Svir av tusenlapper på reisegavekort før jul

Takket være panikkslagne mannfolk er lille julaften dagen turoperatørene selger flest reisegavekort før jul.

FLAT PAKKE? Da er sannsynligheten stor for at det både elskede og hatede gavekortet gjemmer seg under innpakningspapiret.

Jens O. Kvale
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Nordmenn vil svi av svimlende 53 milliarder kroner på julegaver i år, ifølge prognoser fra Virke, og stadig flere velger å legge et reisegavekort under juletreet.

Virke-direktør i Reise Utland Sverre McSeveny-Åril.

Virke

– Reiser og reisegavekort i julegave har fått solid oppsving de siste årene. Man ser en kraftig økning i kjøp av reisegavekort til julegave, sier Virke-direktør Sverre McSeveny-Åril i Reiseliv Utland til E24.

I Virkes undersøkelse oppgir over en tredjedel at det er aktuelt å gi reiser som gave.

Flere kvinner enn menn kan tenke seg å gi bort feriereiser som gave, men det er små forskjeller mellom de ulike aldersgruppene.

Hamstrer i siste liten

Tradisjon tro er menn klart overrepresentert én dag i året. Lillejulaften er den store mannedagen når det gjelder julehandelshopping.

Les også

Så lang tid tar det før charterprisene skrus opp

Informasjonssjef Helen Begby i Apollo.

Johnny Syversen

– Det er klassisk at menn står i en gullsmed eller hanskebutikk lille julaften, og vi merker i dag pågang av etternølere, men de fleste har allerede kjøpt, sier Lena Petersson i Star Tour til E24.

For dem som er sent ute, er gavekortene et vel så godt alternativ som den lokale Shell-stasjonen. De fleste turoperatørene selger elektroniske gavekort. De kan dermed printes ut mens sølvguttene synger julen inn.

– Vi merker alltid stor pågang før jul. Hele desember er en stor gavekortfest, spesielt tett opp mot julaften. Mannfolkene kommer i morgen også. Det går mye reisegavekort frem til vi stenger klokken ett, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andersen i Ticket til E24.

– Vi regner med veldig stor pågang i dag og i morgen, sier markeds og kommunikasjonsdirektør Tonje Fossum i Ving til E24.

Og stressede menn slår gjerne på stortrommen når de nærmeste skal påskjønnes.

– Vi ser alltid en topp lille julaften, og det brukes ofte mye større beløp. Det er da kundene kommer og skal ha et gavekort i 10.000-kronersklassen, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo til E24.

Les også

Nordmenn betaler mest per kvadratmeter i Syden

Gir tur til ansatte

Lena S. Petersson i Startour

Barbro Steinde

De fleste er imidlertid langt mer nøkterne før jul.

– Gavekortene vi selger mest av, ligger på 1.000 kroner, 2.000 kroner og 3.000 kroner. Så har man de som virkelig slår til med 10.000 og 20.000 kroner, sier Begby.

I gjennomsnitt betaler Tickets kunder 3.500 kroner for et gavekort. Bedriftene drar opp statistikken med ansattegaver.

– I hele forrige uke var det stor pågang.Da så vi en del bedrifter som kjøper det i gave til de ansatte, forteller Wolff Andersen.

Millionbutikk

Det blir det store penger av. I november og desember triller gavekortmillionene inn hos turoperatørene.

– Reisegavekortene går som varmt hvetebrød, sier Wolff Andersen i Ticket, som ikke vil si hvor mange millioner det er snakk om.

Les også

Usikker på julegaven? Husk byttelapp!

– Det har stadig vært en økning, og det har litt å gjøre med at folk har blitt oppmerksomme på at reisegavekort er et alternativ, sier Begby, som anslår at Apollo selger gavekort for et par millioner kroner før jul.

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Ellen Wolff Andresen i Ticket.

Konkurrenten Ving har solgt over 60 prosent flere gavekort i år, sammenlignet med i fjor.

– Vi ser en kraftig økning. Folk har så mye ting at det i seg selv gjør det vanskelig å finne gave til folk. Vi ser også at folk kjøper gavekort til fotballreiser med far og sønn, spesielle utflukter og familieferie, sier Fossum.

Turoperatørene forteller at trenden for alvor festet seg for fem år siden.

– Folk reiser mer, og stadig flere gir opplevelser i gave. Det har sammenheng med den enorme velstandsveksten i Norge de siste 10 årene, sier Petersson i Star Tour.

– Det ligger nok en del reisegavekort under juletreet i år.

Les også

I disse fire landene får du mer valuta for kronen

Kjøper til storfamilien

Flere gir også hele reiser i gave, og man må regne med at svigers er selvsagte gjester under ferieoppholdet, hvis du er så heldig at de står for kjøpet.

– 68-generasjonen som har alt vil gjerne spandere tur på barn og barnebarn. Da skal hele storfamilien på tur, forteller Petersson.

Les også:

Slik gifter du deg billigst og best i utlandetÅse og Bård-Vidar leide slott i Italia til bryllupetFlere turister overnatter på norske hoteller

Flere artikler

  1. Hit skal nordmenn reise på ferie i år

  2. Så lang tid tar det før charterprisene skrus opp

  3. Dette er de nye reisetrendene

  4. Annonsørinnhold

  5. Britene sliter, men i Norge går det bra: – Våre markeder er vidt forskjellige

  6. Flere reiser til varmen i juleferien