Slik feires «Kjøpefri dag»

For ellevte gang er Norge som et av 60 land med i aksjonen «Kjøpefri dag». Skal du la lommeboken ligge hjemme en dag før jul, er dette dagen å gjøre det på.

SKAL, SKAL IKKE? 24. november er det trygt å svare «skal ikke». Da arrangeres kjøpefri dag, landet over. Foto: Scanpix
Publisert:

«Kjøpefri dag» er en internasjonal markering mot den vestlige verdens forbruksveskst, skriver Famtiden i våre hender på sin hjemmeside.
Aksjonen startet som «Buy nothing day» i Canada i 1992, og siden har den spredt seg til å gjelde i 60 land over hele verden.

Pause i julehandelen

- Det vi ofte glemmer er at nesten alt vi kjøper har en belastning på klima og miljø, både før og etter vi kjøper det, sier daglig leder i Grønn Hverdag, Tone Granaas.
Grønn Hverdag er bekymret for årets julehandel, og håper flere vi velge bort materielle gaver.
- Julen er en fin anledning til å tenke annerledes når det gjelder gaver. Generelt er det mer miljøvennlig å bruke pengene sine på tjenester og opplevelser enn ting, sier Granaas, og nevner følgende eksempler: Hva med å gi bort kinobilletter istedenfor et slips? Restaurantbesøk i stedet for en blomstervase?

Handler om forbruket vårt

- Kjøpefri dag handler om forbruket vårt og dagen er ment som en påminner for oss i den vestelige verden, om hvorfor det oppstår klimakriser, sier Granaas til Dine Penger.
Hun forteller at det at utslippet av CO2 er årsaken til verdens klimaproblematikk er et ikke lenger tvil om, og at det er få skeptikere blant folk lenger.
- Likevel er det ikke alle som ser at det den enkelte av oss forbruker, bidrar til utslippene, sier Granaas, og viser til et eksempel.
- Når folk ser tilbud som «ta 3 betal for 2», ser de billig pris fremfor CO2-utslippene som følger med. Det er dette som er til bekymring og som vi ønsker å sette fokus på sier Granaas.

Grønn gaveliste

I anledning julen 2007 har Grønn Hverdag laget en gaveliste fra A til Å med grønne gavetips.
Her finner du immaterielle tips som å gi bort akupunktur, julefrokost, lekedag, museum eller galleritur, oppvaskhjelp eller regnehjelp for å nevne neon.
For hele listen, se

her

.

Bruker nesten 3.000 kroner hver

I desember kommer vi til å svi av hele 45 milliarder kroner - hvorav julehandelen utgjør cirka 13,4 milliarder i norske butikker. Det er en økning på 7,5% fra desember i fjor.
Ifølge Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, HSH, vil hver nordmann i gjennomsnitt bruke 2.860 kroner på julehandelen i år.

Høyere enn man trodde

-Norsk detaljhandel har hatt en sterk vekst gjennom året og veksten blir klart høyere i år enn de fleste har anslått, sier sjeføkonom Lars E. Haartveit i HSH i en pressemelding.
Han viser til kraftig økning i lønningene og at de økte rentene har hatt en mindre virkning enn tidligere antatt.

Her finner du mer infomasjon!

Vil du vite hva som skjer rundt om i Norge den 24.november? Se program

her

.
I år er det Grønn Hverdag, Framtiden i våre hender, AUF, Changemaker, Miljøagentene, KrFU, Senterungdommen, Spire, Grønn Ungdom og Press som står for gjennomføringen av aksjonen i Norge.

Publisert:

Her kan du lese mer om