Olav Thon Gruppen kjøper
fem kjøpesentre i Sverige

91-åringen har sikret seg fem nye kjøpesentre i Sverige til tre milliarder kroner.

STOR DEAL: Olav Thon er regnet som Norges rikeste fyller 91 en år 29. juni i år. Fredag sikret han seg fem svenske kjøpesentre.
Publisert:

Olav Thon Gruppen sikret seg fem kjøpesentre i Sverige i en handel med Steen & Strøm Sverige AB.

Prisen er 3,2 milliarder svenske kroner. Det tilsvarer i underkant av tre milliarder norske kroner.

Avtalen ble signert fredag formiddag i Steen & Strøm sine lokaler på Aker Brygge i Oslo. Selv om Olav Thon har vært engasjert i avtalen, var han ikke tilstede under selve kontraktsmøtet, forteller konserndirektør Dag Tangevald-Jensen til E24.

- Det er klart dette er en handel av en viss størrelse. Vi snakker ikke akkurat om å fylle kjøleskapet her, og da sier det seg vel selv at eieren er involvert. Olav Thon er bredt engasjert i alt vi gjør, sier Tangevald-Jensen i Olav Thon Gruppen.

Den 91-åringe eieren er ifølge konsernsjefen i Flå for å åpne et nytt kjøpesenter og kunne derfor ikke være med til Aker Brygge.

Norges største eier av kjøpesentre

Olav Thon Gruppen er Norges største kjøpesentereier med 96 sentre i den norske porteføljen.

- Hvorfor kjøper dere fem kjøpesentre i Sverige?

- Vi har fått et så betydelig del av det norske markedet at vi nå ser oss mer over grensen. Der har vi allerede tre sentre. Det er også mange av våre kunder som allerede er etablert i flere skandinaviske land, så overgangen er ikke så stor, sier konserndirektøren.

I Sverige har de med dette åtte kjøpesentre med tilsammen 350.000 kvadratmeter og total butikkomsetning på 12,5 milliarder svenske kroner, eller 11,2 milliarder norske kroner.

Olav Thon Gruppen har jobbet med å få avtalen på plass siden mars i år.

Sentrene Thon har sikret seg i Sverige:

  • Sollentuna, Stockholm
  • Mitt i City, Karlstad
  • Mirum, Norrköbing
  • Etage, Trollhättan
  • Familia, Hyllinge

Samlet omsetning for butikkene i 2013 var 3,6 milliarder svenske kroner.

Les også

Finanssmell for Olav Thon

Mirum galleria, ved Norrköbing

Som eier av Nordby Shoppingcenter, Töcksfors Shoppingcenter og Charlottenberg Shoppingcenter har Olav Thon Gruppen allerede et betydelig andel av det svenske kjøpesentermarkedet.

- Jeg kan ikke rangere det helt spesifikt på stående fot, men vi er blant de største på eiersiden i Sverige, sier Tangevald-Jensen.

Om Olav Thons virksomhet:

Olav Thon Gruppen driver innen ulike næringer, hovedsakelig eiendomsutvikling og hotelldrift. Gruppen omsatte i 2013 for 8,3 milliarder kroner og sysselsetter 3.200 årsverk. Konsernet er eid av Olav Thon Stiftelsen.

Gruppens eiendomsvirksomhet omfatter 500 eiendommer i Norge og utenlands, med et samlet leienivå på 4,2 milliarder kroner 63 prosent av leieinntektene genereres av handelsarealer, herunder noen av Norges største kjøpesentre. Leietakeromsetning i gruppens 96 kjøpesentre utgjorde i 2013 62 milliarder kroner.

Olav Thon har også Norges største enkeltpersonforetak. Nylig tok han ut en halv milliard fra dette, og skrev: «Den betydelige resultatforbedringen skyldes hovedsakelig mottatt ekstraordinært aksjeutbytte fra Olav Thon Gruppen i 2013».

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om