Duket for budkrig om Myanmars olje og gass

Norske Statoil er blant oljeselskapene som snuser på Myanmar. Men konkurransen er hard.

ETTERTRAKTET: Internasjonale selskaper sikler på Myanmars energireserver.
Publisert: Publisert:

En lang rekke internasjonale oljeselskaper forbereder seg til kamp om lete- og produksjonsrettigheter på 30 offshore-felt utenfor Myanmar.

Ifølge Financial Times er over 60 selskaper forhåndskvalifisert til auksjonsrunden, deriblant norske Statoil og gigantene Exxon Mobil og Royal Dutch Shell. Budfristen er satt til 15. november.

- Det er riktig at vi er pre-kvalifisert. Men utover det ønsker vi ikke å kommentere konkret hvordan vi ser på mulighetene eller hva vi vurderer fremover, sier Knut Rostad, pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomhet, til E24.

Les også: Statoil interessert i Myanmar-satsing

Lisensene utenfor Myanmar regnes som spennende grunnet to faktorer: Mulighetene for store, uoppdagede olje- og gassforekomster, samt god tilgang til betalingsvillige kjøpere av eventuell produksjon.

- Området er ikke utforsket og det er mulig å gjøre store funn. Dersom man finner gass, vet man at det er et marked - og man vet at man kan få en god pris, sier en ledende ansatt i et oljeselskap til Financial Times.

Spennende beliggenhet

BEDRE FORHOLD: Løslatensen av Aung San Suu Kyi er blant handlingene som førte til opphevelse av sanksjonene mot Myanmar.

De internasjonale investeringene i Myanmar har vært begrensede grunnet nærmere 50 år med militærstyre og påfølgende sanksjoner. I etterkant av parlamentsvalget i 2010 har imidlertid sanksjonene blitt løftet, og blant andre USA har lovet å investere i landet.

Myanmar regnes som rikt på råvarer, men også innenfor andre sektorer tilflyter det nå utenlandsk kapital til landet. Norske Telenor satser milliarder i Myanmar, og planlegger å tilby teletjenester til befolkningen neste år.

Les også: Myanmars teleselskap vil ta opp kampen med Telenor

For de internasjonale energiselskapene er landets beliggenhet spesielt spennende. Landet grenser til Kina, Thailand, India, Laos og Bangladesh, og ligger i et område der etterspørselen etter gass vokser mange ganger raskere enn i Europa og USA.

Det eksisterer også infrastruktur for å frakte gass til det øvrige asiatiske markedet, gjennom rørledninger til Kina og Thailand.

-«Game changer»

Spesielt regnes 19 dypvannslisenser som spesielt ettertraktede. Her kan de internasjonale selskapene operere uten lokale partnere, og områdene som skal ut på anbud utgjør rundt fire femtedeler av landets totale lisenser av denne typen.

- Offshore-runden vil være en betydelig «game changer» for alle som er involvert. De siste årene har internasjonale selskaper bare vindushandlet i Myanmar, og ventet på at dypvannsblokkene skulle bli tilgjengelige, sier analytiker Duc Huynh hos IHS.

Blant mulige snubletråder for de internasjonale selskapene nevnes utfordrende geologi og og usikre regulatoriske rammer.

Les også: Norske bedrifter løper stor risiko i Myanmar

Les også: – Norge sletter Myanmars milliardgjeld

Les også: Burde Statoil ta så høy risiko?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om