Stordalen-hoteller faller i svensk miljøkåring
Men ingen norske merkevarer gjør det bedre enn Stordalen-hotellene.
Hotell-investor og miljøvernprofil Petter Stordalen har jobbet i årevis med å introdusere grønne og bærekraftige løsninger i hotelldriften.
Det har gitt merkenavnene gode plassering i ulike miljørangeringer, men i den siste Sustainable Brand Index faller Choice og Quality i den svenske kåringen over selskapene som har mistet mest miljøtroverdighet.
Quality-merkevaren er rangert som nummer én blant selskapene med størst tap av miljøtroverdighet.
Indeksen sier ingenting om hva som er årsaken til tapet.
Etter forespørsel fra E24 henviser Stordalen videre til pressekontakt i Choice.
– Til tross for meget gode resultater og fremgang i Norge har vi åpenbart en jobb å gjøre for at arbeidet på bærekraft skal bli mye bedre kjent i Sverige, sier Christine Viland, kommunikasjonsdirektør i Nordic Choice Hotels, til E24.
Hun legger til at kjeden jobber med bærekraft også i Sverige.
– Det som skal være helt klart er at vi jobber løpende og like intensivt med bærekraft i Sverige som i Norge.
Imidlertid kommer Stordalens hotellmerkenavn best ut av den norske oversikten i miljøtroverdighet totalt.
Her rangeres Nordic Choice på en åttendeplass av totalt alle selskaper i Norge. Det er en forbedring på hele fire plasser fra året før.
Stordalen har en sterk miljøprofil, men har blitt kritisert for miljøkonsekvenser av eget forbruk.
Bevisste forbrukere
Quality, Comfot og Clarion ligger alle under Nordic Choice Hotels, og står som garantist for at de tre hotellkjedene oppfyller miljøkravene selskapet selv setter.
– Det er viktig at Sustainable Brand Index finnes, slik at vi får en uavhengig temperaturmåler på hvordan vi ligger an i forhold til resten av bransjen, sier Cathrine Dehli, direktør for bærekraft i Nordic Choice Hotels.
Hun sier til E24 at forbrukerne blir stadig mer bevisste på bedrifters bærekraftfokus, og synes det er flott at kjeden blir lagt merke til i Norge.
– Allikevel er det alltid rom for forbedring, og dette gjør oss bare enda mer motivert til å jobbe videre med bærekraft, legger Dehli til.
Spillselskapene verst
Totalt sett er spillselskapet Betsson, flyselskapet Ryanair og Unibet selskapene som skårer lavest på bærekraft.
– Det er dels et bransjespørsmål. Vi ser at Betsson og Unibet topper listen over de minst miljøtroverdige selskapene, og det er fordi folk oppfatter spilleselskaper som skadelige, sier Erik Elvinsson Hedén i SIB om undersøkelsen til Aktuellhallbarhet.se, som først omtalte undersøkelsen.
Forbrukere vil betale for bærekraft
For første gang har SBI undersøkt betalingsvillighet for bærekraftige alternativer, og funnet at mellom 33 prosent (Norge) og 41 prosent (Sverige) av innbyggerne i nordiske land er villige til å bla opp 10 prosent ekstra for et miljøvennlige produkter i forhold til konvensjonelle alternativ.
Grensen for betalingsvilligheten går for de fleste ved 25 prosent økt pris i forhold til konvensjonelle alternativer. Bare 20–22 prosent av de spurte var villig til å betale 25 prosent mer for å konsumere med «god» samvittighet.
– I år har vi også for første gang sett på hva som kreves for å bli ansett som et bærekraftig selskap, og vi kan se at ikke-svenske eller ikke-europeiske selskap har vesentlig dårligere sjanse. Dersom det er et ikke-europeisk selskap har man en lang vei å gå for å vinne troverdighet. Tredjepartsertifiseringer er også veldig viktige for troverdigheten, sier Héden.