Priskrig berger trolig reke-sommeren

Fiskerne i Nord-Norge melder om rekemangel. Men priskrig om den populære sommervaren gjør at du som forbruker trolig slipper billig unna. På Sør- og Østlandet er tilgangen god.

FAVORITT: Nordmenn er glad i reker – og kanskje særlig ferske. I Nord-Norge har rekefisket i år vært labert. Årsaken er at noen rekefelt i vinter holdt stengt, i tillegg har maneter gjort det vanskelig å fiske med trålere.

Foto: Scanpix NTB scanpix
 • Christian Høie Lie
 • Sara Svanemyr
Publisert:

Fredag skrev E24 at en nedgang på 40 prosent i kystrekefisket kunne gjøre det vanskelig å få tak i ferske reker til en rimelig pris i Nord-Norge i sommer.

En ringerunde E24 har foretatt til produsenter, grossister og detaljister viser at det lave tilbudet ikke nødvendigvis vil gi en tilsvarende prisøkning.

Grunnen er tøff priskonkurranse - spesielt nord i landet.

Markedssjef Tor Edgar Ripman i Norsk Råfisklag beskrev fredag rekefisket til NRK som det dårligste på minst ti år.

– I år må jeg bruke to døgn for å fiske det samme som jeg gjorde på fem timer før, sier Geir Edvardsen, som har fisket etter reker på Helgeland siden 1978, til NRK.

Bodil Holmen, som driver rekeprodusenten Nord-Reker, forteller til E24 at det trolig er enda verre.

– Jeg overtok denne bedriften for 18 år siden og kan aldri huske en så dårlig tilførsel av reker.

– Vi har en kapasitet på 200 tonn, men har i år kun foredlet 30 tonn reker, fortsetter Holmen.

Hun forteller at prisene fra hennes bedrift ikke vil øke vesentlig som følge av det lave tilbudet av reker.

– Stor priskonkurranse

Nina Dragøy Rød i grossist- og detaljisten A. Dragøy i Tromsø forteller at selv om minsteprisen mandag denne uken ble satt opp 10 kroner pluss moms for ferske reker, så følger ikke hennes bedrift opp hele prisøkningen mot sine kunder.

– Vi økte prisene litt, men mindre enn minsteprisen. Vi er forsiktig med å øke prisene for mye da det allerede er stor priskonkurranse på rekene og veldig mange dagligvarekjeder selger reker med tap, sier Dragøy Rød som i tillegg til grossistvirksomhet har eget butikkutsalg i Tromsø.

Kenneth Hanssen, som er salgssjef for Rema 1000 region nord, mottok nylig en prisøkning fra leverandør, men valgte ikke å endre prisen ut mot sluttkunden.

– Vi er opptatt av å være billigst, og av til hender det at vi derfor selger enkelte produkter med tap. Vi har ingen planer om prisøkning. Markedet og konkurransen styrer prisen i markedet, sier Hanssen.

Hanssen opplyser at standard ferske reker for øyeblikket selges for 99 kroner kiloen i deres butikker i Tromsø by.

(Saken fortsetter under bildet.)

INGEN REKEKRISE: Selv om det har vært mangel på reker i Nord-Norge, er det totalt sett flere reker på markedet i år enn i fjor. Bildet er tatt på Sørenga tidligere i år.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

Bedre i sør

Kristin Alnes i interesseorganisasjonen Sjømat Norge forteller at det dårlige rekefisket hovedsaklig er et lokalt problem i Nord-Norge.

– I Nord-Norge, der fangstratene har gått ned, kan vi få situasjoner der mangel på reker presser prisene oppover.

Fisket på Sørlandet står for den vesentligste tilførselen av ferske reker til det norske markedet.

Ifølge Sjømat Norge er det en kraftig økning i kvoten på Sørlandet, og det er en forventet økning fra 7.000 tonn i fjor til 10-11.000 tonn i år.

Til sammenligning forventes det i Nord-Norge et fangstkvantum på langt under 1.000 tonn.

– I sum betyr dette at vi får betydelig større mengder ferske reker på markedet i 2016 enn i 2015. Hovedmarkedet for ferske reker er Sør-Norge, med vekt på Sørlandet og Østlandet. Vi forventer, som normalt høye priser utover sommeren, men vi forventer ingen rekordpriser i år, sier Alnes.

(Saken fortsetter under bildet.)

Kristin Alnes, fagsjef samfunnskontakt og industri i Sjømat Norge.

Foto: Øyvind A Haram/Sjømat Norge (tidligere FHL)

Kompenserer rekemangel – henter sørfra

Selv om rekefisket hittil i år har vært veldig dårlig lokalt i Nord-Norge, er rekefisket nå på vei litt tilbake, mener Kristin Alnes i Sjømat Norge.

– Nå ser vi, at det etter en periode med noe dårlig vær, blir fisket bra med reker i Troms og Finnmark, og mer enn det er avsetning for i Tromsø-regionen (som er hovedmarkedet i nord), og reker har gått fra nord til markedet i Sør-Norge.

Alnes får støtte fra Norges sjømatråd i at reker hentes fra sør til nord.

– Et redusert fiske i nord kan gi høyere priser i nord. Samtidig er økningen i sør betydelig så ved mangel på reker i nord vil vi se at det blir hentet sørnorske reker nordover. Det har vi også sett tidligere i år. Fraktkostnadene vil gjøre rekene dyrere enn normalt i nord. Men ser vi Norge under ett så er den totale tilførselen bra og hvis ikke etterspørselen skulle øke betydelig vil det bli reker til de som ønsker det, sier bransjesjef for reker og skalldyr, Jan Eirik Johnsen.

Les også

Oppdrettslaks – viktig for Norge, marginal for verden

Les også

Kraftig vekst i sjømateksporten

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Sjømat
 2. Sommer

Flere artikler

 1. Nå er det priskrig på reker: – Vi selger rekene med tap

 2. Betalt innhold

  Rekeprisene stiger etter dårlige fangster

 3. Dårligste rekefiske på 10 år kan gi prisøkning

 4. Eksport av hvitfisk satte rekord for sjette år på rad i 2019

 5. Derfor sendes det mindre norsk laks til Europa