Warren Buffett: Derfor bør du velge indeksfond

Dette er «det aller viktigste investeringsrådet» som verdens tredje rikeste har å gi.

HAR ETT RÅD SOM ER VIKTIGST: Styreleder og administrerende direktør i Berkshire Hathaway, Warren Buffett, tar et slag bridge mens generalforsamlingen i selskapet hans gikk av stabelen i Omaha i helgen.
Publisert:

– Folk som visstnok er sofistikerte, generelt sett mer velstående folk, hyrer inn rådgivere. Og ingen rådgiver i verden kommer til å fortelle deg: Bare kjøp et S & P 500-indeksfond og sitt stille i 50 år.

– Gjør du det, får du ikke jobbe som rådgiver, og du får i hvert fall ikke dine årlige godtgjørelser, sa Warren Buffett under sitt årlige møte med tusenvis av aksjonærer i selskapet hans, Bershire Hathaway, i helgen.

Argumentet ble brukt for å understreke det verdens tredje rikeste mann mener er «det viktigste investeringsrådet» i verden:

Nemlig å ikke putte pengene dine i fond som krever høye kostnader til forvaltere og rådgivere.

– Salgstaktikk på Wall Street

Ifølge Bloomberg sa Buffett til de om lag 40.000 tilhørerne at «selgerne på Wall Street har klart å skjule dårlig avkastning i årevis».

Ifølge investorlegenden har rådgivere og andre mellommenn ansvaret for å styre både pensjonsfond og andre i armene på rådyre forvaltere. Videre sa Buffett at dersom man ser på slike fond som helhet, så gjør de det langt dårligere enn det du kunne fått igjen for å «sitte på rumpa» med pengene i indeksfond.

Det er ikke første gang Buffett tar til orde for at det smarteste for å tjene penger på sikt, er å gå inn i brede lavkost-fond som er knyttet til indekser.

Les også

Buffett-show i Omaha: Slik er «kapitalismens Woodstock»

Heier på indeksfond

Et indeksfond fordeler sin forvaltningskapital i alle selskapene som er inkludert i en gitt aksjeindeks, etter selskapenes vekting i den samme indeksen. Det kreves ikke så mye hokus pokus å forvalte dette – dermed blir kostnadene også lave, og gebyrene dertil. Avkastningen du oppnår vil da følge markedets opp- og nedturer.

Aktivt forvaltede fond skal på sin side ha en viss andel av kapitalen plassert i selskaper utenfor indeksen. I hedgefond plasseres pengene i tillegg i andre typer instrumenter, som derivater. For dette krever fondene gebyrer – som altså skal dekke fondets kostnader ved å jobbe for at du får meravkastning utover det markedet ellers oppnår.

Som svoren tilhenger av det første veddet Buffett tilbake i 2008 på at et fond fra Vanguard Group som følger den brede amerikanske børsindeksen S & P 500, kunne slå avkastningen i et utvalg hedgefond i perioden 2008 til 2017.

I helgen ga Buffett en oppdatering: Fra 2008 til 2015 oppnådde gruppen hedgefond som ble plukket ut av investeringsselskapet Protege Partners, en samlet avkastning på 21,9 prosent. Indeksfondet som har fulgt S & P 500 har derimot klart 65,7 prosent på samme tid.

Norsk søksmål på vei

Her hjemme i Norge seiler det denne våren opp til et gigasøksmål som nettopp handler om forskjellen på indeksfond og fond som ved hjelp av aktiv forvaltning skal kunne gi kundene meravkastning.

Forbrukerrådet har på vegne av 137.000 kunder i DNBs fond «DNB Norge» varslet at de vil gå til sak fordi fondet ble markedsført som et aktivt forvaltet fond, og krevde opp imot 2 prosent i forvaltningsgebyr fra kundene, mens det ifølge Forbrukerrådet i realiteten var et indeksfond som fulgte Oslo Børs tett. Over en tiårsperiode mener saksøkerne at DNB har tatt inn hele 750 millioner kroner for mye i gebyrer.

Varselet om søksmål ble sendt i slutten av januar.

I februar kom svaret fra DNB, som avviser at de som har spart i aksjefondet DNB Norge har krav på erstatning. DNB avviser at fondet er det Forbrukerrådet kaller et «skapindeksfond» – og sier fondet har vært aktivt forvaltet.

Les også

Forbrukerrådet varsler gigantsøksmål mot DNB

Les også

DNB avviser gigantsøksmål

Publisert:
Gå til e24.no