Forbrukerombudet uenig med Arbeiderpartiet og SV: – BSU-taket må heves

Forbrukerombudet vil styrke BSU-ordningen. – Unge bør få bedre mulighet til å opparbeide seg egenkapital, sier ombudet. Se hvilke partier som deler dette synet.

MÅ ØKES: – Unge bør få økt mulighet til å spare til egen bolig, derfor bør BSU-kvoten økes, sier forbrukerombud Gry Nergård

Foto: CF-Wesenberg
  • Anne Lise Stranden
  • Maria Lekve / Dine Penger
Publisert:

Rekker ikke langt. For å få boliglån, må boligkjøpere ha 15 prosent egenkapital. Men selv ikke en full BSU-konto er nok til å oppfylle bankenes krav til egenkapital i det pressede boligmarkedet sentralt i storbyene.

Med full BSU-kvote får du bare kjøpt en bolig til 1 million kroner. I Oslo må du opp i nærmere 2 millioner for å få en liten ettroms leilighet, inkludert fellesgjeld.

Les også:Her ble en bolig solgt til 760.000 over takst

Bør styrkes. Forbrukerombudet mener BSU-ordningen må styrkes.

– Taket for hvor mye man kan spare innenfor BSU-ordningen bør heves slik at unge får bedre muligheter til å opparbeide seg egenkapital, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Ombudet tok til orde for å heve kvoten i høringsrunden til innføringen av egenkapitalkravet, uten å få gjennomslag på det punktet.

– Grunnen til at vi ser at BSU-kvoten bør økes, er det strengere kravet til egenkapital. Samtidig har boligprisene steget mye siden BSU-kvoten sist ble regulert, sier Nergård til Dine Penger.

Forbrukerombudet har den siste tiden hatt fokus på ungdom og finans, hvor BSU-kvoten er et av flere forhold de vil sette fingeren på.

– Å oppfordre unge til å holde oversikt over smågjeld, er et annet viktig poeng for å forberede seg til å kjøpe bolig. Boligkjøp er et stort løft for unge når de kommer så langt, understreker Nergård.

Trenger hjelp: Boligmarkedet er nå såpass stramt i de store byene at ungdom med fast jobb - men uten egenkapital - trenger hjelp for å kunne kjøpe sin første bolig.

Foto: Colourbox.com

Les også:Leieboerens ni bud

Blågrønne vil øke. Opposisjonspartiene Krf, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet går inn for å øke BSU-kvoten. Se hvor mye de vil øke ordningen lenger ned i saken.

Regjeringspartiet Senterpartiet vil også stimulere unge til å spare mer med skattefradrag.

Senterpartiet går lengst av alle partiene, og vil øke sparekvoten for unge til hele 50.000 kroner årlig. De vil øke total sparekvote til en halv million.

Men Arbeiderpartiet og SV vil beholde dagens nivå. Rødt vil fjerne ordningen.

Se oppsummering lenger ned i artikkelen!

Les også:Disse partiene vil fjerne «flytteskatten»

Utsatt posisjon. Forbrukerombudet er enig i Finanstilsynets retningslinjer om 15 prosent egenkapital, og at lånetakeren må kunne tåle en renteøkning på fem prosentpoeng dersom et boliglån skal innvilges.

­– Unge med hundre prosent lånefinansiert bolig vil lett komme i en meget utsatt situasjon, dersom man får et fall i boligprisene. Dette ble tydelig da boligprisene falt i Danmark for noen år siden, og mange førstegangskjøpere ble sittende med lån som oversteg verdien av boligen, sier Nergård.

Les også:Krevde 75.000 kroner av studenter for «slitasje»

Advarer mot forbrukslån. Men det er viktig at bankene forsikrer seg om at egenkapitalkravet ikke finansieres med forbrukslån.

– Dette vil sette lånetakeren i en dårligere økonomisk situasjon enn dersom boligen hadde blitt fullfinansiert med lån med pant i boligen. Et gjeldsregister vil gjøre det enklere for bankene å foreta en sikker kontroll av kilden til kundens egenkapital, noe vi tidligere har tatt til orde for, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Les også:4 av 5 trenger foreldrehjelp til første bolig

Stadig flere foreldre inngår derfor avtaler om kausjon for sine barn, noe som bekymrer Forbrukerombudet. Les mer her.

Bankene har den samme frarådningsplikten ovenfor kausjonister som de har for låntakere.

Dette vil de ulike partiene:

Dine Penger har gått spurt de ulike partiene og sjekket partiprogrammene om hva de ønsker å gjøre med BSU.

Disse vil øke BSU:

Sp: Årlig sparebeløp: 50.000 kroner. Totalt sparebeløp: 500.000 kroner.

Venstre: Årlig sparebeløp: 30.000 kroner. Totalt sparebeløp: 300.000 kroner.

KrF: Årlig sparebeløp: 30.000 kroner. Totalt sparebeløp: 300.000 kroner. Vil øke skattefradraget til 30 prosent. Vil at maksalderen for å spare i BSU økes fra 33 til 35 år.

Høyre: Årlig sparebeløp: 25.000 kroner. Totalt sparebeløp til 300.000 kroner. Vil øke skattefradraget til 28 prosent.

Frp: Årlig sparebeløp: 25.000 kroner. Totalt sparebeløp: 300.000 kroner. Vil øke skattefradraget til 28 prosent.

Disse vil ha uendret eller fjerne:

Arbeiderpartiet og SV vil beholde dagens nivå. Rødt vil fjerne ordningen.

Stått stille i fire år. Reglene for BSU ble sist endret med virkning fra og med inntektsåret 2009. Det årlige sparebeløpet ble da hevet fra kr 15.000 til kr. 20.000, og det totale innskuddet på en BSU-konto ble hevet fra kr. 100.000 til kr. 150.000.

Vil lære unge økonomi

Forrige uke lanserte Forbrukerombudet og Finans Norge Økonomilappen – en kunnskapstest som har som formål å gi unge bedre kontroll over egen økonomi.

– Når man blir 18 år får man nye rettigheter og plikter, blant annet kan man ta opp lån og inngå juridisk bindende avtaler. Overgangen er utfordrende, og feil valg kan gi alvorlige konsekvenser.

Under lanseringen i forrige uke var boligkjøp noe som opptok ungdomspanelet som deltok.

– Mange av spørsmålene vi stiller i Økonomilappen går på hvordan forberede seg til det å kjøpe sin egen bolig, forteller Gry Nergård til Dine Penger.

Med Økonomilappen tar vi nå en del av opplæringsansvaret, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Klar for å teste egne økonomikunnskaper? Ta økonomilappen her.

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Tøft boligmarked: Slik vil politikerne løse boligkrisen for unge

  2. Alle banker dropper BSU2-gebyr

  3. BSU-grensen økes

  4. Mener bankene låser boligsparingen din ulovlig

  5. Folket på bølgelengdemed blåblå boligpolitikk