Slik kan dere finansiere boligkjøpet: 4 av 5 trenger foreldrehjelp til første bolig
Foreldre må gjøre stadig mer av forarbeidet med å skaffe barna inngangsbillett til boligmarkedet. Monica (26) kjøper bolig med utleieenhet for å finansiere boligkjøpet.
En undersøkelse gjort av TNS Gallup på vegne av Nordea i sommer, viser at halvparten av unge mellom 18 og 29 år fikk hjelp av foreldre da de kjøpte sin første bolig.
Av de som befant seg på leiemarkedet, svarte 80 prosent – fire av fem – at de måtte hatt hjelp av foreldrene om de skulle kjøpt bolig i løpet av de neste tolv månedene.
Tung bør. – Antallet som vil trenge hjelp vil bare øke. Jeg ser med bekymring på denne utviklingen. Det er en tung økonomisk bør å bære, å skulle hjelpe ett eller flere barn inn på boligmarkedet, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.
Hun får støtte av administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.
– Noe positivt man nå ser, er imidlertid at flere arver mer enn tidligere. Etterkrigsgenerasjonene har bygd opp større verdier som barna etter hvert nå overtar, sier Batta.
Spør ekspertene i nettmøte tirsdag
Ifølge daglig leder Stein Christian Dykesten i Aktiv Eiendom i Oslo er mange foreldre ikke særlig opptatt av at boligen må være rimelig.
– Vi ser at foreldre som skal hjelpe barna sine med å få seg leilighet, ikke er så prissensitive, sier Dykesten.
Må lære sparing. I dag rekker en fullt oppspart BSU-konto til om lag seks prosent av kjøpesummen for en leilighet på 50 kvm i Oslo.
Kravet til egenkapital er minimum 15 prosent.
– BSU-ordningen har stått på stedet hvil. Foreldre må ta jobben med å lære barna å spare. Dette er et viktig forarbeid for at barna skal ha en sjanse. Hvis ikke står man som foreldre i fare for å måtte grave dypt i egen lommebok, sier Warloe.
Les også:Så lite får du for BSU-sparingen
Leie ut? VG/Dine Penger traff Monica Nichols (26) på visning på Kampen i Oslo. Hun ønsker seg en leilighet der hun kan leie ut, siden det er dyrt å kjøpe alene. Derfor ser hun på en toromsleilighet.
Leieinntekter kan være en god måte å spe på løpende inntekter, men krever samtidig at egenkapitalene er høyere, fordi man må ha en større leilighet.
For mye følelser. Et roligere boligmarked gjør det ekstra viktig for førstegangskjøpere å ta gode valg.
Det mener privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1.
– Mange ender opp med å selge boligen etter tre til fem år, og da er det avgjørende at man forholder seg rasjonelt til boligkjøpet slik at sannsynligheten for å få videresolgt leiligheten til en god pris er maksimert, sier Endre Jo Reite.
Privatøkonomen mener for mye følelser og for lite fornuft preger førstegangskjøperne.
Sjekker ikke pris. I en undersøkelse blant 400 førstegangskjøpere i Midt-Norge, gjort på vegne av Sparebank 1, oppgir under halvparten å ha sjekket pris ved tidligere omsetning av leiligheten de byr på.
En av tre har heller ikke sjekket pris ved omsetning av tilsvarende leiligheter tidligere.
– Kjøp av bolig er den største økonomiske beslutningen i våre liv, men samtidig bruker mange av oss liten tid på forundersøkelser og innhenting av fakta før vi slår til, sier Reite, som mener mange førstegangskjøpere kunne trenge en guide til lønnsomhet ved å leie kontra å eie.
Han får støtte fra administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.
– Det er absolutt for mye følelser innblandet, hvor det er hjertet som styrer og ikke vettet, sier Batta.
En utflating og muligens nedgang i boligmarkedet i perioder, gjør at det for mange kan være lurt å leie en periode før man kjøper, mener administrerende direktør i Krogsveen og nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening, Leif J. Laugen.
– Har man da lite egenkapital og mye lån, vil det være kjedelig å ha kjøpt og vanskelig å bevege seg videre om fem år. Et kjøp nå kan derfor være mer risikabelt. Med et roligere marked kan man spare til egenkapital, sier Laugen.
Større fallhøyde. Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea mener spådommene om mer utflating i prisene og mulig nedgang, befester hvor viktig det er å ha lang tidshorisont.
