Forbrukerombudet truer meglere med lokkepris-straff: Måtte by over seg selv tre ganger

Rachel (22) var alene i budrunden, men måtte likevel gå til budkrig med seg selv. Årsak: Bud som ikke var 200.000 over prisantydning var «helt uakseptabelt» for selger.

LOKKEPRISET: Denne leiligheten i Oslo var annonsert for 1,99 millioner. Men selv om Rachel bød 110.000 mer som eneste interesserte, ble budet avvist. – Selgeren sa på forhånd til meg at han ville ha 2,2 millioner, innrømmer megleren.

Foto: Eiendomsmegleren
 • Karl Wig
Publisert:

Lokker med lav salgspris. – Når en megler priser boligen til 2 millioner og vet at selger ikke vil ha under 2,2 millioner, så er ikke det greit, fastslår leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Tormod Boldvik.

Både meglerforbundet og Forbrukerombudet fortviler over en ukultur som herjer blant norske meglere, særlig i de store byene:

Det lokkes med lave prisantydninger på boliger som slett ikke er realistiske, verken i forhold til markedsprisene eller hva selgerne er villig til å akseptere.

– Vi har inntrykk av at lokkepriser har blitt regelen blant meglere. Det er flere fortvilte forbrukere som tar kontakt fordi de byr over annonsert pris og har det høyeste budet, men likevel ikke får tilslaget, sier Gry Nergård i Forbrukerombudet.

FØLTE SEG LURT: Selgeren nektet å gi fra seg leiligheten til Rachel Victoria Gade (22), selv om hun bød langt mer enn annonsert pris og var den eneste interesserte. – Det føltes rart å by mot meg selv, forteller hun.

Budkrig med seg selv. – Jeg synes det ble veldig feil, og jeg følte meg lurt, forteller Rachel Victoria Gade til Dine Penger.

Med lån og egenkapital i ryggen, våget 22-åringen seg ut i boligmarkedet i hovedstaden på nyåret.

Etter å ha måttet se seg slått i tre hete budrunder hvor leilighetene gikk langt over prisantydning, traff hun tilsynelatende blink: En perfekt leilighet med få oppmøtte på visning. Prisantydning var 1.990.000.

Hun la først inn et beskjedent bud på 40.000 under, i håp om et lett napp. Det var begynnelsen på en kostbar budkrig med henne selv.

Har du opplevd lokkepriser eller er du megler som setter lokkepriser? Dine Penger ønsker å komme i kontakt med deg.Ta kontakt med vår journalist!

Sa nei til 110.000 over. For da Rachel ikke fikk noen respons fra megleren, valgte hun først å heve budet til to millioner – rett over prisantydning.

Da ga megleren klar beskjed på vegne av selger: Det var uakseptabelt. Selv om det ikke fantes andre som ville by mer.

Hun bestemte seg for å heve budet til 2,1 millioner, denne gang 110.000 mer enn annonsert pris.

Men på tross av at det fortsatt ikke fantes andre interessenter og budfristen hadde gått ut, var det ikke på tale om at hun fikk kjøpe leiligheten.

«Det er 100 prosent uakseptabelt for selger», fikk Rachel beskjed om.

FÅR KONSEKVENSER: Forbrukerombudets Gry Nergård vil meglernes lokkepriser til livs, og varsler både kontroller og økonomiske sanksjoner for de som bryter lovverket.

Foto: Forbrukerombudet

Jakter søketreff. – Det føltes rart å by mot seg selv. Jeg spurte om hvordan det kunne ha seg at de ikke kunne godta et bud til 110 000 over prisantydning. Jeg fikk til svar at prisantydningen var satt så lavt fordi de ville fange opp flere treff på FINN.no blant folk som søker under to millioner, forteller Rachel.

Til slutt la Rachel inn et nytt bud på 2,2 millioner, 210.000 over prisantydning. Det aksepterte selgeren.

Les også:Flere klager på lokkepriser ved boligsalg

Forsvarer praksisen. Dine Penger har vært i kontakt med megleren, som bekrefter budrundens gang.

– Selger sa på forhånd til meg at den ville ha 2,2 millioner for den. Her var kjøper til slutt villig til å betale det. Hun kunne sagt nei, men da er det igjen ikke sikkert at hun hadde fått leiligheten. Her var det ikke noe tvang, sier megleren, som ikke vil stå frem med navn.

– Men hvis du visste at selger ville ha 2,2 millioner, hvorfor ble ikke dette prisantydningen?

– 1.990.000 var kanskje i laveste laget, et worst-case-scenario. Men det er ofte sånn man må tenke. Hadde det vist seg at vi måtte kjøre to eller tre visningsrunder og ingen ville kjøpe til over prisantydning, så kunne selger ha vurdert å takke ja til et slikt bud, sier megleren.

