Dette er nytt i årets skattemelding

Ja, alle må bruke tid på å sjekke skattemeldingen, mener Skattebetalerforeningens fagsjef. I år er det to skatteendringer det er verdt å vite om. 

ENDRINGER: I skattemeldingen er to poster endret i år.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Hans Jordheim
  • Hanna Ghaderi
Publisert:,

I april får alle som mottar lønn, pensjon eller uføretrygd skattemelding. I år er det to endringer som er verdt å bite seg merke i.

Det første er fritaket man har hatt for inntekter fra korttidsutleie av egen bolig. I 2018 trådte nye regler i kraft. Inntekt over 10.000 kroner ved utleie av bolig i mindre enn 30 dager vil være skattepliktig. Tjener du over det, vil du måtte skatte av 85 prosent av det overskytende beløpet.

I tillegg er pendlerfradraget blitt strammet inn. For inntektsåret 2017 fikk en pendler som hadde kokemulighet i pendlerleiligheten 205 kroner i kostfradrag per dag. Denne retten blir nå borte. Hvis man pendlet 200 døgn i fjor vil man sammenlignet med året før gå glipp av et fradrag på 41.000 kroner.

Fagsjefens råd

Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen poengterer at alle må kontrollere at informasjonen i skattemeldingen er riktig.

– Det vet man ikke før man har sjekket. Riktignok er det meste forhåndsutfylt fra arbeidsgiver, banker, forsikringsselskaper og så videre. Men om man ikke åpner og sjekker, så vet man ikke sikkert. Og det skjer jo feil, sier han.

Eksempelvis kan arbeidsgiver ha innberettet lønnen for sent, så den ikke kommer med. Det fører til unødvendig tilleggsskatt.

Videre opplyser Lothe om at man må tenke på om det er noe som ikke står i skattemeldingen, men som burde gjort det.

Les også

TV-lisensen avvikles fra nyttår – erstattes av ny finansieringsordning

– Det er mye forskjellig det kan være. For eksempel står som oftest ikke det som har med utlandet å gjøre med. Hvis du har lån i en utenlandsk bank som følge av huskjøp i utlandet, må du selv sørge for at det er oppført.

– Prøv selv

Lothes overordnede råd er at man må tenke gjennom egen situasjon.

– Hvis du mistenker at det er noe skattemeldingen ikke dekker må du selv prøve å finne ut av det. Dersom du dropper det og ikke fører fradrag du har rett på, går du glipp av det.

Det er imidlertid mulig å etterrapportere feil eller manglende opplysninger i skattemeldingen fra tre år tilbake. Det vil si at du fremdeles har mulighet til å endre skattemeldingen for 2016 og 2017.

Fagsjefen påpeker at dersom tilfellet hadde vært motsatt er det verre for deg.

– Dersom du skulle ha betalt mer i skatt som følge av ikke-rapportert formue eller inntekt kan du få en tilleggsskatt på inntil 60 prosent hvis myndighetene oppdager det.

I Dine Penger+ kan du lese en rekke guider som hjelper deg å kutte skatt:

Utnytt gråsonene ved utleie av egne bolig

I utgangspunktet er utleie i egen bolig skattefritt, og utleie der du ikke bor, er skattepliktig. Men det finnes flere gråsoner. Slik kan du utnytte reglene. Les guiden her.

Slik får du høyere foreldrefradrag

Du kan få fradrag for kjøring til både barnehage og barnevakt. Du kan til og med føre opp regningen til fotballakademiet. Les guiden her.

Spar skatt på kryptosmell

Ble det krasjlanding for kryptodrømmen? Dette må du gjøre for å få skattefradrag. Les guiden her.

Kutt inntekten – men bare på papiret

Er det en gang i året du skal prøve å få ned inntekten din, er det nå. Det kan spare deg for mye skatt. Les guiden her.

Frynsegodene som senker skatten

Du kan spare opptil 46,6 prosent skatt hvis du klarer å gjøre om på frynsegodene dine i skattemeldingen! Les guiden her.

Gjelden som kutter skatten

De fleste som eier verdifulle formuesobjekter som bil, båt, hytte eller bolig har lån i bank. Gjeld og gjeldsrenter kan gi lavere formuesskatt og inntektsskatt. Les guiden her.

Skal du skatte ved boligsalg?

Du skal være forsiktig med å leie ut din egen bolig dersom du har planer om å selge. Den skattefrie salgsgevinsten kan plutselig bli en skattebombe. Les guiden her.

Slik kutter du formueskatten

Hvordan eiendeler verdsettes i skattemeldingen er i endring, det betyr noe for deg fordi det påvirker hva du betaler i formuesskatt. Det blir mer hensiktsmessig å ha penger i aksjer, enn i sekundærbolig. Les guiden her.

Feriebolig i skattemeldingen

Eier du fritidsbolig i Norge eller i utlandet? Da må du vite dette. Les guiden her.

Strengere regler for AirBnb-utleie

For skatteåret 2018 er det nye regler for korttidsutleie gjennom for eksempel AirBnB. Reglene er enklere enn før – men noe strengere. Les guiden her.

Lønn fra utlandet i skattemeldingen

Har du lønnsinntekter fra utlandet i 2018? Pass på å gi informasjon om dette i skattemeldingen og unngå dobbeltbeskatning. Les guiden her.

Skatt på fond, aksjer og aksjesparekonto

Sparer du i aksjer og fond vil det for de aller fleste være grei skuring å fylle ut skattemeldingen, det meste er forhåndsutfylt. Men du bør likevel sjekke beløpene, og har du mer avanserte investeringer må du rapportere inn tallene selv. Les guiden her.

Slik håndterer du spillegevinster fra utlandet

Har du spilt og vunnet penger hos utenlandske spillselskaper? Slik fører du det i skattemeldingen. Les guiden her.

Slik klager du på formuesverdien på boligen din

Du gjør lurt i å sjekke om formuesverdien stemmer, og gi beskjed til Skatteetaten hvis den er satt for høyt. Formuesverdien kan nemlig få betydning, selv om du ikke er i posisjon til å betale formuesskatt. Les guiden her.

Les alt du trenger å vite om skattemeldingen her

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
  2. Økonomi

Flere artikler

  1. Nå kan du sjekke om du får igjen på skatten – eller om det blir smell

  2. Undersøkelse: Over en halv million nordmenn gjør skattetabbe

  3. Derfor sliter Skatteetatens sider hvert år - og derfor fikser man det ikke

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette betyr statsbudsjettet for deg

  6. Forbrukerrådet vant frem i ankesaken mot DNB