21 prosent sjekker selvangivelsen i mindre enn ti minutter: Ikke gå i penger-tilbake-fella

Nordmenn som får penger tilbake sjekker selvangivelsen dårligere enn de som får restskatt. Det kan medføre at man mister fradrag.

Sjekker for lite: Nordmenn sjekker selvangivelsen for kort, og kan dermed gå glipp av viktige fradrag, forteller Skatteeksperter.

Publisert:,

Er du blant de som overfladisk sjekker selvangivelsen fordi du har fått penger tilbake? Du er ikke alene.

En undersøkelse fra Respons analyse for Sparebank 1 viser nettopp dette:

  • De som får penger tilbake bruker i gjennomsnitt 35 minutter på å sjekke selvangivelsen.
  • De som får baksmell bruker i gjennomsnitt 51 minutter på å gå gjennom selvangivelsen.

Dermed er det majoriteten av nordmenn som bruker kort tid på selvangivelsen, for rundt to tredeler får beskjed om at de får penger igjen, mens en tredel får beskjed om restskatt.

En av fem – 21 prosent sier at de sjekker selvangivelsen i mindre enn 10 minutter.

Det kan føre til at man går glipp av viktige fradrag.

Hatt mistanke. Skattedirektør Svein Kristensen forteller til Dine Penger at Skattedirektoratet ikke har egne tall på dette, men at tallene i undersøkelsen understreker en mistanke de har hatt:

Informerer: Skattedirektør Svein Kristensen forteller at Skatteetaten forsøker å informere folk så godt som mulig om at det er viktig å sjekke selvangivelsen.

Foto: Skattedirektoratet

– Derfor forsøker vi å være veldig tydelige i all kommunikasjon om at det er viktig å undersøke selvangivelsen sin nøye. I år har vi forsøkt å fokusere ekstra på fradrag for å få folk til å være ekstra interessert, forteller Kristensen.

Fradrag til alle. At de fleste får penger igjen skyldes en teknisk finurlighet i skattekortene. Du må selv gå på skattejakt, råder Dine Penger-redaktør Tom Staavi:

– Skattetrekket er satt litt høyt gjennom året, så de aller fleste vil få igjen penger. Derfor er det viktig at du selv går gjennom selvangivelsen for å sjekke om det er mer du kan få tilbake, sier Staavi.

Les også:Fradragsskolen

Halvferdig selvangivelse. Staavi advarer mot å bruke for kort tid på sjekk av selvangivelsen:

– Husk at selvangivelsen er bare halvferdig. Du må selv sjekke og legge til fradrag eller kutte inntektsposter, forteller Staavi.

Han minner om at selv om det ser slik ut, er det ingen som har kontrollert det som står i selvangivelsen.

– Dermed kan tallene være feil og gi deg for høy skatt, minner han på.

Dette bør sjekkes: Du er ansvarlig for tallene som står i selvangivelsen, selv om de er levert av andre. Bruk hurtigsjekken for å spare skatt. Les også:Ti finter for mindre skatt

Det gjelder uansett om man får beskjed om penger tilbake eller beskjed om restskatt.

Feller. Her er noen av fellene du kan gå i ved å bare godta tallene som står i selvangivelsen:

  • For høy skatt fordi frynsegoder er ført som lønn.
  • Fradrag er glemt, feilaktig ført.
  • Du glemmer fradrag du skal ha - som pendlerfradrag ­eller foreldrefradrag.
  • Du kan få straffeskatt fordi inntekts- eller gjeldsposter er glemt av arbeidsgiver ­eller bank.

Staavi får støtte av forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1, kjent fra tv-programmet Luksusfellen:

– Å slå seg til ro med at alt er i orden bare man får penger igjen kan koste dyrt. Det er en megatabbe ikke å sjekke selvangivelsen godt fordi du får penger igjen, kommenterer forbrukerøkonom Magne Gundersen til Dine Penger.

Les også:Slik kan du få reisefradrag

Unge sjekker minst. Det er de unge som sjekker selvangivelsen aller minst.

Av de under 25 år, sier 18 prosent at de ikke sjekker selvangivelsen i det hele tatt, og 24 prosent sier at de bruker mindre enn 10 minutter.

Skattedirektør Kristensen peker på at for en del skattebetalere er selvangivelsen forholdsvis enkel:

– Vi har mange som rapporterer grunnlagsdata, og dermed vil mange ha de fleste tallene rapportert inn.

Men Kristensen forteller at Skattekontorene får mye besøk av yngre som har endret livssituasjon ved å bli samboere eller kjøpe bolig, og dermed må forholde seg til skatt på en ny måte.

– Vi diskuterer også dette med kolleger i Norden. Det kan virke som en del yngre er blitt litt skattefremmede. Vi trenger noen gode grep her, men har ikke konkludert, forteller han til Dine Penger.

Les også:Slik fører samboere lånerentene og får fradrag

Tvangssparer for deg. Årsaken til at langt flere får tilbake penger, ligger i det faktum at Skattebetalingsloven legger opp til en form for tvangssparing.

Skattetrekket gjennom året legges i realiteten noe høyere enn det som er «riktig» trekk i forhold til din forventede inntekt, formue og fradrag.

Det gir som effekt at de aller fleste betaler litt for mye skatt i løpet av året. Dermed er det mange som nærmest automatisk for penger tilbake.

Buffer. Rent formelt foregår det slik at ved utskriving av skattekortet legges det inn en buffer for å unngå at mindre endringer i dine fradrag skal resultere i restskatt.

Dette gis det åpning for i Skattebetalingslovens paragraf 5-2.

Skulle da for eksempel rentefradraget ditt bli noe lavere enn forventet, har du noe å gå på, og slipper å betale restskatt, er tanken fra skattemndighetene.

Minstefradraget kuttes. Måten det gjøres på er at minstefradraget ikke regnes med fullt ut. Skatteetaten kutter rett og slett 12 prosent av minstefradraget ditt.

For lønnsmottakere innebærer dette at fradraget reduseres med mellom 3.816 kroner og 9378 kroner avhengig av forventet lønnsinntekt. (Minstefradraget for 2012 er 38 prosent av lønnsinntekten, minimum 31.800 kroner og maks 78.150 kroner.)

Skattemyndighetene legger altså i praksis inn en tvungen sparing på flere tusen kroner i året for vanlige lønnsmottakere.

Følg Dine Penger på Facebook!

Om undersøkelsen: Landsrepresentativ undersøkelse med 1012 respondenter. Gjennomført av Respons Analyse for Sparebank1 i april 2013.

Her kan du lese mer om