Norske banker: Det lønner seg å prute på renten nå

Norske samfunnstopper går hardt ut mot norske banker og ber dem kutte renten. Storbankene vil ikke love lavere boliglånsrente, men de bekrefter at det det lønner seg å "prute" på vilkårene nå.

Siv Jensen, Gerd Kristiansen, Peter Batta
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Til tross for press fra både finansminister Siv Jensen, LO-leder Gerd Kristiansen og Peter Batta i Huseierne, vil ikke storbankene love noe rentekutt for boliglånskundene sine.

- Vi vurderer våre rentevilkår løpende, noe annet har vi ikke anledning til å si, sier Hans Tronstad, informasjonsdirektør i Sparebank 1 SMN til E24.

Det samme sier hans kollegaer i DNB, Nordea, Danske Bank og Sparebank 1 SR-Bank.

Men flere av bankene åpner nå for mer individuell prising, og bekrefter at de gir gunstigere vilkår til de mest attraktive kundene.

Også Forbrukerrådet fastslår at det er et godt tidspunkt for å prute på banken.

- Vi ønsker en åpen og tett dialog med våre kunder, også i spørsmål om rentevilkår. Hvorvidt det er prutningsmonn avhenger av kundens betjeningsevne, adferd og belåningsgrad, sier Hans Tronstad, informasjonsdirektør i Sparebank 1 SMN.

Særlig hvis din økonomi nylig har endret seg til det bedre, kan det lønne seg å forhandle med banken om bedre vilkår.

- Det lønner seg å være aktiv mot sin egen bank. Det er beklageligvis slik at vi ikke alltid får med oss større endringer i våre kunders økonomiske situasjon, forteller Thor-Christian Haugland, konserndirektør kommunikasjon i Sparebank 1 SR-bank.

Han trekker frem et eksempel der du har gjort en større oppgradering av boligen din. Da har sannsynligvis boligen fått en høyere verdi som igjen kan gi lavere boliglånsrente.

Les også: - Nå bør du prute på boliglånet

Bedre vilkår for attraktive kunder

Er du ung, ny på boligmarkedet og har god betjeningsevne er du heldig. Da er du nemlig en av de mest attraktive kundene for banken og kan vente deg ekstra gode vilkår.

Hans Tronstad, informasjonsdirektør i Sparebank 1 SMN.

- Attraktive kunder vil bli prioritert, uavhengig av alder - basert på betjeningsevne, adferd og belåningsgrad. Generelt ser vi stadig større grad av individuell prising, sier Tronstad.

Thor-Christian Haugland forteller at det er markedet som i stor grad avgjør hvilke priser de kan ta.

- Det får også konsekvenser for hvordan bankene priser seg inn mot enkeltgrupper, som eksempelvis de yngste boliglånskundene. I et marked hvor konkurransen fungerer, vil det også fremover bli slik som i dag at enkelte kundegrupper kan oppnå litt bedre priser enn andre grupper, forteller Haugland.

Kommunikasjonsrådgiver Silje Arntsberg, Danske Bank.

- Unge kunder har i lengre tid hatt gunstigere rentetilbud, så dette er i utgangspunktet ikke et nytt fenomen, sier Silje Arntsberg, kommunikasjonsrådgiver i Danske Bank til Dine Penger.

Les også: Kampen om fastrentekundene: - Ikke lurt å binde renten

Mer individuell vurdering

I Nordea går det også mot mer individuell vurdering:

- Vi har veiledende listepriser, men gir hver enkelt kunde en tilpasset rente utifra kundens behov, sparevilje og betjeningsevne. Vi har den laveste renta for de unge, men også for premium-kundene våre som tilhører alle aldersgrupper, sier Unni Strømstad, kommunikasjonssjef i Nordea.

- Bankenes overskudd er rekordhøye og bankenes tilpasning til egenkapitalkrav er i rute. Er det ikke på tide at boliglånskundene får sin del av kaka?

Thor-Christian Haugland, konserndirektør kommunikasjon i Sparebank 1 SR-bank.

- Begrepet rekordhøye resultater opplever vi som litt tabloide. Bare i løpet av perioden fra 2009 og frem til andre halvår i år, har utlånsvolumet vårt økt med nærmere 60 milliarder kroner, tilsvarende en vekst på 55 prosent. Det alene gir seg store utslag i høyere overskudd, sier Thor-Christian Haugland.

- Likevel er det slik at overskuddene de siste årene hos oss, har vært helt avgjørende for at vi nå har klart å nærme oss de nye regulatoriske kravene. Med økt egenkapital, stilles det automatisk også krav til høyere overskudd. Dette fordi at banken får en større kapitalbase som skal forrentes. Samtidig er boliglånsrentene i Norge fortsatt på et rekordlavt nivå, sier han.

- Vi er i rute, men skal ennå bygge halvannen til to milliarder kroner i egenkapital før vi er i mål i 2016, sier Hans Tronstad.

Les også: - Intens konkurranse om boliglånskundene

Les også: - Gi tidlig arv for å sikre bolig til barna

Rekordoverskudd. Norske banker hadde et overskudd på 25 milliarder kroner første halvår. Det er fem milliarder kroner mer enn på samme tid i fjor.

FORBEREDT: Ifølge Unni Strømstad, kommunikasjonssjef i Nordea er banken forberedt på økte kapitalkrav.

LO-leder Gerd Kristiansen gikk ut i VG mandag og ba bankene om å dele overskuddet med kundene.

- Nå må kundene også få noe. Sett ned renten. De store bankene forsyner seg godt på vanlige folks bekostninger, sier Kristiansen til VG.

Oppfordrer til å bytte bank

Hun får støtte av finansminister Siv Jensen (Frp).

- Det er bankenes ansvar å definere egen utlånspraksis og hvilken rente de setter. Jeg oppfordrer likevel bankkunder til å være bevisste forbrukere; vi er veldig lojale mot banken vår. Hvis konkurransen mellom bankene skal fungere optimalt, må også kundene følge med. Kundene må stille krav om betingelser og true med å bytte bank hvis de ikke får de betingelsene de fortjener, sier Jensen.

Av de 25 milliardene bankene rapporterte at de hadde i overskudd første halvår i år, står DNB for nesten halvparten.

Thomas Midteide, konserndirektør for kommunikasjon i DNB vil ikke si om pengene vil komme kundene tilgode.

- Vi kan ikke si noe om hva som skjer fremover, men vi satte ned renten på flytende lån for de fleste av våre kunder i juni, med inntil 0,25 prosentpoeng, sa Midteide til avisen.

Flere vil følge. Ola Honningdal Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole, sa til Dine Penger forrige uke at han tror forventinger om en lav styringsrente helt frem til 2016 vil gjøre konkurransepresset på bankene større.

- Jeg vil ikke utelukke at de store bankene vil følge etter og sette ned renta ytterligere, og det vil også være et stort press på dem om å gjøre det, sier han.

Les også: Kampen om fastrentekundene: - Ikke lurt å binde renten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Boliglånskunder betaler 200.000 kroner for mye i renter

  2. Får skylden for rentehopp – er på samme nivå som sist renten økte

  3. Storbankene får renteslakt: - Opererer på en sleip måte

  4. – Mye tyder på at rentebunnen er passert

  5. Betalt innhold

    Sjekk din bank: Så mye har bankene satt opp renten