Eiendom Norges fasit er klar: Boligprisene falt 1,1 prosent i september

Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,1 prosent, viser Eiendom Norges seneste tall. Boligprisene er nå 2,7 prosent høyere enn for ett år siden.

  • David Bach
Publisert:

De ferske tallene ble lagt frem av Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer onsdag formiddag. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,1 prosent.

– I september sank boligprisene i alle deler av landet, noe som er normalt for måneden å være, og vi legger nå bak oss fire måneder med tilnærmet flat sesongkorrigert prisutvikling. Dette tyder på at det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet nå, sier Dreyer.

På samme tid i fjor gikk boligprisene ned 1,6 prosent.

Trendskifte i Oslo

I Oslo sank boligprisene med 2 prosent, opplyser Eiendom Norge.

– To prosent høres mye ut for en enkeltmåned, men det er ikke dramatisk til Oslo å være, understreker Dreyer.

– Ser vi på normalen så er det et flatt marked, kanskje en marginal nedgang, så det er ikke noe dramatikk i dette. Men etter fire-fem måneder med kraftig vekst i starten av året har vi nå fått et trendskifte, hvor prisene ikke lenger er å betegne som vekst. Nå er det utflating eller marginal nedgang som er trenden i Oslo, sier han.

Det ble solgt 1.916 boliger i Oslo i september, som er 9,2 prosent flere enn i september i fjor.

– Det er ikke rekord, det er et helt normalt aktivitetsnivå. På tilbudssiden har vi i Oslo fått lagt ut 7,2 prosent flere boliger enn for et år siden, men vi ligger 5 prosent bak fjoråret når vi summerer året. Det er god balanse i Oslo, med mye å velge i for dem som kjøper, samtidig som de som selger får solgt.

God etterspørsel

– I likhet med i august ble det også i september solgt mange boliger sammenlignet med foregående år. Det har aldri tidligere blitt solgt så mange bruktboliger per tredje kvartal enn i år, sier Dreyer.

Etterspørselen har vært god over hele landet, forteller Dreyer videre.

Det er solgt 4,6 flere boliger i september i år sammenlignet med samme måned i fjor, og akkumulert for 2018 er det solgt 5,1 prosent flere boliger enn i samme periode i 2017, kommer det frem i Eiendom Norges statistikk.

Les også: (+) Nye befolkningsanslag rokker ved selve fundamentet i det norske boligmarkedet

Geving: Normalisering

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier vi står overfor et mer realistisk marked nå.

– Boligmarkedet er stort sett velfungerende for tiden. Tilbudssiden er god, samtidig som kjøpersiden er aktiv og omsetningsvolumene høye. Markedet er preget av større realisme enn tidligere. Både selgere og kjøpere har sunnere forventninger enn det vi så i de mer volatile markedene i 2016 og 2017, sier Geving.

– Det er bra for markedet at prispresset har avtatt i de første høstmånedene. Det bidrar til en normalisering i områder som bl.a. Oslo-regionen hvor prisveksten var foruroligende sterk i første halvår, sier Carl O. Geving.

Ventet fall

De fleste meglerne E24 snakket med i helgen, ventet enten flat boligprisvekst eller en liten justering ned.

Det samme mente leder Terje Buraas i DNB Eiendom tirsdag.

– Vi tror at boligprisene vil synke i september, noe som er helt vanlig på denne tiden av året. I år vil vi sannsynligvis se en noe større nedgang en normalt. Dette skyldes i hovedsak sterk prisutvikling på våren og sommeren, og da er det ofte vanlig at det kommer en korreksjon i markedet, skrev Buraas i en pressemelding.

FALL I OSLO: Boligprisene i Oslo falt 2 prosent i september, men Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer avdramatiserer fallet.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Les også: (+) Derfor blir du forvirret av boligtallene

Nordeas morgenrapport onsdag forutså også et lite fall i boligprisene, samtidig som de advarte mot å legge for mye i akkurat det.

«I dag vil media fråtse i boligpristallene for september her hjemme. Anekdotisk informasjon indikerer at det går litt trått i boligmarkedet om dagen, så bli ikke overrasket om vi ser et lite sesongjustert fall kanskje særlig i Oslo. Selv om overskriftene blir store mener vi det ikke er noen grunn til å miste nattesøvnen av den grunn. Det går bra i norsk økonomi, sysselsettingen stiger og folk flest kan vente seg brukbare lønnstillegg neste år», skev sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets onsdag morgen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Boligprisfall for tredje måned på rad

  2. Sterkere boligpriser enn vanlig til tross for fall

  3. Boligprisene falt med 0,6 prosent i oktober

  4. Eiendom Norges meglerfasit er klar: Boligprisene i Norge opp 0,8 prosent i april

  5. Meglerbransjens fasit er klar: Boligprisene steg med 0,5 prosent i februar