Støtter Forbrukerombudets lokkepris-aksjon:NEF-leder Tormod Boldvik

Foto: NEF

Får folk på visning. Rachels opplevelse er ikke noe engangstilfelle. En annen megler ved iHus i Oslo forteller Dine Penger at lave prisantydninger brukes bevisst som virkemiddel både for å fange interesse og å få flere søketreff på nettet:

Når det er høyt tilbud kan lavere prisantydninger få flere på visning. Det handler om å sette konkurransedyktige priser samtidig som man tar hensyn til at mange bruker FINN i boligjakten. Mange har en rund prisgrense på for eksempel to millioner i søkene sine, forteller iHus-megleren, som Dine Penger har valgt å ikke navngi.

iHus er under hard skyts fra Forbrukerombudet, som mener at deres meglerkontor på Grunerløkka systematisk har spekulert i for lave prisantydninger i strid med Markedsføringsloven.

– Man kan til dels være enig i at det generelt i hele markedet har vært en differanse mellom prisantydninger og takst, spesielt i byene. Jeg tror ikke at det er noe spesielt iHus-fenomen, sier Fredrik Sanne, daglig leder ved iHus sitt hovedkontor.

Han forsikrer likevel om at de tar refsen fra Forbrukerombudet alvorlig:

– Vi har tatt opp dette på ledermøter og med alle meglerkontorene våre. Det er viktig at vi setter prisantydning så riktig som mulig, sier han.

NEF-leder Tormod Boldvik sier lokkepriser frister mange meglere fordi det har salgsfremmende virkning.

– De har erfart at det funker dårlig å sette en reell prisantydning, for det blir veldig stille på visning, kommenterer han til Dine Penger.

Varsler sanksjoner. Eiendomsmeglerbransjen ønsker å rydde opp i egne rekker:

– Vi må ta tak i dette og justere praksisen. Så får vi heller tåle at det er noen visninger det kommer færre på, sier NEF-lederen.

Bransjenormen for markedsføring av boliger sier at prisantydning ikke skal settes lavere enn selger er villig til å akseptere, og heller ikke lavere enn meglerens «objektive vurdering» skulle tilsi:

«Prisantydning må ikke bevisst være satt lavere enn det selger på markedsføringstidspunktet er villig til å akseptere. Den må heller ikke settes lavere enn meglers objektive vurdering skulle tilsi.» (Bransjenormen for markedsføring av boliger, pkt 3.2.4)

Forbrukerombudet minner om at brudd på bestemmelsene gir konsekvenser, og varsler flere kontroller av meglerhus fremover.

– Vi vil stille flere meglere til ansvar. Vi har allerede funnet tilfeller hvor meglerhus systematisk setter prisantydninger under takst selv om alt i markedet selges for langt over. Enten er det bevisst, eller så har de gjort en riktig dårlig jobb, sier Nergård til Dine Penger.

Les på DP+:Dette er eiendomsmeglerens ansvar

Beklager. Ombudet vurderer økonomiske sanksjoner i tilfeller hvor de finner systematisk for lave prisantydninger og meglerhusene ikke er villige til å rydde opp.

Norges Eiendomsmeglerforbund sier de stiller seg bak Forbrukerombudets arbeid.

– Vi beklager at det er sånn, og har gitt veldig klare signaler til våre medlemmer om at de må være sikre på at selgere faktisk er villige til å selge til prisantydning. Loven er veldig klar på dette, sier Boldvik.

Følg Dine Penger på Facebook

Slik kan du avsløre mulige lokkepriser

Det er ofte bortkastet tid å dra på visninger på boliger som man egentlig ikke har råd til. Derfor er det greit å forsøke å avsløre lokkepriser. Her er noen tegn:

 • Prisantydningen er satt lavere enn taksten, samtidig som boligprisene for det markedet stiger
 • Prisantydningen er satt rett under en «milliongrense»
 • Ta da kontakt med eiendomsmegleren før du drar på visning, for å høre om prisantydningen er reell, og det er sjanser for at selgeren vil akseptere bud til denne prisen.

Kilde: Dine Penger

Anonyme meglere:I og med at lokkepriser er i strid med bransjenorm og markedsloven, er det er vanskelig å få eiendomsmeglere til å stå frem åpent for å snakke om hvorfor de setter lokkepriser. Dine Penger har snakket med flere meglere som bekrefter praksisen, men som ikke vil ha navnet sitt på trykk. For å sette søkelyset på praksisen velger vi å presentere meglernes utsagn anonymt.Red.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Forbrukerombudet: De har villedende praksis: Oslo-megler lover å ikke «lokkeprise»

 2. Foreslår boligsalg-tvang for å kneble lokkeprisene

 3. Fortsatte å annonsere bolig til avslått pris - Føles helt feil

 4. Annonsørinnhold

 5. Eiendomsmeglerforeningen vil rydde opp: Innfører nye megler-regler mot lokkepriser

 6. Her prises en leilighet 510.000 kroner under takst