– For mindre objekter er det et poeng at man som kjøper gjerne ikke kan ha den lange tidshorisonten som er ideelt å ha. I tillegg har disse objektene steget veldig og har slik sett kanskje en større fallhøyde, sier Warloe.
Daglig leder Stein Christian Dykesten i Aktiv Eiendomsmegling Oslo har inntrykk av at mange førstegangskjøpere er grundige og flinke.
– Mange skal betale selv er veldig opptatte av ikke å kjøpe katta i sekken. Men det er helt klart at også følelser spiller inn, sier Stein Christian Dykesten.
Dine Pengers boligskjøperskole:Dette må du sjekke på visning
Eie eller leie?
Fordeler ved å leie
Selv om flere eksperter tror boligprisveksten vil flate ut, mener de fleste at boligprisene vil fortsette å stige. Skal du bo i boligen lenge, vil det normalt lønne seg å kjøpe.
Har du mye egenkapital, er det skattemessig mer gunstig å ha pengene investert i bolig enn i banken.
Fordeler ved å leie
Hvis det er usikkerhet om hvor lenge du skal bo der, kan det lønne seg å leie. Da slipper du kostnader ved kjøp og salg av bolig.
Du slipper å betjene et eventuelt boliglån.
Slik kan dere oppfylle egenkapitalkravet
Egenkapitalkravet på 15 prosent betyr at du i utgangspunktet får maksimalt 85 prosent av det boligen koster i boliglån, og må skaffe resten av pengene selv. Her er fire gode måte å få hjelp fra foreldre og besteforeldre:
Forskudd på arv: Hver forelder/besteforelder kan gi 470.000 kroner arveavgiftsfritt som engangsgave. Passer godt som egenkapital til bolig. Les også: Slik sparer du arveavgift
Arveavgiftsfri årlig gave: Hver forelder (besteforelder) kan gi inntil 1/2 G årlig i arveavgiftsfri gave. (Beløpet inkluderer bursdagsgaver etc.)
Studiestøtte: Foreldre (og besteforeldre) kan gi støtte til studenter. Støtten må gis jevnlig, og må brukes opp.
Familielån: Den som skal kjøpe kan låne av familiemedlemmer, til gunstig rente. Les mer her: Familien: Din nærmeste bank
Les også på DP+:Kjøp bolig til barna
Dette skal dere ikke gjøre:
Låne sammen med foreldre: Dårlig ide, fordi dette blir for risikabelt for foreldre. Usikkert om barna betaler sin del.
Eie sammen med foreldre: Dårlig ide av skattemessige årsaker. Foreldrene må betale 28 prosent gevinstskatt når dere del selges.
Kilde: Dine Penger
Test deg selv om hvor mye du kan låne!
Test din låneverdi: På Penger.no kan du teste hvor mye du antagelig kan få i boliglån med egen kalkulator. Test her!
Søk lån: Deretter kan du søke lån hos tre banker på en gang. Søknad kan du legge inn her
(Penger.no er et samarbeid mellom Finn.no og Dine Penger.)
Les også: Slik går du fra leie til eie
De beste rådene til deg som skal kjøpe
Her er Dine Pengers beste råd til deg som skal kjøpe bolig:
1)Lær deg markedet, sett deg inn i lokale priser. Skal du ha boligen resten av livet, kan du gå over prisantydning. Er du underveis, er det viktigere å gjøre et riktig kjøp.
2)Ikke bli forelsket i en bestemt leilighet. De er dusinvare, flere vil dukke opp. Eneboliger er annerledes. Har du funnet et hus med de rette egenskaper, kan det ta lang tid før et slikt kommer på markedet igjen. Da kan du strekke deg lenger.
3) Ikke by over deg selv, ved å gå på en «meglerfrekkis». Mange prøver seg med at du bør legge på 50.000 kroner for at kjøper skal bli fornøyd, selv om du allerede har høyeste bud eller er i nærheten av prisantydning.
4)Betal ned ekstra på lånet, mens renten fortsatt er lav. Da skaffer du deg en buffer, om prisene går ned. Et verdifall betyr lite, om du bor i boligen.
Bare om du blir tvunget til å selge, kan du bli sittende med negativ egenkapital.
5)Hvis du kjøper sammen med samboer: Sørg for å ha samboerkontrakt og testament for å unngå økonomiske krangler og overraskelser. Les mer her!
Kilde: Dine Penger