Driksguide til 26 land

I de fleste land gir du driks på restaurant, til taxisjåføren og til den som vasker og rydder hotellrommet. Sjekk hele guiden her!

26 LAND: Sjekk listen før du drar på ferie. Det kan være like ille å tipse for mye som for lite. Foto: Scanpix.
Publisert:

I USA og England er det vanlig at man også tipser frisøren. Husk også de som passer på bagasjen din i kjøpesentre i USA. I Egypt gir du tips til alle som hjelper deg, som den lokale guiden, bagasjebæreren, den som skaffer deg taxi, folk som viser deg veien.

Les også: Så mye bør du gi i tips

Belgia:

Service er inkludert i hotell- og restaurantregningen, men er du fornøyd kan du gi noen få euro ekstra.

Cuba:

En liten påskjønnelse er forventet av de fleste som jobber med turister. Amerikanske dollar er ikke lenger lov å bruke, men euro går bra. En halv euro holder ofte.

Danmark:

Service er inkludert på restaurant og i taxi, men du kan tipse om du har fått spesielt god service. Rund opp.

Egypt:

Her er det kultur for å gi driks for det meste. Ikke bare på restaurant, men overalt hvor du har med lokalbefolkningen å gjøre. Som hvis du spør om veien eller tar bilde av en dame på en benk. Ha en bunke med ett-pundssedler klar til dette formålet, så går alt mye smidigere. Ett egypisk pund holder, det tilsvarer om lag én krone.

England:

På restaurant gir man minst 10%. Noen steder er service inkludert. Legg på taxi-prisen med 10%. Du kan også tipse frisøren, men ikke på puben!

Finland:

Service er inkludert på hoteller og restauranter. Tips utover det er helt unødvendig.

Frankrike:

15% servicetillegg lovpålagt inkludert på restaurant. Noen få mynter er likevel ok hvis du er fornøyd.

Hellas:

Driksen er som regel inkludert i regningen på restaurant. Et lite beløp ekstra er likevel ok, rund opp til nærmeste runde euro hvis du betaler cash.

Irland:

Hvis service er inkludert i restaurantregningen, er ikke tips nødvendig. Ellers er 10% driks vanlig, unntatt på pub.

Italia:

Serviceavgiften er inkludert i regningen, det forventes ikke at du gir mer. Men det er forskjell mellom nord og sør. I Nord-Italia kan du runde restaurantregningen oppover til nærmeste euro. 1 euro pr person holder lenge. Gir du mer, kan de bli fornærmet! I Roma og sørover kan du gi mer. Ikke driks i taxi, men husk hotellportøren.

Kroatia:

Serviceavgift kan være lagt til på regningen. Hvis ikke kan du runde regningen oppover hvis du er fornøyd. Rund oppover også i taxi og på bar. Lokale guider forventer også tips.

Kypros:

Rund opp til nærmeste halve eller hele pund (1 kyriotisk pund = ca 14 kroner) på restaurant hvis du er fornøyd. Uvanlig å gi til taxisjåføren.

Malta:

10% på restaurant er forventet.

Marokko:

10-15% på fine restauranter, ellers holder noen få mynter til guider og andre som hjelper deg.

Nederland:

I Nederland er ikke tips inkludert. Vanlig å 10-15% på restaurant dersom du er godt fornøyd.

Portugal:

5-10% om du er fornøyd på restaurant. Taxisjåførene kan du gi 10% ekstra. De tar ekstra betalt utover taksameteret for hver bagasje de kan plassere i bagasjerommet.

Spania:

Service er påbudt inkludert på restaurant. Frivillig utover det, 5% holder. Spanjolene selv gir ikke så mye. Taxi kan du rundes opp til nærmeste euro.

Sveits:

Lovpålagt 15% servicetillegg er inkludert på restaurant. Det forventes ikke at du legger på.

Thailand:

Ikke vanlig. Men thaiene begynner å bli vant til det på dyre hoteller. Opptil 10% på restaurant, eller holder noen mynter.

Tsjekkia:

Vanlig med 5-10%, du forteller kelneren hvor mye.

Tunisia:

Drikkepenger vanlig de fleste steder, men ikke mye. 10% på fine restauranter, ellers holder noen mynter.

Tyrkia:

Her kan du gi noen få slanter eller opptil 5- 10% om du er fornøyd. Rund oppover i taxi.

Tyskland:

Service er inkludert på restauranten. Ellers kan du tipse hvis du vil, ved å runde opp.

Ungarn:

Er et svært tipsbevisst land. Gi 10% på restaurant og i taxi. Ikke legg penger på bordet, si til kelneren hvor mye du vil gi ekstra!

USA:

15-20% på restaurant, i taxi, til bagasjebærere, frisører etc. uansett stat. En del restauranter har oppgitt service på regningen. De som jobber i servicebransjen har lønn basert på driks.

Østerrike:

Inkludert på hotell og restaurant, men du kan gi 5-10% på restaurant. Ikke legg tips på bordet, si beløpet til servitøren.

På cruise:

Spør om tips er inkludert når du bestiller cruise-billettene. Hvis det ikke er inkludert, skal alle ha. Gjelder cruise både i Middelhavet og Karibia.

Kilder:

Informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour, salgssjef Maria-Anne Zachrisson i Saga solreiser, konsulent Solveig Kohagen i My Travel, tidligere USA-korrespondent for Nrk, Eva Bratholm, journalist og forfatter Jens A. Riisnæs. De ulike ambassadene.

Publisert:

Her kan du lese mer om