Kraftig boligprisvekst i juli

- Dette er sterkere tall enn vi forventet, sier Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Boligsalg. Boligprisstatistikken for juli ble lagt frem i dag. Her fra Bergen sentrum.

Inga Buchynenko
Publisert:,

Boligprisene, var i juli måned 0,1 prosent høyere enn i juni, viser tall fra Eiendom Norge som ble presentert tirsdag formiddag. Eiendom Norge er bransjeforeningen for eiendomsmeglingsforetak og statistikken utarbeides i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,9 prosent. Boligprisene er nå 2,6 prosent høyere enn i juli 2013.

Sommermåneden er vanligvis preget av lav salgsaktivitet, lavere prispress med påfølgende synkende boligpriser.

- Dette er sterkere tall enn vi forventet. Vi forventet en forsiktig nedgang i måneden, sier adm. direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer.

Les også

I denne Oslo-leiligheten kom kun én på visning

Normal lav omsetning

Det ble solgt 4.268 bruktboliger i juli - omtrent samme nivå som i juli 2013. I Oslo er det solgt 15 eneboliger i juli. Det er veldig mange små leiligheter som selges i juli.

Nå tror Dreyer at boligprisene vil fortsette opp utover høsten.

- Vi er inne i et normalår, og har ingen indikasjoner på at vi er i en samme situasjon som i fjor. Vi tror at høsten vil vise fortsatt vekst, men litt lavere enn våren, sier Dreyer.

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge presenterte salgstallene for boligmarkedet i juli.

Javad M. Parsa

Tromsø stiger mest

Tromsø fortsetter veksten de har hatt det siste året og har sterkest prisvekst med 0,9 prosent. Deretter følger Oslo med 0,5 prosent og Bergen med 0,4 prosent.

Kristiansand, som lenge har vært negativt, er nå ifølge Dreyer på vei inn i en positiv vekst.

Stavangerregionen vil fortsatt være svak, mener han.

- Men her er det bare snakk om en moderat prisvekst, sier Dreyer om oljeregionen.

Tregt salg

Til tross for prisvekst, går det svært tregt å få solgt boliger nå.

Leif J. Laugen, styreleder i Eiendom Norge.

Roald, Berit

I snitt tar det nå 50 dager å selge en leilighet i juli måned, i fjor lå det på 40 dager. Nå må vi tilbake til 2009 for å finne tilsvarende tid.

- Vi forventet at omløpshastigheten ville stige i juli, fordi det legges ut få boliger for salg denne måneden. Det som er blitt solgt i løpet av juli er hovedsaklig boliger som ble annonsert før ferien, sier Dreyer.

Stabil utvikling

- Det er først og fremst en stabil utvikling, sier styreleder i Eiendom Norge, Leif J. Laugen. Han sier at det er stor stabilitet i boligmarkedet.

- Stabilitet er kanskje litt kjedelig, men i denne bransjen er "no news good news", fortsetter han.

- Selgere kan føle seg trygg for at de får en akseptabel pris, og bankene kan føle seg trygge for at selgere får solgt boligene, selv om de kjøper før de selger.

Likevel er volumet i juli så lite at ekspertene mener det er vanskelig å konkludere noe voldsomt.

Prismessig skal man legge lite i tallene sier Dreyer til E24.

- Det er enn annerledesmåned. Når det er sagt så viser tallene at det er en periode hvor ting er stabilt og godt. Ingenting som tyder på en høst som i fjor.

- Markedet er preget av småleiligheter. Det er studenter, med eller uten hjelp fra foreldre, som er på markedet. For foreldrebanken er juli en aktiv måned.

Ti minutters togreise gir boligkjøp til halv pris

Litt opp i juni

Tallene for juni viste en sesongjustert vekst på 0,5 prosent fra mai måned. Ikke justert for sesongvariasjoner falt prisene med en halv prosent.

