Vil gi deg «Michelin-mat» på økonomiklasse

Singapore Airlines vil ta flymåltidene til nye høyder. Norsk mesterkokk er skeptisk.

DELIKAT: Passasjerene på businessklasse får servert bakt helleflyndre til forrett.

Foto: Singapore Airlines
 • Astrid Dalen
Publisert:

Det er på Singapore Airlines rute mellom København og Singapore, som normalt også er populær blant nordmenn, at flymaten oppgraderes.

Det er ikke første gang at flypassasjerer har fått servert Michelin-mat, men ifølge Singapore Airlines er det nytt er at maten også vil bli servert til passasjerene som sitter på økonomiklasse.

Fra 1. mars kommer Michelin-rettene på menyen, opplyser flyselskapet.

Les også

Dette er Norges stjernerestauranter

– Ikke noe nytt

SKEPTISK: Mesterkokk og sjef i restaurant Statholdergaarden, Bent Stiansen, tviler på om Singapore Airlines-passasjerene kommer til å få en Michelin-opplevelse i kabinen.

Heiko Junge / NTB scanpix

Det er ikke noe nytt at flyselskaper forsøker å knytte til seg kokker for å skape oppmerksomhet, sier mesterkokk Bent Stiansen til E24:

– Denne formen for markedsføringsjippo er forsøkt mange ganger gjennom de siste tredve årene – noen ganger lykkes det, og andre ganger ikke.

Stiansen påpeker videre at en dyktig kokk nok kan forbedre flymaten ved å sette sammen gode smaker og bruke gode teknikker, men flypassasjerene kan likevel ikke forvente seg et fullverdig Michelin-måltid om bord i et fly.

– Michelin-stjernemat er en del av en total opplevelse på restauranten. Det blir dermed ikke like vellykket når man overfører dette til en flykabin, og noen andre enn kokken skal tilberede maten, sier Stiansen, og fortsetter:

– Når vi sitter på titusen meters høyde i en kunstig atmosfære, smaker maten også annerledes. Men jeg ønsker Singapore Airlines lykke til med sitt nye flymatkonsept.

Norwegian: – Ingen planer om lignende stunts

Norwegian tilbyr i dag en premiummeny til sine premiumkunder, men noen Michelin-meny kommer ikke flyselskapet til å tilby med det første:

– Nei, vi har nok ikke planlagt noen lignende stunts i Norwegian. Vi tar gjerne imot innspill om maten fra kundene, men jeg tror ikke at våre kunder ønsker å betale hundrevis eller tusenvis av kroner ekstra for Michelin-mat, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til E24.

Smaksevnen blokkeres på fly

Som Bent Stiansen også er inne på lenger opp i saken, er det krevende å lage smaksrik mat som skal serveres på fly.

Dette fordi lyden om bord i flyet kan blokkere for evnen til å smake søtt og surt, i tillegg til at også saltsmaken blir redusert med omtrent femten prosent.

Visstnok er det den såkalte umamismaken som holder seg best når vi flyr, skriver Singapore Airlines i sin pressemelding.

HOVEDRETT PÅ ØKONOMI: Flypassasjerene på økonomiklasse fra København til Singapore får servert brassert nakkekam av frittgående svin med bakt selleri i sennepssaus med potetpure.

Foto: Singapore Airlines

Ikke dyrere billetter

Ifølge Singapore Airlines skal det heller ikke koste noe mer, selv om passasjerene nå skal få servert Michelin-retter.

STJERNEKOKK: Mikkel Maarbjergs restaurant Maarbjerg har to stjerner i Michelin-guiden, og han har også tidligere vært kjøkkensjef og eier av flere Michelin-restauranter.

Singapore Airlines

Målet er å sette ny standard for mat i luften, forteller Tim Lee, nordisk sjef i Singapore Airlines, i en pressemelding.

Passasjerene på økonomiklasse vil blant annet bli servert retten brassert nakkekam av frittgående svin med bakt selleri i sennepssaus med potetpure.

På businessklasse blir det servert bakt helleflyndre til forrett, og poussin (ung kylling) én crepinette med morkler, søt-sur sirup og kremet kantarellsaus til hovedrett.

Les også

Dette er gourmet-kundene

Dansk Michelin-kokk vant konkurranse

Nylig var flere gourmetkokker i hard konkurranse om å lage de nye rettene som skal serveres til Singapore Airlines flypassasjerer.

Kokken som stakk av med seieren, heter Mikkel Maarbjerg, og kan blant annet skilte med restauranten Maarbjerg som har to stjerner i Michelin-guiden.

Det er verdt å merke seg at du ikke kan forvente at stjernekokken selv, eller hans team, lager akkurat din flymatporsjon.

Les også

Oslos turistsjef jubler over Michelin-kåring: – Dette gir en kjempepositiv effekt

Kokken har kreert menyen og rettene, mens det er Gate Gourmet som tilbereder rettene til Singapore Airlines-passasjerene.

– Det har vært meget interessant å få bidra til og skape fremtidens beste flymat. Jeg gleder meg til å samarbeide med Singapore Airlines og Gate Gourmet, og det blir spennende å se om dette ikke også setter en ny standard for flymat generelt, sier Maarbjerg i pressemeldingen fra Singapore Airlines.

Les også

– Dette gir en kjempepositiv effekt

Les også

Dette er Norges stjernerestauranter

Les også

Michelin-restauranten Fauna stenger dørene

Her kan du lese mer om

 1. Restaurant
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Vil lage laksebransjens svar på McDonald’s

 2. Betalt innhold

  Verdens lengste flyrute gjør comeback

 3. Ny Skytrax-kåring: Her er verdens beste flyselskaper

 4. Annonsørinnhold

 5. Porsgrunn-restaurant vil nekte sine kunder kontantbetaling

 6. Dette må du vite før dagens viktige boligtall