Gjør butikk av «bolig-teasing»

Ny tjeneste lar boligeiere teste terrenget. Men boligkjøpere risikerer «selgere» som bare fisker etter bolig-bekreftelse.

KANSKJE, KANSKJE IKKE: Boligeiere som legger ut sine krypinn forplikter seg ikke til å selge. Daglig leder Karsten Refsdal i Livvin sier det er naturlig at mange tester terrenget.

Foto: Skjermdump
  • Karl Wig
Publisert:

I luksusmarkedet er det ganske vanlig: Megleren annonserer at eiendommen «kommer for salg» – og holder velfylte lommebøker varme.

Men nå tas denne «bolig-teasingen» et skritt lenger: Vanlige boligeiere legger selv ut boligene på utstilling, i påvente av et mulig salg – før megler i det hele tatt er koblet inn.

Karsten Refsdal er hjernen bak den nye tjenesten, som heter «Livvin».

– Etter selv å ha mistet «drømmekjøperen» til naboleiligheten, rett og slett fordi kjøpere ikke visste at jeg snart skulle selge, gikk det opp for meg at det må være mulig å lage en nettside hvor boligeiere enkelt og gratis selv kan signalisere at de snart skal selge, sier han til E24.

Utviklingen av tjenesten startet i fjor høst. Tjeneste ble beta-lansert i januar, og endelig lansert i september.

Les også

Eirik lo av meglernes gullkorn - samlet dem i bok: «Utsikt når man stikker hodet ut av vinduet»

Kort tidsvindu

Blant meglere er det vanlig å legge ut boligannonser på Finn fra én til to uker før visning. Refsdal mener dette tidsvinduet er veldig kort, og gir risiko for at kjøpere og selgere går forbi hverandre. Det er altså dette problemet Livvin skal løse.

Og det fungerer slik: Boligeiere registrerer selv boligene sine i tjenesten, og gir en indikasjon om når de tenker å selge. De legger inn adressen, antallet kvadratmeter og gir et prisestimat. Man kan legge inn en mer detaljert tekst om boligen og legge til egne bilder om man vil.

Boligkjøpere kan trykke «følg bolig» for objektene de er interessert i, og abonnere på varslinger når det kommer ny informasjon om salget. De kan også kontakte eieren med spørsmål før salget.

HJERNEN BAK: Karsten Refsdal er initiativtaker og daglig leder i Livvin.

Foto: Livvin

Dersom det blir et salg, vel å merke.

– Det blir vel mange som vil sjekke interessen, uten å egentlig tenke å selge?

– Det vil det nok være. Livvin er en god tjeneste for å sjekke interessen for sin bolig før man bestemmer seg for å selge eller ikke, svarer Refsdal.

– Har opplevd at kjøper og selger finner hverandre

Så langt ligger det over 1.200 aktive boliger ute på Livvin, får E24 opplyst – hvorav halvparten er i Oslo.

Refsdal sier de har ambisjoner om at et betydelig volum av boligene i markedet blir registrert i tjenesten før salget, men avviser at de forsøker å få selgeren til å vrake eiendomsmegleren.

Han sier de ikke legger seg opp i hvordan selve bolighandelen gjennomføres.

– TEASING KAN FUNKE BRA: Men Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer advarer mot konfliktene som kan oppstå hvis du gjennomfører en bolighandel uten grundig informasjon.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

– Livvin er ikke en «selg selv»-tjeneste, men en annonseringstjeneste for boligeiere, sier Refsdal, og legger til:

– Vi har opplevd at selger og kjøper finner hverandre på Livvin for så å gå til eiendomsmegler eller advokat for å gjennomføre salget, men vi tror i all hovedsak at de fleste i fremtiden vil velge å bruke eiendomsmegler og eller advokat den dagen de skal selge.

Advarer mot dårlig informasjon

Direktør Christian Dreyer i meglerforeningen Eiendom Norge sier han er godt kjent med den nye tjenesten.

– En «teasing» av en bolig i et marked kan funke bra, men om det resulterer i bolighandler som gjøres uten at det foreligger grundig informasjon, tror vi det kan oppstå flere konflikter, sier han til E24.

Meglertoppen har ingen problemer med boligselgere som vil lufte interessen, men bemerker at han synes informasjonen som legges ut om boligene er snau – og advarer mot å la det bli en erstatning for en normal salgsprosess.

NB: Livvin er eid av Schibsted, mediekonsernet som også eier VG. E24 er heleid av VG.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig

Flere artikler

  1. DNB droppet kritisk rapport – må heve boligkjøp

  2. Eiendomsmeglere dumper prisene

  3. – Det blir ikke noe mareritt

  4. Annonsørinnhold

  5. Ber megler punge ut 175.000 etter fukt-blemme

  6. Påstander om ufaglært arbeidskraft havnet på bordet til Finansklagenemnda