turentusiaster står på kanten av fjellplatået med en storslått utsikt bak seg, men vet ikke hva en slik tur krever.

(saken fortsetter under bildet)

POPULÆRT TURMÅL: Trolltunga har de siste årene blitt stadig mer populært blant turgåere. Spektakulære bilder i blant annet sosiale medier av personer som står på tuppen av platået som «henger» ca. 700 meter over Ringedalsvannet i Skjeggedal har inspirert mange til å ta den samme turen.

Børt-Erik Fuglem

Senest denne uken var det en redningsaksjon på Trolltunga etter at to turister ble meldt savnet.

Den føyer seg, ifølge NRK, inn som den 23. redningsaksjonen i år på det populære turmålet.

Til sammenligning var det totalt fire aksjoner i fjor.

Mediehuset skriver videre at åtte av ti aksjoner handler om utenlandske turgåere som er dårlig utstyrt for turen, går tom for krefter eller blir overrasket av mørke eller uvær.

– Jeg tror at gjennom en visualisering av turer, ikke bare turmål, kan folk gjøre seg en oppfatning forkant om de mestrer en tur eller ei, sier Heidenstrøm.

Les også

Turister skaper drittproblemer på vei til Preikestolen

DNT positive, men med ett forbehold

Heidenstrøm får støtte av Den Norske Turistforening (DNT) i at visualisering av den norske naturen kan være positivt, men foreningen understreker at det er viktig å gjøre det på en slik måte at sikkerhet står i høysetet.

– Vi er helt klart positive til tiltak som kan vise frem naturen på en flott måte. Konseptet i seg selv er spennende, men det er viktig at det blir fremstilt på en informativ og god måte, sier fungerende avdelingsleder for kommunikasjon i DNT, Anders Sten Nessem, til E24.

– Det er viktig å ikke hive bensin på bålet gjennom bilder og video som gjør at folk glemmer sikkerhetselementet. Samtidig må vi huske på at vi ikke kan gjerde inn naturen. Vi er alle til syvende og sist ansvarlige for vår egen sikkerhet.

Sten Nessem i DNT forteller at de vurderer alternative måter å filme turer og fjellområder på for å vise frem den norske naturen og inspirere flere til å ta den i bruk.

De første turbildene fra Norge blir ikke tilgjengelig på «Google Street View» før om tidligst fire måneder opplyser Bjørn Heidenstrøm til E24.

Les også

Turister skaper drittproblemer på vei til Preikestolen

Les også

Eide Google.com i ett minutt

Les også

Da syklisten og Google-bilen møttes i krysset, ble det full forvirring

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nav-sjefens fem råd: Slik bør Norge møte den økende arbeidsledighet

  2. Forbrukerrådet: – Bankenes pensjonskalkulatorer ikke til å stole på

  3. Eiendomsskatt og bilfritt sentrum kan viske vekk milliardverdier

  4. Annonsørinnhold

  5. Netflix-aksjen stupte etter tredjekvartalstallene

  6. Gjelstens boligselskap utsolgt - nå vil han bygge 300 boliger på grensen til Oslo