- Private lån bedre enn å stille som kausjonist

Nå som arveavgiften er borte er det bedre å gi privatlån til barna enn å stille som kausjonist.

- Annerledes uten avgift: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener foreldre som vil hjelpe barna med bolig bør tenke annerledes nå som arveavgiften er borte.

Foto: DNB
  • Tuva Bønke Grønning
Publisert:

Unge boligkjøpere. Fire av ti unge får hjelp av foreldrene sine når de skal kjøpe sin aller første bolig, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI.

Etter at arveavgiften forsvant er det heller ingen begrensninger på hvor mye du kan gi til barna dine. I stedet for å stille som kausjonist bør du vurdere å heller gi et privat lån, mener Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og luksusfellen-programleder.

- Arveavgiften ga tidligere begrensninger på private lån fra foreldre til barn, men nå som begrensningene er borte mener jeg det er tryggere å gi et privat lån enn å stille som kausjonist, sier Sandmæl til Dine Penger.

- Velger du et privat lån kan dere selv bestemme hvor mye barnet skal betale i måneden og om det skal være rentefritt.

Les også på DP+:Slik kan du hjelpe barna med bolig

Tenk på det utenkelige. Velger du å stille med sikkerhet når barna dine skal ta opp boliglån risikerer du å stå igjen med regningen hvis barnet ikke klarer å betale for seg.

- Jeg tror alle foreldre tenker det beste om barna sine, men det er viktig å vite at det kan skje. Det er surt å få en ordentlig smell når du kunne sikret deg i forkant, sier Sandmæl.

Også hvis barnet skulle falle bort vil du som forelder bli sittende igjen med lånet.

Privatøkonomen er klar i talen når det gjelder forsikring av pengene, og mener alle bør tegne en livsforsikring på beløpet.

- Selv om det kan virke utenkelig, er det egentlig ikke noe å diskutere. Enten må du forsikre deg, eller så må du la være å gi et privat lån eller stille som kausjonist, sier hun.

Hun trekker frem en sak hun nylig var borti, hvor en far ble nødt til å selge sin egen bolig når barnet ikke klarte å betale fordi han hadde stilt som kausjonist.

- Jeg ser også en del eksempler på foreldre som har gitt private lån, men som ikke har tinglyst dokumentet og derfor tapt masse penger fordi andre kreditorer har spist opp alt som er å hente, sier hun.

Les på DP+:Arveavgiften er borte, men det er ikke fritt frem. Her er fellene du må unngå

- Tenk på egen økonomi. Sandmæl understreker at det ikke er alle foreldre som har mulighet til å gi barna penger som de har tilgjengelig, men at mange sitter på boliger som har økt i verdi og derfor kan låne oppå egen bolig.

Hun mener det er viktig å tenke gjennom konsekvensene for din egen økonomi, før du bestemmer deg for å hjelpe barna.

- Når det har gått noen år har barna ofte mulighet til å betale tilbake, og kanskje vil du ha mer penger til din egen pensjonisttilværelse, sier hun.

Har du flere barn bør du også tenke gjennom hvordan du kan gjøre det mest rettferdig for alle.

- Hvis du har pengene og ønsker å hjelpe til er det flere ting du bør tenke gjennom: har du flere barn som vil trenge hjelp og hva salgs lærdom ønsker du å gi barna dine ved å gi dem penger? sier hun, og legger til:

- Når det gjelder å hjelpe barna sine med boligkjøp vil jeg jo imidlertid påstå at det stort sett går til en god sak.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Færre unge har nyttårsforsett om boligsparing

  2. Kristel (25) sparte 10.000 i måneden - kjøpte leilighet uten hjelp

  3. Advarer unge boligkjøpere mot «egenkapitalfella»

  4. Forbrukerøkonom med oppfordring til foreldre som har råd: - Gi tidlig arv for å sikre bolig til barna

  5. Blir millionærer av å hjelpe deg med å få mest ut av kronen