-Sterke tall igjen

Nordea, som tidligere har spådd kollaps i boligmarkedet, ventet at boligtallene for juli er sterkere enn vanlig.

«Justert for sesongvariasjoner var veksten i juni på 0,5 prosent og trolig ser vi et positivt tall for juli også (sesongjustert)», skrev Nordea-analytikerne i sin morgenrapport.

- Dette var sterke tall igjen, sier sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets til E24.

Til tross for at boligprisveksten igjen ligger an til å løpe fra Norges Banks forventninger, tror imidlertid ikke Bruce det vil gi de helt store utslagene.

- Alt annet likt tilsier dette litt mindre risiko for et rentekutt, men om boligprisene øker med fire eller fem prosent tror jeg ikke har all verdens å si for Norges Bank. Arbeidsmarkedet og ledigheten er nok viktigere, og gitt en svak krone er nok sannsynligheten for et kutt på kort sikt veldig lav, sier han.

Ingen overraskelser

Etter at boligprisene falt på høsten i fjor, var ble det snakket og skrevet om en mulig korreksjon i boligmarkedet og muligheten for bobletendenser. Bruce tror ikke på noen større negative overraskelser den kommende tiden.

- Skulle det gunstige makrobildet snu, ledigheten øke og rentene stige mye vil markedet være veldig sårbart. Men at det skal sprekke nå, uten noen store negative nyheter knyttet til enten renten eller arbeidsledigheten, tror jeg ikke, sier han.

-Oj, såpass!

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets er overrasket over den kraftige økningen i juli.

Heiko Junge

DNB Markets skrev i sin morgenrapport at de trodde Christian Dreyer ville presentere tall som viste en prisoppgang på 0,3 prosent fra juni.

Da fasiten kom på bordet, var sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets overrasket:

- Oj, såpass! Det er vanskelig å si noe annet enn at det er overraskende, utbryter Dørum når han får høre om oppgangen på 0,9 prosent.

- Men vi har allerede blitt tatt på senga over at prisutviklingen hittil i år har vært noe sterkere enn vi så for oss, legger han til.

Mulig ny oppjustering

I mai oppjusterte DNB Markets sine anslag for boligprisøkning i 2014. De tror boligprisene for året i snitt vil ligge én prosent høyere enn snittet for 2013.

- Du får meg ikke til å endre på det anslaget nå. Men hvis juli-tallet skulle være representativt for en videre tendens, så må vi jekke om anslagene våre enda mer. Da snakker vi ikke én prosent, men 2,5 prosent, sier Dørum.

Han sier den kraftige boligprisutviklingen viser at det står bra til i norsk økonomi.

- Vi har en arbeidsledighet som fremdeles er lav i global målestokk, positiv lønnsvekst, lave renter, og det viktigste, om vi skal vi tro tallene: Vi har en overraskende frisk jobbvekst.

Blandet for borettslagsleiligheter

Allerede før dagens presentasjon, hadde noen resultater kommet inn. Garanti Eiendomsmegling melder om en prisvekst på 0,7 prosent fra juni for borettslagsleiligheter, og melder at aktiviteten har vært god i en vanligvis stille måned.

Les også

Prisene på borettslagsleiligheter gikk opp i juli

Ned for Obos

Obos-tilknyttede boliger gikk noe ned i juli, med en nedgang på 0,4 prosent fra juni. Prisene er imidlertid 2,1 prosent høyere enn i juli i fjor.

– Juli er normalt en stille måned i boligmarkedet. Til tross for de varme ukene vi har hatt nå, har prisene holdt seg nokså stabile gjennom sommeren. Salget har også vært godt, med 440 boliger solgt. Det er 46 flere enn i juli fjor, sier kommunikasjonsdirektør i Obos, Åge Pettersen.

Les også:

Tror boligene ble dyrere i sommerferienI denne Oslo-leiligheten kom kun én på visningFolk flest vil bo i en liten byMoss har fått ferten av befolkningsboomen

Her kan du lese mer om